Σελίδες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Καιρός να αξιοποιήσουμε την τουρκοϊσραηλινή διαμάχη

Picture 0 for Καιρός να αξιοποιήσουμε την τουρκοϊσραηλινή διαμάχη

Στην πολιτική υπάρχουν καταστάσεις που απαιτείται υπομονή για δράση, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Υπάρχουν όμως και άλλες τόσες, όπου η αντίδραση πρέπει να είναι ταχύτατη. Επειδή κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η ευνοϊκή περίοδος.

Επί του προκειμένου, τυχούσα αποχώρηση του Ερντογάν από την εξουσία -για πολλούς λόγους- και επανισχυροποίηση του τουρκικού στρατού, θα φέρει ανατροπές στις σήμερα διαμορφωθείσες ισορροπίες.

Η Τουρκία δρα το τελευταίο διάστημα υπό το κράτος εκνευρισμού. Όλα βαίνουν διαφορετικά από όπως τα υπολόγιζε, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό τομέα. Μετά την παταγώδη αποτυχία της στο μέτωπο της Συρίας, ήρθε η αιφνίδια ανατροπή του κ. Μόρσι στην Αίγυπτο, που αποδιοργάνωσε πλήρως την εξωτερική πολιτική της.

Η Τουρκία καταδίκασε με σφοδρότητα την ανατροπή των «Αδελφών Μουσουλμάνων», και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κάιρο (όπως έπραξε και η Αίγυπτος με τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα), σημείο επιδείνωσης των καλών διμερών σχέσεων, που είχαν ενισχυθεί σημαντικά επί προεδρίας Μόρσι.

Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι το Ισραήλ ενήργησε για την ανατροπή του κ. Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, έχοντας ως επιχείρημα ότι πριν από τις εκλογές του 2012, που οδήγησαν στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης και ένας Εβραίος διανοούμενος είχαν πει ότι: «Ακόμη κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα βγουν νικητές, διότι η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες». Δεν είπαν κάτι περίεργο, αλλά το χρησιμοποιεί ο κ. Ερντογάν ως σόφισμα.

Οι απαντήσεις τόσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου, όσο και του Αμερικανού προέδρου διακρίνονται μάλλον από οργή, χαρακτηρίζοντας «παράλογη», την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού. Οι Η.Π.Α. έκαναν λόγο για δηλώσεις πολύ «προσβλητικές, αβάσιμες και λανθασμένες». Η αλήθεια είναι, πως η ανατροπή του κ. Μόρσι ευνοεί το Ισραήλ, αλλά κατά πόσο ήταν δικό του έργο, θα το μάθουμε -αν το μάθουμε- πολύ αργότερα.

Και εχθές, εκδήλωσε ακόμη μια φορά την ενόχλησή της η Τουρκία, τώρα για την μεγάλη κοινή αεροναυτική άσκηση -την μεγαλύτερη που διεξήχθη ποτέ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- που θα πραγματοποιήσουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, όπως έγραψε το OnAlert.

Με τον τίτλο «Άσκηση αποκλειστικής ζώνης από τους Ελληνοκυπρίους», η Haberturk, γράφει ότι η «νότια Κύπρος» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει με την Ελλάδα και το Ισραήλ, κατά τη 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μεγάλη αεροπορική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται σε Κυπριακές πηγές που λένε ότι η άσκηση θα συμπεριλαμβάνει σενάριο προστασίας της οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Turkiye, με τον τίτλο «Συνεργασία Ελληνοκυπρίων, Ελλήνων και Ισραήλ στη Μεσόγειο», αναφέρεται στο ίδιο θέμα, συμπεραίνει δε κατά ένα περίεργο τρόπο, όπως και η Haberturk, ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα έρθουν και πάλι στην ημερήσια διάταξη και τα αιτήματα των Ρώσων για την χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ''Σημερινή'' «βασικά σενάρια της άσκησης θα είναι η γεφύρωση των τριών εναέριων χώρων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε πλήρες επιχειρησιακό περιβάλλον, δηλαδή ότι θα υπάρξουν και ασκήσεις που θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά...

Μεγάλο μέρος της άσκησης αναμένεται να διεξαχθεί νοτίως της Κρήτης μέχρι και τα ''Οικόπεδα'' 10-11-και 12 και θα περιλαμβάνει ανεφοδιασμό Ελληνικών και Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών εν πτήση αλλά και ταυτόχρονη εχθρική αντίδραση».

Μετά από όλα αυτά, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξακολουθήσει να τηρεί ουδετερότητα στα θέματα της Μ. Ανατολής. Εξ αντικειμένου άλλωστε, η τοποθέτηση της Τουρκίας επί συγκεκριμένων θεμάτων, μας οδηγεί στην απέναντι πλευρά. Δεν κερδίζουμε κάτι με την ουδετερότητα. Στην πολιτική ισχύει το δόγμα «όποιος δεν είναι μ’ εμένα, είναι εναντίον μου».

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: