Σελίδες

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ο ... αυτοκράτωρ του 16,7%. Αρχίζει το θρίλερ



Δεν ζήσαμε νύχτα-θρίλερ – το τελικό αποτέλεσμα διαγράφηκε από την πρώτη στιγμή. 

Το θρίλερ ξεκινά σήμερα, καθώς η χώρα, χρεοκοπημένη ουσιαστικά, μπαίνει σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια διερευνητικών εντολών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει για τη δεύτερη θέση, που, όπως θεωρεί, τον καθιστά κυρίαρχο της πολιτικής σκακιέρας. 

Υπό κανονικές συνθήκες, εκτός και αν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατατίθεται νωρίτερα από τις τρεις ημέρες κατά τις οποίες ένα κόμμα μπορεί να την κρατήσει στα χέρια του, έχουμε μπροστά μας ένδεκα ημέρες που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδιαφέρον πείραμα, αλλά σε συνθήκες χρεοκοπίας, μπορεί να οδηγήσουν στον εφιάλτη της ολοκληρωτικής καταστροφής. 

Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 19,06% των ψήφων και εκλέγει 109 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 16,66% και 51 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε, συγκεντρώνοντας το 13,31% των ψήφων και... εκλέγοντας 41 βουλευτές. 

Ακολουθούν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με 10,55% και 33 βουλευτές, το ΚΚΕ με 8,43% και 26 βουλευτές, η «Χρυσή Αυγή» με 6,94% και 21 βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ με 6,09% και 19 βουλευτές, ενώ εκτός μένουν ΛΑΟΣ, Οικολόγοι και ΔΗΣΥ. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με δύο προϋποθέσεις: 

Την παραμονή της χώρας στο ευρώ  και την τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας. 

Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. 

Το γεγονός, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες μας, καθώς, όπως είπε, «αποτελούμε το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας». 

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη δήλωσή του. 

Η δήλωση Σαμαρά 

«Ζήτησα ισχυρή εντολή. 

Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά. 

Σέβομαι το μήνυμά του… 

Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης. 

Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε. 

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. 

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: 

Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας. 

Σήμερα καταθέτω αυτή την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη». 

Οι δηλώσεις Καμμένου 

Την πρόθεσή του να καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις στη Βουλή και να περιμένει την απόφαση των βουλευτών, εξέφρασε ο πρόεδρος του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνος Καμμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα τα οποία χαρακτήρισε «δοσίλογους» ενώ δεν απέκλεισε τη συνεργασία με βουλευτές αυτών των δυο κομμάτων που πιθανόν να διαφωνούν με τις ηγεσίες τους, όπως υποστήριξε. 

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» αλλά είπε ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε «κυβέρνηση εθνικού σκοπού». 

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, και προς τούτο προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, δήλωσε, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Όπως είπε, στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μετέχουν όλες οι δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό προκειμένου να έχει πολιτική νομιμοποίηση και αποδοχή στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά το χθεσινό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατή μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού. 

Δηλώσεις Τσίπρα 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Σαμαράς, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 

«Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του δίνει εντολή να ξημερώσει μια καινούργια μέρα στην πατρίδα μας, χωρίς μνημόνια βάρβαρων μέτρων, αλλά με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη σε έναν ούτως ή άλλως δύσκολο δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. 

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, είτε μας τίμησε με την επιλογή του είτε όχι, ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που περνά ο τόπος, πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που μας αναθέτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος με την ψήφο του. 

Κατανοούμε απολύτως ότι η μεγάλη μας άνοδος δεν αποτελεί επιβράβευση ενός κόμματος ή ενός προσώπου, αλλά επιβράβευσης μιας πρότασης. Της πρότασής μας για κυβέρνηση της αριστεράς που με τη στήριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία. Αυτή η πρόταση είναι που σκόρπισε ελπίδα, αυτή η πρόταση είναι που κατάφερε να κατακτήσει μια σχετική πλειοψηφία μέσα στο λαό μας. 

Γι αυτό και μόνη μας δέσμευση τούτη την ώρα είναι να τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας. 

Από αύριο κιόλας θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της αριστεράς προκειμένου να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να έχουμε εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση για το λαό και για τον τόπο». 

Το ΚΚΕ 

Την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς απέρριψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπρήγα, αφού όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει ριζική στροφή, μια «τούμπα» όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και σε «απαράδεκτους συμβιβασμούς» όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα. 

Η ΔΗΜΑΡ 

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και θα την κάνει δύναμη για την Ελλάδα και την κοινωνία», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης εκφράζοντας ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση της ΔΗΜΑΡ. 

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι ο ελληνικός λαός καταδίκασε τις πολιτικές του μνημονίου, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τις επιλογές του λαού και ανατρέπει το δικομματικό σύστημα, ενώ αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών. 

Όπως είπε, το κόμμα του θα κινηθεί με βάση τις προγραμματικές του δεσμεύσεις: Απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός. 

Η Χρυσή Αυγή 

«Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls που φέρνουν τη Χρυσή Αυγή στο νέο κοινοβούλιο. 

«Η χούντα του Μνημονίου συνεχίζεται. Εμείς θα αντισταθούμε, μέσα κι έξω από τη Βουλή για μια Ελλάδα χωρίς τη δουλεία του μνημονίου» και την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και «την κοινωνική ζούγκλα που έχουν φέρει οι λαθρομετανάστες στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος και αφού έκανε λόγο για 

«Έλληνες πατριώτες» και «λεβεντόπαιδα με μαύρες μπλούζες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες», διεμήνυσε: «Όσοι προδίδουν τον ελληνισμό να φοβούνται, ερχόμαστε!» 

Πάντως, τα ξένα μέσα ενημέρωσης – και κυρίως τα γερμανικά – μιλούν ήδη για κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

«Οι Έλληνες επιλέγουν το χάος», ήταν ο χαρακτηριστικός χθεσινός τίτλος της «Μπιλντ»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: