Σελίδες

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αντιδράσεις των ΜΜΕ της Αλβανίας για την παρουσία και τις δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτου Βερατίου στο Κόσσοβο

Ο Ιγνάτιος χαρακτήρισε το Κόσσοβο Ιερουσαλήμ της Σερβίας
Επικριτικά ήταν τα σχόλια αλβανικών ΜΜΕ, για την παρουσία του Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνατίου στην ενθρόνιση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου που πραγματοποιήθηκε στην Πέγια του Κοσσόβου στις 4 Οκτωβρίου. Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ την Εκκλησία της Αλβανία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βερατίου. Αυτό που ενόχλησε τους Αλβανούς δεν ήταν τόσο η παρουσία όσο οι δηλώσεις του Ιγνατίου στη Σερβική εφημερίδα  Blic” που σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα χαρακτήρισε το Κόσσοβο σαν την Ιερουσαλήμ των Σέρβων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο μητροπολίτης είπε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών όλοι εμείς οι ορθόδοξοι αλβανοί ήμασταν αλληλέγγυοι των αδελφών ορθοδόξων της Σερβίας.  
   
Ποιος είναι ο Ιγνάτιος
Ο κατά κόσμον Γιαννακός Τριάντης γεννήθηκε στον Πρόδρομο Θηβών το 1934. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1967. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Θηβών. Αρβανίτης στην καταγωγή και γνώστης της Αλβανικής γλώσσας, εξελέγη στις 22 Ιουνίου 1992 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης. Χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Ιουλίου 1996. Το 1998 τελικά ύστερα από διαβουλεύσεις με την Αλβανική κυβέρνηση κατόρθωσε να μεταβεί στην Αλβανία. Ενθρονίστηκε στο Μπεράτι στις 18 Ιουλίου 1998.



Η τελετή της ενθρόνισης
Ενθρονίσθηκε κατά την Θεία Λειτουργία στην Ιστορική Μονή του Πεκίου ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος. Οι Μητροπολίτες  Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα κ. Ιωάννης και Μαυροβούνιου και Παραθαλάσσιας κ. Αμφιλόχιος, συνόδευσαν  στο θρόνο των Σέρβων Πατριαρχών, στο ιστορικό Μαστήρι του Πεκίου, τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο με επευφημίες Worthy (άξιος). Στο τέλος της τελετουργικής πράξης ο Πατριάρχης εκφώνησε την ενθρονιστήρια ομιλία.
Στην ενθρόνιση  εκτός από τους επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρέστησαν ως εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι  Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Ικονίου κ. Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.  Καλλίνικος  από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφωνα από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων  ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Μητροπολίτης Šarašenidze Γεράσιμος  από το Πατριαρχείο Γεωργίας, ο Μητροπολίτης Ολτενίας κ. Ειρηναίος και επίσκοποι  κ. Νικόδημος και κ. Δανιήλ από το Πατραιαρχείο Ρουμανίας , ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δομετιανός από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, οι  Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Λοβλίνου και Χέλμ κ. Άβελ από την Εκκλησία της Πολωνίας, ο Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος από την Εκκλησία της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος και ο επίσκοπος  Πίτσμπουργκ και Δυτικής Πενσυλβάνια κ. Μελχισεδέκ από την εκ του Πατριαρχείου Μόσχας Εκκλησιαστική δικαιοδοσία εν Αμερική.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, ο διάδοχος του θρόνου Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς και εκπρόσωποι  του διπλωματικού σώματος.
Ακόμα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Ρωμαιολκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch Kurt, και εκπρόσωποι άλλων Ομολογιών και Θρησκειών. 

Χιλιάδες Ορθοδόδων πιστών από πολλά μέρη της Σερβίας αφίχθησαν στο Πέκιο, την ιστορική Καθέδρα του Πατριαρχείου της Εκκλησίας της Σερβίας. Σύμφωνα με την Εκκλησία της Σερβίας, οι πιστοί προέρχονταν από τις γειτονικές με το Κοσσυφοπέδιο χώρες. Στον προαύλιο χώρο της Μονής υπήρχε χώρος για 2000 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν την τελετή από μεγάλες γιγαντο-οθόνες που τοποθετήθηκαν στο χώρο της Μονής. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό την ασφαλή μετάβαση των πιστών και την ομαλή τέλεση της Τελετής της Πατριαρχικής Ενθρονίσεως του Προκαθημένου της κατά Σερβίαν Εκκλησίας.

Μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων από την Σερβία και γειτονικές χώρες παρηκολούθησε την Τελέτη Ενθρονίσεως και την συνέντευξη τύπου του Σέρβου Προκαθημένου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος διαδέχθηκε τον μακαριστό Πατριάρχη Παύλο, ο οποίος υπήρξε Προκαθήμενος του Πατριαρχείου της Σερβίας για μία περίπου εικοσαετία. Ο Ειρηναίος εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 23 Ιανουαρίου του 2010, αλλά ενθρονίστηκε σήμερα εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αναφορικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: