Σελίδες

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Καταδίκη του ψευδοκράτους

Εκδηλώσεις για την καταδίκη του ψευδοκράτους

Δυναμική φωνή κατά της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους υψώνουν και φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την προκλητική ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας, μαθητές, φοιτητές, κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα. Ήταν 15 Νοεμβρίου 1983 όταν η Τουρκία αναγνώριζε το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, και 27 χρόνια μετά παραμένει η μόνη χώρα που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία καταδικάζουν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλούν τα μέλη τους να αφήσουν τα θρανία και να δώσουν μαζικά το παρών τους στην καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση. Θα αρχίσει με συγκέντρωση στο αμφιθέατρο της Πύλης Αμμοχώστου στις 10:30 το πρωί και θα συνεχιστεί με πορεία προς το οδόφραγμα του Ορφέα, όπου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους σπουδαστές, καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τονίζει πως «οι σημερινές αντικατοχικές εκδηλώσεις συνιστούν μια έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό».
Κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα προγραμματίζουν, επίσης, σήμερα αντικατοχικές εκδηλώσεις. Το ΑΚΕΛ προσκαλεί τα μέλη του κόμματος στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει στις 19:00 απόψε στο οδόφραγμα του Ορφέα, ενώ το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ διοργανώνει την ίδια ώρα τη δική του αντικατοχική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα». Επιπρόσθετα, στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων διοργανώνει τη δική της εκδήλωση κατά του ψευδοκράτους.
Με πανηγύρια πρόκλησης, που περιλαμβάνουν στρατιωτικές παρελάσεις, άρχισαν ήδη στα κατεχόμενα να γιορτάζουν την παράνομη ανακήρυξη του μορφώματος που αποκαλούν «κράτος». Ήδη βρίσκεται στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία από την Τουρκία, με επικεφαλής τον Υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Τσεμίλ Τσιτσέκ, για να παραστούν στα πανηγύρια. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, στις εκδηλώσεις θα παραστούν και τουρκικής καταγωγής βουλευτές από τη Δανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία.
Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης την προσεχή Πέμπτη, την απαίτηση για ανάκληση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.
Εθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: