Σελίδες

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τα δίνει όλα στον νικητή ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου

Του Κωνσταντινου Zουλα
Μπορεί να ηχεί ως τραγική ειρωνεία, αλλά η Ν.Δ., σπεύδοντας προ έτους σε πρόωρες εκλογές, δεν άφησε μόνον τα κλειδιά πάνω στην πόρτα του Μαξίμου για να την ανοίξει χωρίς καμία δυσκολία το ΠΑΣΟΚ. Φρόντισε ο νέος «ενοικιαστής» να βρει μέσα στο κτίριο και ένα ωραιότατο δώρο, μην τύχει και εγκαταλείψει νωρίτερα το κτίριο...
Μόνον έτσι μπορεί να περιγραφεί η πραγματικά «πρωτότυπη» επιλογή της Ν.Δ. να αλλάξει τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες πριν εγκαταλείψει την εξουσία, χαμηλώνοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον περιβόητο πήχυ της αυτοδυναμίας και χαρίζοντας στον επόμενο νικητή των εκλογών τουλάχιστον 5 επιπλέον βουλευτές! Καθώς ο συγκεκριμένος νόμος –έμπνευσης Προκόπη Παυλόπουλου– θα ισχύσει για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν αυτές γίνουν), χρήσιμο είναι να τον ξαναθυμηθούμε.
Η βασική του διαφορά με τον νόμο Σκανδαλίδη (που δοκιμάστηκε στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις) είναι η ακόμη μεγαλύτερη πριμοδότηση του πρώτου κόμματος εις βάρος κυρίως του δεύτερου. Με απλά λόγια, αν το ΠΑΣΟΚ κηρύξει πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει, χρειάζεται πλέον μόνον το 39,5% των ψήφων για να κατακτήσει τις πολυπόθητες 151 έδρες (και όχι 41,5% που απαιτούσε ο δικός του νόμος). Και τούτο, διότι ο νόμος Παυλόπουλου χαρίζει αυτομάτως στο πρώτο κόμμα 50 έδρες και όχι 40 όπως ο αντίστοιχος νόμος Σκανδαλίδη. Σημειωτέον, δε, ότι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο δεν έχει την παραμικρή σημασία για την αυτοδυναμία, καθώς αρκεί και μία ψήφος περισσότερη για να πάρει ο νικητής το μπόνους των 50 εδρών.
Οσον αφορά τις «υπόλοιπες» 250 έδρες, αυτές κατανέμονται απολύτως αναλογικά σε όλα τα κόμματα (όπως και στον νόμο Σκανδαλίδη που διένεμε 260 έδρες). Ετσι, όπως φαίνεται και στον πίνακα, αν ο νόμος Παυλόπουλου ίσχυε π.χ. στις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ θα είχε κερδίσει 165 έδρες (και όχι 160), ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά θα την είχε υποστεί η Ν.Δ., χάνοντας 3 έδρες, και δευτερευόντως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα είχαν από μία λιγότερη.
Υπογραμμίζεται ότι ο νόμος Παυλόπουλου διατήρησε αναιτίως και όλες τις αποδεδειγμένες παραδοξότητες του προηγούμενου. Ετσι, και στις επόμενες εκλογές ο πήχυς της αυτοδυναμίας δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια παρά μόνον αφού γίνει γνωστό το συνολικό ποσοστό των πολύ μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (Ενωση Κεντρώων - Μ.Λ./ΚΚΕ κ.λπ.). Οσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο μειωμένος θα είναι ο πήχυς της αυτοδυναμίας, που αναμένεται να «παίξει» ανάμεσα στο 39% και το 40%. Για να καταλάβει κανείς τη σημασία αυτής της «λεπτομέρειας» αρκεί η επισήμανση ότι αν οι Οικολόγοι κατορθώσουν στις επόμενες εκλογές να μπουν στη Βουλή (το 2009 πέτυχαν ποσοστό 2,5%), θα αποσπάσουν αυτομάτως από το πρώτο κόμμα 4 έδρες, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί κι αν εισέλθει στο Κοινοβούλιο π.χ. η κ. Ντ. Μπακογιάννη.
Ο νόμος Παυλόπουλου δεν διαφοροποιεί για τα μικρά κόμματα τον γενικό μπούσουλα που υπήρχε. Δηλαδή, όποιος σχηματισμός συγκεντρώσει το 3% των ψήφων κατακτά αυτομάτως 8 έδρες, ενώ για κάθε μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα αναλογούν μεσοσταθμικά περίπου 3 έδρες. Δηλαδή, κόμμα που θα λάβει π.χ. το 4% των ψήφων θα αποσπάσει 11 έδρες, 5% θα αποσπάσει 14 έδρες, 6% 17 έδρες κ.ο.κ.
Αυτό, τέλος, που παραδόξως λησμονούν οι περισσότερες αναλύσεις σχετικώς με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ότι, αν κηρυχθούν μέχρι τον Μάρτιο (δηλαδή σε λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες), τότε αυτές θα διεξαχθούν υποχρεωτικώς με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Γεγονός που αναμένεται να προσκρούσει σε οξύτατες ενδοκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευχέρεια να τοποθετήσει τους «δικούς» του βουλευτές στις σίγουρα εκλόγιμες θέσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εύχονται να έχει συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός τις συνέπειες της πραγματοποίησης της «απειλής» του, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και για το κόμμα στο οποίο ηγείται...
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: