Σελίδες

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΚΥΠΡΟΣ. Δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων – Πολιτικές Διαστάσεις

Πρέσβης ε.τ. Δρ. Ανδρεστίνος Γ. Παπαδόπουλος στο «Διπλωματικό Περισκόπιο»
Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε δύο θέματα:
Πρώτον, την υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας ως διαμετακομιστικού μέσου των πετρελαίων της Ρωσίας, της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη, εξού και οι απειλές κατά της Κύπρου, και δεύτερο την προβολή της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου ως διαμετακομιστικού μέσου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, πράγμα που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της από την Ρωσία.
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, αναφέρουμε ότι η Τουρκία, περιβάλλεται από το 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου και η γεωγραφική της θέση ευνοεί την καθιέρωση της ως ενεργειακού διαμετακομιστικού κέντρου των αγορών που την περιβάλλουν. Αυτό μαρτυρούν οι αγωγοί Μπακού – Τιμπλίσι - Τσεϊχάν, Κιρκούκ - Τσεϊχάν, Ταμπρίζ – Άγκυρα και Μπλού Στρήμ μεταξύ Ρωσίας και...
Τουρκίας. Επιπλέον, η Τουρκία αποκομίζει τεράστια οικονομικά οφέλη από τα τέλη που εισπράττει για την μεταφορά μέσω Τουρκίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήταν, λοιπόν, φυσικό να ενοχληθεί η Τουρκία από τις Συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτές της χώρες και ακόμη περισσότερο από την στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, που σκοπό έχει την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην μέση γραμμή και που σύντομα θα καταλήξει σε υπογραφή σχετικής συμφωνίας.
Όταν η Noble Energy άρχισε τις εργασίες της στο βαθυτεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη και συνοδεύτηκε με ποικίλες απειλές και ενέργειες, βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με την σθεναρή στάση της διεθνούς κοινότητας που υπερασπίστηκε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της. Το πρόσφατο ενδιαφέρον δεκαπέντε νέων πλειοδοτών κατά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων εξόργισε ακόμη περισσότερο την Τουρκία, γιατί αποτελεί επιπρόσθετη επιβεβαίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και πλήττει ουσιαστικότερα τα συμφέροντα της. Με ανακοίνωση του της 18 Μαΐου 2012 το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πλειοδότες να αποσύρουν το ενδιαφέρον που επέδειξαν, παρά της προειδοποιήσεις της, και απειλεί τόσο αυτούς όσο και την Κύπρο με ανεπιθύμητες εντάσεις. Εάν όντως η Τουρκία εννοεί τις απειλές της, δεν θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι οι πλειοδότες δεν ήξεραν την στάση της, ή ότι η Τουρκία θα ανέμενε αλλαγή της στάσης της διεθνούς κοινότητας που υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, στην περίπτωση του βαθυτεμαχίου 12.
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, η στρατηγική σημασία της Κύπρου ως διαμετακομιστικού μέσου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη αναγνωρίστηκε εκτός των άλλων πλειοδοτών, ιδίως, από το ενδιαφέρον που επέδειξαν ενεργειακοί κολοσσοί από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πρόδηλο, ότι η σημασία της Κύπρου ως του τρίτου διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο αναγνωρίζεται τώρα και από την ίδια την Ευρώπη, που θεωρεί πλέον ότι οι ενέργειες της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα δεν γίνονται pro domo sua, αλλά προς όφελος της Ευρώπης, αφού θα συντελέσουν στην απεξάρτηση της από την Ρωσία. Για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή εμπλοκή αποτελεί σημαντική εξέλιξη , μια και η ΕΕ ενδιαφέρεται για την προώθηση των ενεργειακών υποδομών της Μεσογείου, στο πλαίσιο των επιδιώξεων της για την ασφάλεια των παροχών ενέργειας. Είναι, όντως, μια επιπρόσθετη πηγή ασφάλειας.
Αυτές είναι οι πολιτικές διαστάσεις του ενεργειακού που επιβάλλουν στην Κύπρο να ακολουθήσει με σύνεση και σταθερότητα την ενεργειακή της πολιτική, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Τουρκικές διεκδικήσεις είναι ανυπόστατες και ορθά το Κυπριακό ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας διεθνώς την προκλητική στάση της Τουρκίας διακήρυξε ότι μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Αποτελεί ευοίωνο γεγονός ότι σ’ αυτή την συγκυρία τα συμφέροντα των ξένων συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: