Σελίδες

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η μόνη υπόσχεση που τηρούν είναι η μείωση του ελλείμματος!

Η μόνη υπόσχεση που τηρούν είναι η μείωση του ελλείμματος!
12/11/2010
 
 
  Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αυτό ακριβώς φανταζόμασταν, αλλά χθες το ακούσαμε και επισήμως: Από όλες τις υποσχέσεις που προεκλογικά είχε δώσει ο κ. Παπανδρέου – αυξήσεις, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, πράσινη ανάπτυξη (που ήταν η… μόνο λύση σύμφωνα με όσα έλεγαν οι του Συμποσίου της Σύμης), άμεση ανάταξη της οικονομίας, μέρισμα ανάπτυξης, προϋπολογισμοί προγραμμάτων και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός – η μόνη που υποστηρίζει ότι τηρεί, είναι η μείωση του ελλείμματος!

Το είπε χθες κατά την ομιλία του σε συνέδριο για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τηρούμε, είπε, την υπόσχεσή μας για μείωση του ελλείμματος.

Με την διαφορά ότι τέτοια υπόσχεση ο κ. Παπανδρέου δεν είχε δώσει στον λαό. Μάλιστα, είχε πει το ακριβώς αντίθετο. Τον Φεβρουάριο του 2009, σε μια άλλη ομιλία του, σε μεγάλη εκδήλωση στελεχών στην «Αθηναΐδα», είχε υποσχεθεί επί λέξει «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής ακόμη και αν αυξηθούν τα ελλείμματα»!

Χθες, μας είπε ότι δεν είχε χρόνο για να εφαρμόσει την πολιτική του. «Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου», είπε. «Αν είχαμε χρόνο δεν θα ήταν τόσο επώδυνες οι αλλαγές».

Ναι, αλλά όταν υποσχόταν ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής ακόμη και αν αυξηθούν τα ελλείμματα, δεν μας είχε πει πως την πολιτική αυτή θα την εφάρμοζε αν… είχε χρόνο!

Πολύ περισσότερο που από τον Οκτώβριο του 2009 που έγινε πρωθυπουργός ως τον Απρίλιο του 2010 που μας έστειλε αδιάβαστους στο Μνημόνιο, δεν έκανε τίποτε για να το αποφύγει. Πέρασε τους πρώτους μήνες παριστάνοντας ότι εφαρμόζει την πολιτική του, πήγε εκδρομή με τον Αθεμπίγιο και πέντε υπουργούς στην Ηλεία, ταξίδεψε ως την Δομινικανή Δημοκρατία (όπου χόρεψε σάλσα), έσπευσε στο συνέδριο των σοσιαλιστών στη Σουηδία (όπου μίλησε σουηδικά), πήγε στην Ινδία, από όπου δήλωσε ότι «δεν μπορεί να πέσουν τα βάρη στον απλό κόσμο», διοργάνωνε σεμινάρια για την κρίση με καθηγητές από το Χάρβαρντ.

Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να διαμαρτύρεται. Δρέπει τους καρπούς των υποσχέσεων που μοίραζε δεξιά και αριστερά. Δρέπει τους καρπούς μιας αδράνειας που ήταν βέβαιο πως με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγούσε στην πιο σκληρή επιτήρηση.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι παρέλαβε μια ισχυρή οικονομία. Αλλά δεν μπορεί και ο ίδιος να ισχυριστεί ότι δεν το γνώριζε όταν έδινε τις υποσχέσεις του.

Και επιτέλους ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορείς να κυβερνάς συνεχώς με τα ψέματα, τις υποσχέσεις και τις απειλές.

Δεν άφησε να ανοίξει λίγο η κατσαρόλα και να φύγει ο ατμός στον πρώτο γύρο των (ο Θεός να τις κάνει) αυτοδιοικητικών εκλογών. Και τώρα ο πάτος της κατσαρόλας έχει καεί και επίκειται έκρηξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: