Σελίδες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Μαλδίβες: Δασκάλα ζωγράφισε πυξίδα και την έδιωξαν γιατί προσηλύτιζε στον χριστιανισμό



Οι Μαλδίβες Νήσοι, μία νησιωτική χώρα ανάμεσα στα 1.190 νησιά του Ινδικού Ωκεανού, στα ανοικτά της Σρι Λάνκα στη Νότια Ασία, είναι η μόνη χώρα μετά τη Σαουδική Αραβία που ισχυρίζεται ότι έχει 100 τοις εκατό μουσουλμανικό πληθυσμό. Όσον αφορά το Σύνταγμά της, μόνο ένας μουσουλμάνος μπορεί να είναι πολίτης της χώρας. Η εισαγωγή οποιουδήποτε βιβλίου που έρχεται σε αντίθεση με το Ισλάμ είναι απαγορευμένο από το νόμο.
Πολλοί από τους πάνω από 70.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους στις Μαλδίβες είναι χριστιανοί, αλλά τους επιτρέπεται να ασκούν την πίστη τους μόνο εντός των τοιχών του σπιτιού τους. Δεν μπορούν ακόμη να μαζευτούν για να προσευχηθούν στα σπίτια του ενός ή του άλλου – και όποτε αυτό συνέβη στο παρελθόν, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και την απέλασή τους.
Πολλοί στην κοινωνία των Μαλδίβων, μαζί με τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, πιστεύουν ότι η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι κάτι το «υγιές» για την επιβίωση του έθνους ..
Οι αρχές στις Μαλδίβες την περασμένη εβδομάδα έδιωξαν μία χριστιανή δασκάλα από την Ινδία, αφότου οι μουσουλμάνοι γονείς μίας μαθήτριάς, απαίτησαν να την απομακρύνουν επειδή "κήρυττε τον χριστιανισμό."
Την Τετάρτη το βράδυ μια ομάδα οργισμένων μουσουλμάνων γονέων εισέβαλε στο δημόσιο σχολείο στο νησί Foakaindhoo, στην ατόλη Shaviyani, κατηγορώντας την Geethamma George ότι «ζωγράφισε ένα σταυρό στην τάξη», σύμφωνα με μία μια πηγή.
«Μόνο 10 δάσκαλοι βρέθηκαν να υπερασπιστούν την Geethamma όταν ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο», είπε η πηγή από το τηλέφωνο. "Πολλοί κάτοικοι του νησιού, συμμετείχαν επίσης στην διαμαρτυρία των γονέων."
Η διοίκηση του σχολείου ζήτησε αμέσως τη βοήθεια υπαλλήλων από το υπουργείο Παιδείας.
«Φοβούμενοι ότι η δασκάλα θα δεχτεί σωματικές επιθέσεις, οι υπάλληλοι την έβγαλαν έξω από το νησί αμέσως», είπε η πηγή. "Ποτέ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο νησί, και ούτε και αυτή το θέλει. Θα πρέπει να της δοθεί μια θέση εργασίας σε κάποιο άλλο νησί.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η δασκάλα, είχε ζωγραφίσει μία πυξίδα για να διδάξει τις κατευθύνσεις στην έκτη τάξη. Αλλά οι μαθητές, οι οποίοι γνώριζαν ελάχιστα αγγλικά, μπέρδεψαν το σχέδιο νομίζοντας ότι είναι σταυρός και θεώρησαν ότι η δασκάλα προσπαθεί να διδάξει τον Χριστιανισμό, ανέφερε η πηγή. Οι μαθητές κατήγγειλαν το περιστατικό στους γονείς τους, οι οποίοι με τη σειρά του έστειλαν μια προειδοποίηση στο σχολείο.
Η διεύθυνση του σχολείου συνέστησαν μια επιτροπή για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς και κάλεσαν για μια συνάντηση τους γονείς, για να τους παρουσιάσουν τα πορίσματά τους. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι η δασκάλα είχε ζωγραφίσει μία πυξίδα, ως μέρος του μαθήματος της Γεωγραφίας.
"Ωστόσο, οι γονείς έφτασαν το προηγούμενο βράδυ για να «λύσουν» το θέμα έξω από το σχολείο", δήλωσε η πηγή.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα ‘Haveeru’, οι αρχές μετέφεραν την δασκάλα στο κοντινό νησί Funadhoo" αφότου οι γονείς απείλησαν ότι θα την δέσουν και θα την πετάξουν μακριά από το νησί."
Η δασκάλα, η οποία εργαζόταν στο σχολείο για τρία χρόνια, κατάγεται από τη νότια ινδική παράκτιο επαρχία της Κεράλα. Πολλοί χριστιανοί από την Κεράλα και τη γειτονική επαρχία του Tamil Nadu της Ινδίας εργάζονται ως καθηγητές και γιατροί στις Μαλδίβες.
Το κήρυγμα ή άσκηση θρησκευτικής πίστης εκτός της μουσουλμανικής απαγορεύεται βάσει του δικαίου των Μαλδίβων, το οποίο δεν αναγνωρίζει καμία άλλη θρησκεία εκτός από το Ισλάμ. Οι περισσότεροι από τους 300.000 κατοίκους των Μαλδίβων είναι όλοι σουνίτες μουσουλμάνοι.
Οι Μαλδίβες κυβερνήθηκαν από έναν αυταρχικό, συντηρητικό μουσουλμάνο πρόεδρο, τον Maumoon Abdul Gayoom, για 30 χρόνια. Το πολίτευμα έγινε πολυκομματική δημοκρατία το 2008 με τον Mohamed Nasheed – που ανήκε στο μεγάλο φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (MDP) – όπως και ο νέος πρόεδρος.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης (DRP) επικρίνει συχνά την κυβέρνηση του Nasheed, κατηγορώντας την ότι είναι φιλελεύθερη σε πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα, κάτι το οποίο, όπως λέει το DRP, θα έχουν κάποια επίπτωση στην κυριαρχία και την ταυτότητα της χώρας.
Ένας βασικός σύμμαχος του MDP, είναι το κόμμα Adhaalath, που έχει επίσης συντηρητικές απόψεις για τη θρησκεία και τον πολιτισμό. [Έχει υποστηρίξει τον θάνατο των ‘αποστατών’, τον λιθοβολισμός για να αναφέρουμε μόνο μερικά, για αυτή την ομάδα.]
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: