Σελίδες

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μέρκελ πήρε την εντολή. Αλλά για να κάνει τι;

Της Carol Matlack*

Στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Angela Merkel υποστήριξε έντονα τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας. «Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη, μια επιτυχημένη Ευρώπη», είπε στην ομιλία της την παραμονή των εκλογών. «Η σταθεροποίηση της Ευρώπης είναι θεμελιώδης για τα συμφέροντα των Γερμανών».

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ κέρδισε εχθές το 42,5% των ψήφων, μένοντας για λίγες μόνο ψήφους μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία και έχοντας το καλύτερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας για συντηρητικό κόμμα -γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο δεδομένου ότι την παραμονή των εκλογών, σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους παρέμενε αναποφάσιστος. Τελικά, οι Γερμανοί έδωσαν στη Μέρκελ το πράσινο φως για να συνεχίσει το όραμά της για την Ευρώπη. Αλλά ποιο ακριβώς είναι αυτό το όραμα;

Ενώ η Μέρκελ έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της υπάρχουσας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, έχει τεθεί ξεκάθαρα εναντίον σαρωτικών μέτρων, όπως είναι η

ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και η συγκέντρωση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών, πράγμα το οποίο θα προωθούσε μία βαθύτερη ολοκλήρωση της ένωσης.

Η Μέρκελ δεν έχει επίσης καμία πρόθεση να παραχωρήσει εξουσίες στους Ευρωπαίους γραφειοκράτες. Έχει πει ότι δεν κρίνει αναγκαίο να δοθεί περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι μπορεί να ζητήσει πιο άμεσες συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών, αντί να πηγαίνει μέσω Βρυξελλών.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν καμία όρεξη για πολιτικές που βαθαίνουν της ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», έγραφε ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων José Ignacio Torreblanca στην ισπανική εφημερίδα El País την περασμένη εβδομάδα. «Είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ότι αυτή η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ανασύνταξη των Συνθηκών που θα έθεταν την ΕΕ σε πορεία προς μια ομοσπονδία».

Η προσέγγιση της Μέρκελ απέναντι στην ενδυνάμωση της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνει τόσο προσεκτική, ρεαλιστική και προσανατολισμένη στη λιτότητα, όσο ήταν τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η Γερμανία έχει πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 496 δισεκατομμύρια ευρώ που έρρευσαν προς τις μαστιζόμενες από την κρίση οικονομίες της ευρωζώνης.

Αυτό μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά λίγοι μπορούν να καυχηθούν για το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τα υγιή δημόσια οικονομικά που απολαμβάνει η Γερμανία υπό την ηγεσία της Merkel - ή το επίπεδο λαϊκής υποστήριξης που τόσο ξεκάθαρα έλαβε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Matlack είναι ανταποκριτής στο Παρίσι για το Bloomberg Businessweek.

Δεν υπάρχουν σχόλια: