Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία, ετοιμοπόλεμοι στα κόμματα.



Οι εκτιμήσεις της... επόμενης μέρας για το κυβερνητικά εγχείρημα και τις δύσκολες ισορροπίες σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από κομματική στελέχη της Θεσσαλονίκης. Ο Βενιζέλος ανακοινώνει, τα όπλα απασφαλίζονται... του Δημήτρη Κούρου

Τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία, βλέπουν πολλά στελέχη των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σ’ αυτή. Κομματικά στελέχη των τριών κομμάτων από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στη Voria.gr εκτίμησαν ότι «το εγχείρημα της κυβέρνησης αυτής από την αρχή δεν ήταν εύκολο. Αλλωστε, τα παραδείγματα του παρελθόντος μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέουν».

Σε αυτό συμφωνούν όλοι, όπως και στο ότι «είναι μονόδρομος για τη χώρα να πετύχει έστω σε μίνιμουμ βαθμό στο έργο της αυτό το κυβερνητικό σχήμα». Ωστόσο, δε δηλώνουν αισιόδοξα για την ομοιογένεια και για τη συνοχή στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

Αν κάποιος επιχειρήσει να μιλήσει με τους επικεφαλής των κομματικών...
επιτελείων, θα διαπιστώσει πως αποφεύγουν τις εκτιμήσεις και κρατούν σθεναρά τη… γραμμή του προέδρου του κόμματος. Αν ωστόσο τα κομματικά στελέχη με τα οποία συνομιλεί κάποιος δεν είναι μέλη της κυρίαρχης ηγετικής ομάδας εκάστου κομματικού σχηματισμού, τα πράγματα αλλάζουν… Ειδικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Μαχαίρια»

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση κομματικού στελέχους της ΝΔ, που τόνισε ότι «τα κόμματα βγήκαν ‘λαβωμένα’ από αυτές τις εκλογές. Στο εσωτερικό τους επικρατεί αναβρασμός, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών που συγκέντρωσαν. Το κλίμα αυτό επιτείνουν οι ‘αποκλεισμοί’ στελεχών με διαφορετική φωνή από τις ηγεσίες, κάτι που τουλάχιστον σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε εμφανές σε μεγάλο βαθμό. Αυτά, σε συνδυασμό με την ‘αναγκαστική’ συμμαχία για το σχηματισμό κυβέρνησης, που υπαγορεύτηκε από την εθνική ανάγκη για παραμονή στο ευρώ και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και τις επιλογές που έγιναν στη στελέχωση αυτής της κυβέρνησης, δημιουργούν σημαντικούς τριγμούς τόσο στα κόμματα, όσο και στην ίδια την κυβέρνηση».

Ανάλογη είναι και η εικόνα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που πλέον εκπροσωπούν την υπό σχηματισμό εσωκομματική αντιπολίτευση. «Το μέλλον της κυβέρνησης συναρτάται κι από το μέλλον των κομμάτων που συμμετέχουν σ’ αυτή. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν βραχύ το βίο της. Οι ηγεσίες των κομμάτων γνώρισαν παταγώδη αποτυχία, για διαφορετικά αίτια η καθεμιά στις εκλογές. Δεν έπεισαν τον κόσμο. Και η ψήφος αναγκαστική ήταν για να μη χαθεί και η τελευταία ελπίδα για σχηματισμό κυβέρνησης και πάει το καράβι ακυβέρνητο στο βυθό. Αντιλαμβάνεστε ότι τα… όργανα και στα κόμματα και στην κυβέρνηση δε θα αργήσουν να χτυπάνε».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει περίοδος χάριτος ή ανοχής απέναντι στις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι αμφισβητίες περιμένουν το πρώτο βήμα από την ηγεσία για να εκδηλώσουν τις αντιθέσεις τους. Σε ποιο βαθμό κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει. Θα παίξουν ρόλο και οι συνθήκες που διαμορφώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, τόνισαν τα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης.

Κι αν για τη νικήτρια των εκλογών και θεμέλιο της κυβέρνησης ΝΔ οι συνθήκες δεν ευνοούν, για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν ωριμάσει εδώ και καιρό. Και το πρώτο βήμα της ηγεσίας αναμένεται σήμερα, με τις ανακοινώσεις δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου περί «ανασύστασης του κόμματος» στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στελέχη του κόμματος επισήμαναν πως η ανασύσταση μπορεί να περιλάβει και σημαντικές αλλαγές στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, οπότε τα όπλα… απασφαλίζονται.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: