Σελίδες

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αδύναμη η Κυβέρνηση να συγκρατήσει την κρίση

Πιο σκληρό γύρο λιτότητας φέρνει ο νέος προϋπολογισμός.Οι τιμές όλων των ειδών... τραβούν την ανηφόρα

• Η μεγάλη πλειοψηφία των Ηπειρωτών ήδη λέει ότι «δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε πλέον οικονομικά…».
Η κατάσταση όμως φαίνεται ότι θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, αφού ο νέος προϋπολογισμός, που θα κατατίθεται στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, θα προβλέπει νέο γύρο λιτότητας, με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα τσιγάρα, στις συγκοινωνίες κλπ.
Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση στο 30% των προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και του συντελεστή από 11% στο 13% όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Και αυτό, μετά την απόφαση να «παγώσει» προς το παρόν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του πετρελαίου κίνησης.
Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η χώρα γενικά και η Ήπειρος ειδικά βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Όπως σχολιάζεται, μεγαλύτερη ανησυχία από τα ίδια τα μέτρα προκαλούν οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής και η αδυναμία της να διαμορφώσει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα περιορίσει τις επιπτώσεις από τη βαθιά οικονομική ύφεση.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ήδη ακριβά. Θα ακριβύνουν, όμως, ακόμη περισσότερο.
Και το σημαντικό είναι ότι θα «πάρει πάνω» κατά 50% το τιμολόγιο για τις χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος. Το κοινωνικό τιμολόγιο θα ισχύσει μόνο για τις χαμηλότερες οικονομικά ομάδες.
Παράλληλα  σχεδιάζεται φορολογική επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου.
Επιπλέον στον προϋπολογισμό θα προβλέπονται και τα άλλα εισπρακτικά μέτρα που καθορίζει το μνημόνιο, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας και η ειδική εισφορά στις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπει ο πρόσφατος φορολογικός νόμος, όπως τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Το ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα,  κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και δημιουργεί σύγχυση σε κάθε πολίτη, οποιουδήποτε οικονομικού επιπέδου.
Η κυβέρνηση και οι πάτρωνες του μνημονίου προωθούν όσο μπορούν την πιθανότητα ότι όλα θα πάνε καλά.
Δε λένε όμως, «εδώ που φθάσαμε θα τα καταφέρουμε, ή θα τα καταφέρετε, αναλόγως», λένε: «αν όλοι οι όροι του μνημονίου τηρηθούν χωρίς καμία παράλειψη έχετε πιθανότητα να σωθείτε».
Όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η… υπερκυβέρνηση του μηχανισμού στήριξης, ένα άγχος έχουν: Μη μπει σε πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα.
Εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, όπως η Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει εύκολα από την κρίση και πάντως όχι νωρίτερα από μία πενταετία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: