Σελίδες

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Στο φως κτήριο της Πάφου αρχαιότερο της Πομπηίας

Στο φως το αρχαιότερο κτήριο της Πάφου
Παλαιότερο από τα σπίτια της Πομπηίας - Κτίστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. 
ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία
Η επικεφαλής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Πάφο, καθηγήτρια της Αβινιόν Κλερ Μπαλοντίρ, δηλώνει στον «Φ», «δεν είχαμε καν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τόσο μεγαλειώδους ευρήματος στην περιοχή». Ηοικία που ήρθε στο φως πριν λίγες μόλις μέρες είναι πανομοιότυπης τεχνοτροπίας με τα σπίτια της Πομπηίας, αλλά παλαιότερη από αυτά. Αποτελεί το αρχαιότερο ανευρεθέν μέχρι σήμερα κτίσμα στην Πάφο και οι Γάλλοι αρχαιολόγοι που το ανακάλυψαν κάνουν λόγο για ένα αμύθητης αξίας έκθεμα που θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον αρχαιολογικό πλούτο της Πάφου.
Κατά τις ανασκαφικές εργασίες της αποστολής του Πανεπιστημίου της Αβινιόν Γαλλίας στον λόφο της «Φάμπρικας», στην Κάτω Πάφο, προκάλεσε σοκ στους ίδιους τους αρχαιολόγους. Κυρίως λόγω των έγχρωμων ζωγραφικών παραστάσεων (τοιχογραφιών) που ήρθαν στο φως σε δύο τοίχους και οι οποίες διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση, που με ειδική τεχνοτροπία αυτές τις μέρες προωθείται η αποκόλλησή τους και η μεταφορά τους στα εργαστήρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων για συντήρηση και φύλαξη.
«Παρά τις πολύχρονες ανασκαφές από Αυστραλούς συνάδελφους, από εμάς και από τους Κύπριους συναδέλφους μας», παρατηρεί στον «Φ» η επικεφαλής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Πάφο, καθηγήτρια της Αβινιόν Κλερ Μπαλοντίρ, «δεν είχαμε καν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τόσο μεγαλειώδους ευρήματος στην περιοχή».
Η Γαλλίδα αρχαιολόγος αποκαλύπτει σήμερα στον «Φ» ότι στο βόρειο τμήμα του λόφου της «Φάμπρικας», που βρίσκεται επί της κεντρικής λεωφόρου Αποστόλου Παύλου που οδηγεί προς το λιμανάκι της πόλης, εντοπίστηκε πριν μερικές μέρες ένα τμήμα μιας μεγάλης κατοικίας που από την αρχή «φώναζε» ότι αποτελούσε τμήμα ενός εκπληκτικής αξίας ευρήματος.
«Η ανασκαφή αποκάλυψε όντως μια πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής οικία που ανάγεται στην Ελληνιστική Περίοδο. Εντοπίστηκε αρχικά ένας μεγάλος τοίχος που προφανώς ήταν ο εξωτερικός τοίχος της κατοικίας και στη συνέχεια δύο άλλοι τοίχοι με ζωγραφικές παραστάσεις πάνω τους που ήταν εξωτερικοί τοίχοι στην αυλή της κατοικίας».
Η κ. Μπαλοντίρ χαρακτηρίζει το νέο εύρημα της αρχαιολογικής σκαπάνης ως πάρα πολύ σημαντικό διότι πρόκειται, τονίζει, για το αρχαιότερο σπίτι που ξέρουμε σήμερα στην Πάφο.
«Από την αρχή είμαστε βέβαιοι για τη σημασία και την παλαιότητα του ευρήματος», τονίζει η επικεφαλής της γαλλικής αποστολής, «διότι οι τοιχογραφίες που βλέπετε στους δύο τοίχους είναι πανομοιότυπες με τις τοιχογραφίες της Πομπηίας.
Χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. οι τοιχογραφίες αυτές. Ακόμη εκπληκτικότερο όμως, είναι το ότι το ίδιο το σπίτι είναι παλιότερο από αυτό, μιλάμε για κτίσμα των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ.».
Μετά την αποκάλυψη, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι σε συνεργασία με τους ειδικούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων άρχισαν τη συντήρηση των ευρημάτων και κυρίως των σπάνιων τοιχογραφιών. Η Κλερ Μπαλοντίρ τονίζει ότι οι τοιχογραφίες αυτές στερεώνονται τώρα, ώστε με μια ειδική τεχνοτροπία και αφού τυλιχθούν με γάζες, να αποκολληθούν με ασφάλεια και να μεταφερθούν για σκοπούς ασφάλειας και προστασίας στα εργαστήρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων μέχρι να είναι όλα έτοιμα στη «Φάμπρικα» να δεχθούν το θησαυρό πίσω.
Ενθουσιασμένοι από το μέγεθος και τη σημασία του νέου ευρήματος, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη που έτυχαν εδώ και τρία χρόνια προς την κυβέρνηση της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Αβινιόν, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Πάφου.
ΣΠΑΝΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Οι σπάνιες τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στην οικία αυτή, διευκρινίζει η Γαλλίδα αρχαιολόγος, δείχνουν γεωμετρικά και αρχιτεκτονικά σχήματα και όχι σχέδια με πρόσωπα ή τοπία. «Αυτό είναι χαρακτηριστικό της ζωγραφικής εκείνης της εποχής», αναφέρει. «Πρόκειται για σπάνια ευρήματα, αφού σε όλο το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου μόνο σε άλλο ένα κτήριο είχαν εντοπιστεί τοιχογραφίες και όχι στην καλή κατάσταση που είναι αυτές στην οικία της «Φάμπρικας». Ακόμη σπανιότερη καθίσταται η αξία της ανακάλυψης αυτής με δεδομένο ότι οι τοίχοι με τις τοιχογραφίες είναι στο εξωτερικό του σπιτιού. Αυτό φαίνεται λίγο περίεργο σήμερα, να έκαναν δηλαδή τοιχογραφίες σε τοίχους στην αυλή της κατοικίας και όχι στα δωμάτια, αλλά έτσι ήταν τα πράγματα».
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ 
Η οικία ανάγεται στην Ελληνιστική Περίοδο. Φαίνεται να ανήκε σε πλούσιο άνθρωπο και πιθανότατα να ήταν δημόσιο κτήριο. Σε πολύ καλή κατάσταση οι τοιχογραφίες, οι οποίες είναι πανομοιότυπες με τις τοιχογραφίες της Πομπηίας.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΙΚΗΜΑ
Η καθηγήτρια Μπαλοντίρ εκτιμά ότι η οικία που ανακαλύφθηκε τις μέρες αυτές αποτελείτο από τέσσερα πολύ μεγάλα δωμάτια περιμετρικά της αυλής. «Όλα τα στοιχεία που ήρθαν στο φως», αναφέρει, «δείχνουν ότι η οικία της “Φάμπρικας” ανήκε σε πολύ πλούσιο άνθρωπο και πιθανότητα ήταν δημόσιο κτήριο.
Φαίνεται πάρα πολύ πλούσιο οίκημα και δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι στην περιοχή έμενε ο κυβερνήτης της Πάφου την περίοδο των Πτολεμαίων, όταν και ήταν η πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ένα κτήριο
διαφορετικό από τα άλλα».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: