Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Καταλογίζει εγκληματική αμέλεια στον Δ. Χριστόφια


Τέταρτο μέλος της Τρόικας ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. «Για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε, απέτυχε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα», κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του Τάσου).
Ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, κωλυσιεργία, αναβλητικότητα και εγκληματική αμέλεια καταλόγισε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που εξετάζει τις συνθήκες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου. Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Δημήτρη Χριστόφια ότι προκειμένου να μην υποστεί πολιτικό κόστος, δεν προχώρησε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Από τα πυρά του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν γλίτωσε ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, από την πρώτη μέρα του διορισμού του, λειτούργησε ως το τέταρτο μέλος της Τρόικας.

«Κτίζαμε έξι αεροδρόμια και τα ανατινάζαμε»…

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αποτυχία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και για τεράστια πολιτικά λάθη σε εθνικό επίπεδο, που οδήγησαν στη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση την κυπριακή οικονομία. Και τόνισε: «Για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε, απέτυχε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σίγουρα έγιναν λάθη από πλευράς των τραπεζών, ωστόσο
η χρεοκοπία του κράτους δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτά. Φθάσαμε στη χρεοκοπία, επειδή έγιναν τρομερά πολιτικά λάθη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο». 

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε γι’ ακόμα μια φορά ότι η ζημιά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους προσομοιάζει με «το κτίσιμο έξι αεροδρομίων Λάρνακας, τα οποία ανατινάξαμε σε μία νύχτα». «Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι το ΔΗΚΟ έχει λιγότερη ευθύνη από άλλους. Η μεγαλύτερη ευθύνη για τα μαύρα χάλια στα οποία έχουμε βρεθεί, δυστυχώς βαραίνει τους ώμους του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησής του, γιατί δεν είναι μόνο ότι είχε την ευθύνη της διαμόρφωσης μιας οικονομικής πολιτικής, είναι ότι αντιδρούσε σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης μέτρων και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χριστόφιας δημόσια άδειαζε τους υπουργούς του».
Η Κύπρος θα παρέμενε αλώβητη…
Στη συνέχεια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε στην Επιτροπή «ένορκη δήλωση» στην οποία περιγράφει τα γεγονότα των προηγούμενων πέντε χρόνων, όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται και θεωρεί ότι οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την κυπριακή οικονομία. Όπως κατέθεσε, από το 2009 άρχισε να παρατηρείται μια δραματική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης, λόγω των παρενεργειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ, την ίδια ώρα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδιναν την εντύπωση, με δηλώσεις τους, ότι η Κύπρος θα παρέμενε αλώβητη από την οικονομική κρίση. Είπε ότι η κυπριακή οικονομία από το 1976 μέχρι το 2009 παρουσίαζε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.
Και πρόσθεσε: «Θεωρώ εύλογο να είχε δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι τίποτε δεν μπορούσε να πλήξει την κυπριακή οικονομία και θεωρώ ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η τότε Κυβέρνηση δεν διαπίστωσε έγκαιρα τα πραγματικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας». Ανέφερε, ακόμα, ότι τον Φεβρουάριο του 2010 καταγράφηκε η πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων από πλευράς τού τότε Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εκφράζουν την πρόθεσή τους να τη στηρίξουν, ωστόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας δημόσια διαφώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών, κατά τρόπο που κλόνισε την αξιοπιστία του κ. Σταυράκη και την προσπάθεια εξυγίανσης.
Έπρεπε να είχαμε προσφύγει στον Μηχανισμό
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση Χριστόφια «συνεχώς έπεφτε έξω στις προβλέψεις της» και διατύπωσε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα εξυγίανσης κυρίως στον τομέα των περικοπών των δημόσιων δαπανών για να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση των εσόδων. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία της κυπριακής οικονομικής κρίσης το χρονικό σημείο του αποκλεισμού της Κύπρου από τις αγορές, γιατί, όπως εξήγησε, η Κύπρος θα έπρεπε να είχε αμέσως προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν, αλλά και του ΔΝΤ για επικέντρωση στις περικοπές δαπανών, που θα έδινε άμεσο όφελος και είπε πως εάν θέλαμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας, έπρεπε να περάσουμε μέτρα που να επικεντρώνονται στο σκέλος των δαπανών. «Η Κυβέρνηση, για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος των περικοπών των δαπανών, προσπαθούσε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με επιπρόσθετες φορολογίες», τόνισε.
Καταστροφική συνταγή…
Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το πιο ουσιαστικό πακέτο μέτρων είχε έρθει από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, μετά την έκρηξη στο Μαρί και την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, όταν η Κύπρος βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και η Βουλή είχε ετοιμάσει δικές της προτάσεις νόμων με μέτρα εξυγίανσης. «Εάν κάναμε κάτι παραπάνω εκείνη την περίοδο, ίσως να καταφέρναμε να αποτρέπαμε την ολοκληρωτική κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Χριστόφια, επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από το εξωτερικό, «με πολιτικές πιέσεις εξανάγκαζε τα συνεργατικά και τις τράπεζες να τη δανείζουν και μετά έπραττε το ίδιο με τα ταμεία συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία σήμερα είναι αμφίβολο αν θα πάρουν τα χρήματά τους, σε συνδυασμό με το κούρεμα των καταθέσεών τους, στις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες». «Η κυβέρνηση Χριστόφια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «εφάρμοσε μια καταστροφική συνταγή, που διέλυσε την αξιοπιστία της Κύπρου και την άφησε εκτός αγορών», επιβεβαιώνοντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση αύξησε τις κοινωνικές παροχές κατά 44% σε τέσσερα χρόνια και τις δημόσιες δαπάνες κατά 15% ετησίως.
«Η ίδια κωλυσιεργία και αναβλητικότητα»
Σε ό,τι αφορά το ρωσικό δάνειο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση Χριστόφια πήρε το δάνειο για να συνεχίσει την απραξία, «όμως αναγκάστηκε να πάει στον μηχανισμό στήριξης, καθώς, λόγω των συνεχιζόμενων υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα επιδεινώθηκε και η Λαϊκή δεν μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς κρατική στήριξη».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, όταν υποβλήθηκε το αίτημα για στήριξη από τον μηχανισμό, η κυβέρνηση Χριστόφια συνέχισε «με την ίδια κωλυσιεργία και αναβλητικότητα», ενώ η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, που εντάχθηκαν στον μηχανισμό, πέτυχαν την έγκριση του προγράμματός τους μέσα σε τρεις εβδομάδες, κατά μέσο όρο. «Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έμεινε εκτός αγορών, χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση για στήριξη από τον μηχανισμό ή να κηρύξει πτώχευση, ενώ η Κύπρος παρέμεινε δύο χρόνια εκτός αγορών χωρίς να έχει πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ότι «η Λαϊκή μπήκε στον αναπνευστήρα μέχρι τις εκλογές», ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτή η δήλωση υποδηλοί τις πραγματικές προθέσεις, πίσω από την καθυστέρηση της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος υπογραφής του μνημονίου.
Η διαδικασία, ενώπιον της Επιτροπής, θα συνεχιστεί σήμερα στις 11 με την κατάθεση του Φαίδωνα Καλοζώη, Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το ΑΚΕΛ μιλά για πολιτική δίκη 
Στο μεταξύ, σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρει ότι η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής «δεν αποτελεί, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, παρά μια πολιτική δίκη, όπου ο καθένας καλείται να επαναλάβει τις γνωστές πολιτικές του θέσεις». Και τονίζει: «Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έπραξε με τη σειρά του το αναμενόμενο, συγκαλύπτοντας πλήρως τις ευθύνες των τραπεζιτών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Την ώρα που κυκλοφορούν ανενόχλητοι όσοι εγκλημάτησαν, οδηγώντας τον τραπεζικό τομέα και μαζί την οικονομία του τόπου σε κατάρρευση, η Ερευνητική Επιτροπή απευθύνει ερωτήματα του τύπου ‘γιατί το ΔΗΚΟ παρέμεινε στην Κυβέρνηση ενώ διαφωνούσε στο εθνικό και στην οικονομία’. Η Επιτροπή, όμως, για μιαν ακόμη φορά δεν έθεσε κανένα ερώτημα που να αφορά πράξεις και αποφάσεις των τραπεζιτών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: