Το βλήμα πλησίασε τον αυτοκινητόδρομο Πήρε λανθασμένη τροχιά δυόμισι χιλιομέτρων
| Εκτύπωση | 28/01/2011 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Δυόμισι ολόκληρα χιλιόμετρα εκτροχιάστηκε το βλήμα στην Αγία Άννα και κτύπησε παράνομη κατασκευή στην κορυφή του βουνού σε αντίθετη κατεύθυνση από τη βολή.
Δεν πρόκειται για αστοχία υλικού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξήγησε στην Επιτροπή Άμυνας ο Αρχηγός της Εθνικής Φουράς Πέτρος Τσαλικίδης.
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ήταν κατηγορηματικός ότι πρόκειται για άξιον απορίας, αδιανόητο και παράξενο, γιατί το βλήμα του όλμου 120 χιλιοστών πήρε την πορεία που πήρε. Λίγο ακόμη και θα έφτανε στον αυτοκινητόδρομο, σχολίασαν χαριτολογώντας οι βουλευτές και συμπλήρωσαν ότι οι διερχόμενοι θα διερωτούνταν κατά πόσο μάς κτυπούσε η Τουρκία.
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής στην παρουσία εκπροσώπων της επηρεασθείσας κοινότητας της Αγίας Άννας. Οι κάτοικοι της περιοχής έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα ασφαλείας και διερωτώνται πού θα πέσει το επόμενο βλήμα εκτός τροχιάς.
Προς τιμήν τους, ο κοινοτάρχης Αγίας Άννας Κυριάκος Πασιουρτίδης και ο κοινοτικός σύμβουλος Νίκος Δημητρίου, στην παρουσία και άλλων μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής ότι κατανοούν πλήρως ότι ο στρατός πρέπει να έχει πεδία ασκήσεων και δεν αντιτίθενται στις ασκήσεις. Κατανοούμε, είπαν, ότι είμαστε ημικατεχόμενη χώρα και ένας αξιόμαχος στρατός πρέπει να ασκείται. Αυτό που ζητούμε, είπε ο κοινοτάρχης, είναι να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας και να ελεγχθούν οι άξονες των βολών, ώστε να είναι σίγουρα εκτός κατοικημένων περιοχών.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι σίγουρα οι άξονες των βολών είναι εκτός κατοικημένων περιοχών και μάλιστα έχει τεθεί και περιορισμός βεληνεκούς (η απόσταση στην οποία μπορεί να πάει το βλήμα ή η βολίδα).
Τα βαρέα όπλα του πεζικού, ανέφερε, σίγουρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές, αλλά υπάρχει περιορισμός για προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.
Ανέφερε ότι το Πεζικό χρησιμοποιεί για βολές όλμους 120 χιλιοστών, 81 χιλιοστών, πυροβόλα και άλλα βαρέα όπλα ευθυτενούς τροχιάς. Διετάχθησαν πρόσθετοι έλεγχοι, εξήγησε ο Αρχηγός, ενώπιον των βουλευτών και δεν απέκλεισε οι βολές να κινηματογραφούνται για να νιώθουν οι ασκούμενοι μια επιπρόσθετη πίεση ώστε να εφαρμόζουν τους κανονισμούς ασφαλείας.
Το παράδοξο με το ατύχημα στην Αγία Άννα είναι ότι προηγήθηκαν τρεις βολές με τέσσερις όλμους σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Υπήρχε μικρή απόκλιση στόχου και ο παρατηρητής έδωσε διόρθωση προς τα δυτικά, ενώ η βολή που ακολούθησε πήγε βορειότερα. Τι έγινε; φωνάζει από μόνο του μια και οι βάσεις στήριξης των όλμων ήταν σε στέρεο έδαφος και δεν υπήρξε μετακίνηση. Με γυμνό μάτι, πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας, ο επικεφαλής μπορούσε να δει πού στράφηκε ο όλμος μετά την εντολή του παρατηρητηρίου, φαινόταν με γυμνό οφθαλμό το λάθος και δεν έπρεπε να γίνει η βολή.
Ευτυχώς δεν έγινε και ομοβροντία με τέσσερα βλήματα, είπε στην αίθουσα, εκπλήττοντας τους βουλευτές, που άκουγαν εμβρόντητοι την πιθανότητα η Αγία Άννα να δεχόταν τέσσερις βολές όλμων 120 χιλιοστών.
Ποιος πληρώνει τη νύφη...
Στην έρευνα που διετάχθη, τη νύφη πληρώνει με διαθεσιμότητα ο λοχαγός που ήταν επικεφαλής του στοιχείου. Εξαίρετος αξιωματικός, είπαν Υπουργός και Αρχηγός, από τους καλύτερους που έχουμε. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι ο λοχαγός προσέφυγε σε δικηγόρο, κάτι που δεν χρειαζόταν, γιατί ο στρατός θα κάνει αντικειμενικά την έρευνά του και θα απονέμει ευθύνες. Ερευνάται η ευθύνη όλων που ήσαν εκεί, συμπλήρωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, μη εξαιρώντας το διοικητή του τάγματος και το συνταγματάρχη που πήγε για επίβλεψη. Τι έκαναν όλοι αυτοί, ρώτησε ο Ζαχαρίας Κουλίας, για να γίνει ένα τόσο μεγάλο λάθος που μπορούσε να προκαλέσει και ανθρώπινα θύματα;
Η συζήτηση ήταν ένονη, με όλες τις πτέρυγες της Επιτροπής της Βουλής να στέλνουν αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα γίνουν ανεκτά ανάλογα λάθη.
Στο παρελθόν, εξήγησε ο Αρχηγός, το βλήμα που έπεσε στα Πυργά από βολή άρματος οφείλετο σε αστοχία υλικού. Για το λόγο αυτό οι βολές αρμάτων γίνονται τώτα στο Ζύγι σε θαλάσσιους στόχους για να αποτραπεί ανάλογο περιστατικό. Οι όλμοι όταν γίνεται σωστή σκόπευση είναι αλάθητοι και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ολμιστές της Αλβανίας έστελναν μέσα στα καζάνια των Ιταλών τα βλήματα. Πώς γίνεται τώρα να γίνονται βολές με λάθος χιλιόμετρα; ήταν η απορία βουλευτών.
Κινδυνεύουν οι ανεμογεννήτριες
Κινδυνεύουν οι ανεμογεννήτριες
Στην περιοχή του πεδίου Βολής έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων διερωτήθηκαν τι θα γίνει αν ένα βλήμα κτυπήσει σε μιαν από τις πανύψηλες ανεμογεννήτριες;
Απάντησε ο Υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι έγιναν μελέτες και η περιοχή κρίθηκε ότι είναι κατάλληλη γι' αυτό το σκοπό. Ένα μόνο κομμάτι του πεδίου βολής δόθηκε, είπε, και αν υπάρξει κάποιο λάθος συμπεριελήφθη πρόνοια στο συμβόλαιο ότι ο στρατός δεν έχει να αποζημιώσει κανέναν. Το δέκτηκε αυτό η κατασκευάστρια εταιρεία για να πάρει την κυβερνητική άδεια. Με το που άκουσαν αυτό οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων φώναξαν ότι δεν θέλουν να γίνει λάθος και να καταστραφούν ακριβά συστήματα που δίνουν αντισταθμιστικά στην κοινότητά τους. Με τις διαβεβαιώσεις οι τόνοι έπεσαν.
Δρακόντεια μέτρα
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «το πόρισμα θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και θα κοινοποιηθεί από την Επιτροπή στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Άννας».
Πρόσθεσε ότι: «Η Επιτροπή προειδοποίησε το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν πρώτα τα μέτρα τα οποία και στο παρελθόν είχαν υιοθετηθεί», καθώς και «επιπρόσθετα δρακόντεια μέτρα τα οποία θα προστατεύουν απολύτως τη ζωή των πολιτών που διαμένουν στην περιοχή και ταυτόχρονα τις περιουσίες των κατοίκων».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που η Επιτροπή Άμυνας ασχολείται με ένα τέτοιο θέμα.
Σύμπλευση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για το νομοσχέδιο περί Εθνικής Φρουράς
Σε νέα δεκαπενθήμερη αναβολή οδηγείται η ψήφιση της ενοποιητικής νομοθεσίας για τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.
Η Επιτροπή Άμυνας κεκλεισμένων των θυρών συνέχισε την εξέταση του κρατικού νομοσχεδίου επιφέροντας σε αυτό τροποποιήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφισή του.
Σε κρίσιμα θέματα επί του νομοσχεδίου παρατηρήθηκε σύμπλευση ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ, κάτι που σχολιάστηκε από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.
Τα θέματα αυτά αφορούσαν το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας και τις αρμοδιότητές του καθώς και θέματα επιτελείων.
Σε εκ βάθρων αναδόμηση της νομοθεσίας που διέπει την Εθνική Φρουρά προχώρησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας με την ενοποίησή της, ενώ στο νέο κείμενο περιέχονται πρόνοιες προς αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως είπε «πρόκειται για μια εκ βάθρων αναδόμηση της νομοθεσίας που αφορά στη δημιουργία και τη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς».
Πρόσθεσε ότι «μερικά από τα άρθρα που περιέχονται σ' αυτήν τη νομοθεσία αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν το φθοροποιό φαινόμενο της φυγοστρατίας που υπονομεύει τις αμυντικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς πού κατέληξε η συζήτηση για όσους αποφεύγουν τη στράτευση, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι «θα εκπληρώνουν ειδική στρατιωτική θητεία», προσθέτοντας ότι «για περισσότερα θα ενημερωθείτε κατά τη συζήτηση του νόμου στην Ολομέλεια» καθώς και ότι η νομοθεσία «θα παρέχει το δικαίωμα στον Υπουργό να πάει πίσω μέχρι το 1995 για πρόσωπα τα οποία έχουν πάρει απαλλαγή για θέματα υγείας».
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου