Σελίδες

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Φίμωση και τρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φίμωση και τρομοκρατία στα Ιωάννινα

| Εκτύπωση | 01/12/2010 |

Στις 27 Νοεμβρίου, ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων (ΣΚΦΣΙ), όπου θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά η νεοσύστατη Αυτόνομη Φοιτητική Κίνηση «ΤΟΛΜΗ». Δυστυχώς, πριν ακόμα ξεκινήσει η Συνέλευση, ομάδα 60 περίπου αγνώστων, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τα θεσμικά όργανα του Συλλόγου, στράφηκε προς τα 4 άτομα που εκπροσωπούσαν την Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ εκείνη τη στιγμή και απαίτησαν να φύγουν από τη Συνέλευση, διαφορετικά θα ακολουθούσε η βία.
Πρόφαση γι' αυτή τους την πράξη ήταν οι, σύμφωνα με αυτούς, «φασιστικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές ιδέες της Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗΣ». Μάταια προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε την καθαρά δημοκρατική και αντιομοσπονδιακή φύση της κίνησής μας. Τα παρευρισκόμενα μέλη της Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗΣ αποχώρησαν τότε από το χώρο της Συνέλευσης, αφού δεν υπήρχε καμιά εγγύηση για τη σωματική τους ασφάλεια από το Σύλλογο, ενώ τυχόν επεισόδια μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και μελών του Συλλόγου από άλλες παρατάξεις, που παρευρίσκονταν στο χώρο εκείνη τη στιγμή.
Δυστυχώς, η Συνέλευση ξεκίνησε μετά από κάποια καθυστέρηση, υπό το καθεστώς, όμως, τρομοκρατίας και εν τη απουσία της Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗΣ, της οποίας η φωνή φιμώθηκε με αντιδημοκρατικό τρόπο. Ο Σύλλογος όφειλε να προστατεύσει κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες τα μέλη του, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο κινούνται. Αντ' αυτού, μας εξέθεσε ακόμη περισσότερο μέσω της Προέδρου του η οποία, όταν ρωτήθηκε από τους γνωστούς άγνωστους γιατί αφήνουν «φασίστες» να μιλούν στη Συνέλευση, απάντησε με τον εξής ανήκουστο τρόπο: «Μα γνωρίζουμε ότι είναι φασίστες, αλλά τι να κάνουμε, τους αφήνουμε να μιλούν». Είναι ντροπή η Πρόεδρος ενός Συλλόγου, που υποτίθεται εκπροσωπεί όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του, να δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Ζητούμε την παραίτησή της, γιατί φάνηκε ανάξια των περιστάσεων και συμπεριφέρθηκε ως κομματικός εκπρόσωπος, αντί ως πρόεδρος του ΣΚΦΣΙ.
Η γενικότερη διεξαγωγή της Συνέλευσης υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί φιάσκο και ίσως τη σκοτεινότερη σελίδα της ιστορίας του Συλλόγου μας. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, που απαρτίζουν το Σύλλογο, συμβιβάστηκαν με την τρομοκρατία και ενδεχομένως επωφελήθηκαν από την απουσία της αντίθετης ως προς αυτούς φωνής της Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗΣ. Προσέβαλαν με αυτή τους τη στάση τους εαυτούς τους, τις παρατάξεις, τα μέλη και προπαντός τον ίδιο το θεσμό του Συλλόγου.
Όμως, πώς να μην παρουσιαστούν τα προβλήματα αυτά; Όταν είχε προηγηθεί μια έντονη λασπολογία και συκοφαντία, που έφθανε μέχρι τα όρια της ύβρεως από στελέχη όλων των παρατάξεων του Συλλόγου, εις βάρος της Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗΣ. Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά την αποχώρησή μας από τη Γενική Συνέλευση, ο Γενικός Γραμματέας της Προοδευτικής είπε ξεκάθαρα πως η παράταξή μας είναι φασιστική. Και εμείς απαντούμε στην Προοδευτική:
Εάν μας θεωρούν αυτό που μας αποκάλεσαν, ας φέρουν πρόταση στο Σύλλογο να μας διαγράψει από μέλη του. Τόσο η Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ, όσο και τα μέλη της προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθούν ξανά τέτοιου είδους λασπολογία και αμαύρωση της φήμης μας. Αν ξανασυμβεί αυτό, θα ακολουθήσουν ποινικές διώξεις εις βάρος παντός υπευθύνου.
Προτείνουμε στο Σύλλογο, προς αποφυγήν ανάλογων αποτρόπαιων γεγονότων, τη διεξαγωγή της Συνέλευσης και των Εκλογών σε εξωπανεπιστημιακό χώρο, όπου μπορεί ο Σύλλογος με τη συνεργασία τοπικών φορέων, να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών του και των θεσμικών του οργάνων. Όποιος διαφωνεί με αυτή την πρόταση, είτε κινείται υστερόβουλα, είτε θέλει να φιμώσει μια φωνή στο Σύλλογο, γι’ αυτό είναι αντιδημοκράτης. Οποιαδήποτε αρνητική έκβαση της επόμενης Συνέλευσης αλλά και Εκλογών, λόγω παρουσίας ξένων στοιχείων, θα έχει την απόλυτη ευθύνη αυτός που αρνείται τα προφανή!
Εμείς είμαστε σφόδρα δημοκράτες, αγαπάμε την πατρίδα μας και ό,τι επιδιώκει όλος ο κόσμος να εφαρμοστεί στην Παλαιστίνη, το ίδιο απαιτούμε και εμείς για το πολύπαθο νησί μας. Εάν αυτό είναι κατακριτέο, τότε εμείς απευθυνθήκαμε σε λάθος Σύλλογο.

Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: