Σελίδες

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Εφαρμογή της «Αρχής του Ανακλητού» ΚΑΙ στην χώρα μας. (Από την Πολιτική Διακήρυξη  Αρχών- Ιδρυτική Συνέλευση της «Συμμαχίας  Πολιτών» στην Κύπρο)

Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» του Γιώργου Λιλλήκα στην Κύπρο καθίσταται σαφές πως πλέον τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι υπόλογοι στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο και ταυτόχρονα η κυριαρχία του λαού πρέπει να είναι διαρκής για να ελέγχονται τα πολιτικά πρόσωπα ως προς την υλοποίηση του κοινωνικού συμβολαίου με βάση το οποίο εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη και τη ψήφο των πολιτών.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού, που δίνει το δικαίωμα και την εξουσία στους πολίτες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους ( Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δημάρχους κτλ) με δημοκρατικές διαδικασίες. Μήπως αυτή είναι λύση που πρέπει να εφαρμοσθεί και στην χώρα μας; Τι θα πει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο Έλληνας εκφράζεται δια της ψήφου του και στην συνέχεια υποχωρεί αποδεχόμενος την πολιτική των κομμάτων. Και όταν τα κόμματα «λοξοδρομούν» και ξεφεύγουν από το πρόγραμμά τους ή όταν διαπιστώνεται η ανικανότητα ενός εκλεγμένου θα πρέπει για τέσσερα ή πέντε χρόνια ο λαός να ανέχεται την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή (κεντρική ή αυτοδιοικητική) της χώρας; Τα έξοδα θα επικαλεσθούν μερικοί. Μα θα είναι σαφώς λιγότερα αν αναλογισθούμε την ζημιά που μπορεί να επιφέρει στην χώρα ένας επίορκος υπουργός ή δήμαρχος πχ ή ένας ανίκανος πρωθυπουργός. Εφαρμογή και στην χώρα μας λοιπόν της αρχής του ανακλητού. Διαβάστε στην συνέχεια όλη την διακήρυξη.«Ήπειρος, η Πατρίδα μας»

Οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους δημιουργήθηκε η «Συμμαχία Πολιτών» αναλύονται μέσα από την Πολιτική Διακήρυξη Αρχών η οποία υιοθετήθηκε κατά την ιδρυτική συνέλευση της συμμαχίας την Κυριακή στην Λευκωσία και στην οποία διακήρυξη αναφέρεται ότι η σύστασή της βασίστηκε στην «αδήριτη ανάγκη να δράσουμε άμεσα, να προασπίσουμε και να σώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία» και στην...
οφειλή μας «να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας, τα  πολιτικά μας και τα οικονομικά μας δικαιώματα».

Αναφορικά με την λύση του Κυπριακού η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρει ότι «θα πρέπει να δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία διότι η  όποια λύση οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρεται και στην επόμενη μέρα της λύσης η οποία πρέπει «να οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία και όχι σε αδιέξοδα και νέες προστριβές και ως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με δυσλειτουργικές πρόνοιες που εξισώνουν αριθμητικά το 18% του πληθυσμού με το 82% σε μια ρατσιστική και διχοτομική βάση».

Στην Πολιτική Διακήρυξη διατυπώνεται η ισχυρή πεποίθηση της «Συμμαχίας Πολιτών» ότι «η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων από την πλευρά μας έχει χρεοκοπήσει και οδήγησε το Κυπριακό σε επικίνδυνα μοντέλα λύσης που ενθαρρύνουν την τουρκική αδιαλλαξία» ενώ και η «διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών επιτρέπει στην Τουρκία να αλλοιώσει το χαρακτήρα του Κυπριακού, μετατρέποντας το από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα κατανομής των εξουσιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Για την οικονομική ύφεση και το μνημόνιο η «Συμμαχία Πολιτών» κάνει λόγο για «ένταξη της Κύπρου στη νέο αποικιοκρατική λογική της Τρόικας η οποία υποθηκεύει την προοπτική ανάπτυξης και οδηγεί σε βαθιά οικονομική ύφεση και κοινωνική εξαθλίωση».

Προσθέτει ότι αυτή η εξαθλίωση, «εξωθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, οικογένειες και συνταξιούχους σε κοινωνικά συσσίτια, νέους επιστήμονες στη μετανάστευση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους και σε διακοπή της λειτουργίας τους,  ενώ έχει τερματιστεί κάθε αναπτυξιακή επένδυση».

Η «Συμμαχία Πολιτών» εκτιμά πως «με το Μνημόνιο εκχωρήσαμε την κρατική μας κυριαρχία, καταλύσαμε τις δημοκρατικά εκλελεγμένες αρχές του κράτους και παραδώσαμε τη διακυβέρνηση του τόπου στους κομισάριους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ισχυρή είναι η άποψη της «Συμμαχίας Πολιτών» και για την απόφαση του Eurogroup η οποία, όπως αναφέρεται στην Πολιτική Διακήρυξη, «κατέστρεψε το οικονομικό μας μοντέλο ανάπτυξης και κατέστησε την Κύπρο πειραματόζωο ενώ το νέο-αποικιακό μοντέλο του ΔΝΤ θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, στη συνεχή αύξηση του δημοσίου χρέους και στην πλήρη απώλεια των εσόδων από το Φυσικό Αέριο».

Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» προτείνονται λύσεις έξοδο από την οικονομική κρίση με τον σχεδιασμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου του οποίου βασική προτεραιότητα και άξονα «πρέπει να είναι η έρευνα και η καινοτομία και πέραν του τομέα των υπηρεσιών πρέπει να περιλαμβάνει και ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα, δηλαδή του βιομηχανικού και γεωργοκτηνοτροφικού».

Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» εκφράζεται η ανάγκη «να αξιοποιηθεί  το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, τα πλεονεκτήματα και οι νέες δυνατότητες που θα μας προσφέρει το Φυσικό Αέριο».

Επιβάλλεται, επίσης, «μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup και το Μνημόνιο της Τρόικας, η χώρα, να αναστηλώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να το ενισχύσει με την ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας».

Αναφορά στην Πολιτική Διακήρυξη γίνεται και στο κοινωνικό κράτος με την επισήμανση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτικού  πολιτισμού και παράδοσης της Κύπρου, ωστόσο, για να μπορεί το κράτος να προσφέρει υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρέπει να διαθέτει ισχυρή και υγιή οικονομία».

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρει ότι «το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί με στόχο να καταστεί  πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό προς τους πολίτες αλλά και προς τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη» προσθέτοντας ότι «το κράτος που συστάθηκε και οργανώθηκε με βάση τις συνθήκες του 1960 δεν ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του 21ου αιώνα και στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας».

«Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για απλοποίηση των κρατικών διαδικασιών και τερματισμό της γραφειοκρατίας που κοστίζει ακριβά και δυσκολεύει την οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει η «Συμμαχία Πολιτών».

Στο κεφάλαιο της Πολιτικής Διακήρυξης για ένα Σύγχρονο και Δημοκρατικό Κράτος αναφέρεται ότι «το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών για αυτό και απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η «Συμμαχία Πολιτών» θεωρεί ως μέγιστη προτεραιότητα, «οι διαδικασίες στις προσλήψεις, προαγωγές και στις δημόσιες προσφορές να χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια μαζί με τον καθορισμό συγκεκριμένων διαδικασιών κοινωνικού-δημόσιου ελέγχου, επιτρέποντας στους πολίτες να έχουν ουσιαστικό ρόλο και συμμετοχή στη διακυβέρνηση, ανεξάρτητα κομματικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης και έχοντας μοναδικό κριτήριο την αξία, την δυνατότητα και την βούληση των πολιτών να προσφέρουν στα δημόσια και όχι βάσει της κομματικής τους ταυτότητας.

Αναφορά από την «Συμμαχία Πολιτών» γίνεται και για «κουλτούρα της ατιμωρησίας» η οποία «αποτελεί την πηγή οικονομικών σκανδάλων και της διαπλοκής, για αυτό και πρέπει να αντικατασταθεί από την αρχή της μηδενικής ανοχής και της διαφάνειας».


Στην Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών» καθίσταται σαφές πως πλέον «τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι υπόλογοι στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο και ταυτόχρονα η κυριαρχία του λαού πρέπει να είναι διαρκής για να ελέγχονται τα πολιτικά πρόσωπα ως προς την υλοποίηση του κοινωνικού συμβολαίου με βάση το οποίο εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη και τη ψήφο των πολιτών».

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρει ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού, που δίνει το δικαίωμα και την εξουσία στους πολίτες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους ( Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δημάρχους κτλ) με δημοκρατικές διαδικασίες».

Από την «Συμμαχία Πολιτών» αναγνωρίζεται ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αναβάθμισε το κύρος και ενίσχυσε τη διεθνή  οντότητα του κράτους» αναφέρει, ωστόσο, ότι «επιβάλλεται η αναβάθμιση του ρόλου και της αξίας της Κύπρου εντός της ΕΕ αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της προς όφελος της ΕΕ».

Για την «Συμμαχία Πολιτών» δημιουργεί «πολλά ερωτηματικά «η εμπειρία από την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου από την ΕΕ, ως προς τις πραγματικές αρχές και αξίες που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης».

Ειδική αναφορά στην Πολιτική Διακήρυξη γίνεται στην Γερμανία η οποία σύμφωνα με την «Συμμαχίας Πολιτών», «είναι εμφανές ότι διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο επί της ΕΕ σε βάρος των άλλων εταίρων και της κοινοτικής αλληλεγγύης ενώ η συμπεριφορά της Γερμανίας αποδεικνύει πως τα στενά εθνικά οικονομικά συμφέροντα επιβάλλονται σε βάρος των κοινών Ευρωπαϊκών αρχών και οραμάτων».

Η «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρεται και σε «ηγεμονικές τάσεις οι οποίες υποσκάπτουν τις προοπτικές και καθιστούν το μέλλον τόσο του Ευρώ όσο και της ΕΕ αβέβαιο, αφού οι πολίτες και οι λαοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτή».

«Αν δεν αναχαιτιστεί έγκαιρα ο γερμανικός ηγεμονισμός, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή ειρήνη που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ ενώ και ο τρόπος λειτουργίας του Eurogroup απέδειξε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν από τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος χωρίς τη δημιουργία κοινού κράτους», καταλήγει η Πολιτική Διακήρυξη της «Συμμαχίας Πολιτών», η οποία συστάθηκε την 28η Απριλίου 2013 έχοντας τον Γιώργο Λιλλήκα ως Πρόεδρο της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: