Σελίδες

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Συναγερμός για την τουρκική οικονομία, παίρνουν μέτρα


Σε νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για τις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας προχώρησε η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς έχει καταστεί πλέον σαφές, ότι το πρόβλημα που υπάρχει στη διεθνή οικονομία, αναδεικνύει τις αδυναμίες της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να παίρνονται πλέον τα πρώτα αυστηρά μέτρα, προτού η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.
Κι όλα αυτά, παρά την εργώδη προσπάθεια που καταβαλλόταν επί χρόνια να παρουσιαστεί ως περιφερειακή «υπερδύναμη» και αξιωματούχοι της να φτάνουν στο σημείο να παραδίδουν μαθήματα στην ΕΕ πως θα ξεφύγει από την κρίση, ζητώντας ως αντάλλαγμα την ένταξη…
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το διάστημα 2014-2016, μαζί και με αυτές για τον πληθωρισμό και την ανεργία. Ο στόχος της ανάπτυξης για το 2013 μειώθηκε από το 4% στο 3,6% και για το 2014 από το 5% στο 4%, στοιχεία που πιθανότατα θα αναθεωρηθούν ξανά, ιδίως αυτά που αφορούν το 2014. Ως αιτιολογία εμφανίζεται ηαναθεώρηση των εκτιμήσεων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

(ΔΝΤ/IMF) για την παγκόσμια ανάπτυξη, από το 3,6% στο 2,9% και για το 2014 από το 4,1% στο 3,6% για το 2014.
Βέβαια, από τη μία, οι προβλέψεις του ΔΝΤ γενικώς δεν πάνε και πολύ καλά και ως παράδειγμα προσφέρεται η Ελλάδα, οπότε πάλι καλά που οι Τούρκοι δεν μας είπαν, ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους… δίνει το «τέμπο» στον πλανήτη, αφού τα νούμερα είναι παρεμφερή! Τις ανακοινώσεις έκανε ένας από τους πιο σοβαρούς υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης, ο Αλί Μπαμπατζάν (καμία σχέση π.χ. με τον Εγκεμέν Μπαγκίς).
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, στα τέλη του 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,9% υψηλότερα δηλαδή από την πρόβλεψη, ενώ ο στόχος για το 2014 είναι να αποκλιμακωθεί στο 5,3%, με τον στόχο για τα έτη 2015-2016 να είναι 5%.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,1% στα τέλη του έτους, 6,4% το 2014, 5,9% για το 2015 και 5,5% για το 2016. Η αποταμίευση έχει πέσει στο 12,6% που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο, όπως αναφέρει η έγκυρη «Χουριέτ» από την οποία αντλήσαμε τα οικονομικά στοιχεία.
Ως αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται, η εποπτική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας (BDDK) ετοιμάζεται να εισαγάγει πρωτοφανή μέτρα με σκοπό να συμμαζέψει την κατάσταση, προτού σκάσει η μεγάλη φούσκα που έχει δημιουργηθεί από τους φρενήρεις ρυθμούς κατανάλωσης, φυσικά με δανεισμό (τι θυμίζει, τι θυμίζει…).
Το «σημείο συναγερμού» ήταν η χρονική στιγμή που το «άνοιγμα» των τουρκικών τραπεζών στις πιστωτικές κάρτες και δάνεια που έχουν διατεθεί, το χρέος δηλαδή των πελατών του τραπεζικού τομέα, ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 370 δισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά, που συνιστά διπλασιασμό σχεδόν από τα επίπεδα του 2010.


Το πρώτο μέτρο που συζητιέται πλέον σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, είναι ο περιορισμός του πιστωτικού ορίου στο τετραπλάσιο των μηνιαίων αποδοχών του κατόχου μιας κάρτας. Μόνο τον Ιούνιο οι χρήστες πιστωτικών καρτών και οι δανειολήπτες, ξεπέρασαν τους 680.000, τη στιγμή που δεν ξεπέρασαν τους 822.000 ολόκληρο το 2012, όπως καταδεικνύεται από έκθεση της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών (TBB).
Υπενθυμίζεται, ότι ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει στα μέσα Ιουλίου επίθεση κατά των τραπεζών,για την αλόγιστη «διασπορά» πιστωτικών καρτών στον φτωχό κοσμάκη, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη παγίδα. Είχε καλέσει βέβαια τους καταναλωτές να γυρίσουν στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες, μόνο που λίγο αργότερα, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτιζε το ανοιχτό πορτοφόλι του να είναι «διακοσμημένο» με κάθε λογής πιστωτική κάρτα που κυκλοφορεί στην Τουρκία…


Δεν υπάρχουν σχόλια: