Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Κάθε ενέργεια της Τουρκίας έχει σημειολογικά στοιχεία. Η τελετή θεμελίωσης της τρίτης γέφυρας στον Βόσπορα

 Τον θεμέλιο λίθο της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έθεσαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η γέφυρα θα φέρει το όνομα του οθωμανού σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) και όπως ανακοίνωσε στην τελετή ο Ερντογάν, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Στην τελετή, που εξελίχθηκε σε επίδειξη ισχύος του Τούρκου πρωθυπουργού, κυρίαρχα ήταν τα σημειολογικά στοιχεία: Πρώτον, η τελετή έγινε την 560ή επέτειο της Άλωσης της Πόλης.
Δεύτερον, στη γέφυρα δόθηκε το όνομα του οθωμανού σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, που συμβολίζει τη στροφή των οθωμανών προς την Ανατολή, σε αντίθεση με τον διάδοχό του Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή που στράφηκε προς τη Δύση. Επί Σελίμ Α’, το Χαλιφάτο που αποτελούσε κληρονομιά της Δυναστείας των Αμπασίδων πέρασε στους οθωμανούς.
Τρίτον, επί εποχής Σελίμ κορυφώθηκαν οι διωγμοί και οι σφαγές των αλεβιτών στη Μικρά Ασία.
Τέταρτον, εντύπωση προκάλεσε στην τελετή θεμελίωσης η παρουσία του ιμάμη και η προσευχή, που σε συνδυασμό με τις συζύγους των επισήμων που ήταν καλυμμένες σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, δημιουργούσαν μία εικόνα θεοκρατικού καθεστώτος, σφραγίζοντας τη διαφορά του από το μέχρι πρότινος κοσμικό κεμαλικό κράτος. 
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας, θα έχει μήκος 1875 μέτρων, πλάτος 59 μέτρων και ύψος 320 μέτρων. Θα είναι διώροφη και θα περιλαμβάνει οκτώ λωρίδες για αυτοκίνητα και δύο γραμμές σιδηρόδρομου. Θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και θα ενώνει τα σημεία Ποϊράζκιοϊ στην ανατολική και Γκαρίπτσε στη δυτική ακτή. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο 1,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: