Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Η Ελληνίδα Μάνα....

Γράφω το παρόν όπως μου κατεβαίνει, επηρεασμένος από δύο γεγονότα.
Την ανάρτηση του "Λουκά" στο "Τόνοι και Πνεύματα" και τα γεννητούρια της  σκυλίτσας μου.
Πραγματικά ένας άνδρας, αυτός που η κοινωνία τον κατέταξε στο ισχυρό
φύλλο,  νιώθει αδύναμος μπροστά στα θαύματα της φύσης. Κάπου,  δεν θυμάμαι που και άλλωστε δεν έχει σημασία , διάβασα προ πολλών ετών ότι για να "προοδεύσεις σαν άνθρωπος" πρέπει να παρατηρείς τα φαινόμενα , να κατέρχεσαι στο βάθος της συνειδήσεώς σου και να εναρμονίζεσαι με τον παγκόσμιο ρυθμό.
Παρατηρώντας προ ημερών την σκυλίτσα που μάζεψα προ έτους (κουταβάκι ημερών) στο δασάκι της Αγίας Τριάδας, οι Γιαννιώτες ξέρουν που ακριβώς, να φέρνει στον κόσμο έξι κουταβάκια ένιωσα δέος. Δέος ένιωσα και όταν θέλησα  να της πάρω και το πρώτο νεκρό κουτάβι της, έχασε άλλα δύο, την στιγμή που προσπαθούσε να  βάλει το παγωμένο νεκρό κορμάκι κάτω από το δικό της για να το ζεστάνει και να το επαναφέρει στην ζωή χαϊδεύοντάς το με την γλώσσα της. Το βλέμμα της "ανθρώπινο" γεμάτο απορία προσπαθούσε  να καταλάβει την κίνησή μου αλλά ίσως από ένστικτο ή από αγάπη, δεν ξέρω, δεν μου έφερε αντίρρηση. Δέος νιώθω να την βλέπω τώρα να εκπαιδεύει τα  εναπομείναντα τρία  μικρά της, να τους "μιλάει", γιατί είμαι σίγουρος ότι τους "μιλάει",  κατευθύνοντάςτα στην γνώση των μυστηρίων της ζωής και αναρωτιέμαι για το μυστήριο που η ανθρώπινη κοινωνία ονομάζει "μάνα" και το μυαλό μου, δεν σταματά από το να συγκρίνει την σκυλίτσα μου από την ανθρώπινη μάνα. Και δεν φθάνει αυτό!
Για όλους εμάς που διαβάσαμε στο διαδίκτυο το άρθρο της Κύπριας "ωραίας Ελληνίδας" μόνο γλυκά συναισθήματα υπερηφάνειας γεννιόνται αλλά και απορίες. Συναισθήματα υπερηφάνειας για την Δέσπω την "αγράμματη" Ηπειρώτισσα και την επίσης "αγράμματη" Κολοκοτρώναινα ή Καραϊσκάκαινα που σαν άλλη Σπαρτιάτισσα έστελνε τα παιδιά της στον θάνατο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό και απορώ, που πάει το μυαλό του ανθρώπου καμιά φορά, τι είδους μάνα γέννησε τον γελοίο που το παίζει αντιπρόεδρος της ελληνικής, λέμε τώρα, κυβέρνησης ή τον Γιωργάκη και τον ... την... κάθε ηλίθιο/α λαμόγιο που κυβερνά την Ελλάδα εις βάρος των Ελλήνων. Αναρωτιέμαι για το αν η Σοφία , κόρη Ανδρέα και Μαργαρίτας Παπανδρέου θα μπορούσε ποτέ να εξωτερικεύσει τον "εσώκοσμό" της με τον τρόπο της,  εν δυνάμει Ελληνίδας μάνας,  Μικαέλας  Λοϊζίδου την στιγμή που υπερηφανεύεται για την Ελληνικότητά της.
Αναρωτιέμαι αν ο Πάγκαλος ο παχύδερμος είχε Ελληνίδα μητέρα εξ ελληνικής καταγωγής. Αναρωτιέμαι αν η μάνα του σημερινού "Έλληνα(;)" πρωθυπουργού, ΓΑΠ,  είχε την δυνατότητα να τον μεγαλώσει σαν Ελληνίδα μάνα και απαντώ μόνος μου με ένα μεγάλο ΟΧΙ. Σε ποια γλώσσα η Μάργκαρετ Τσαντ νανούριζε τα παιδιά της (όλα τα παιδιά της); Σε ποια γλώσσα τους έλεγε παραμύθια θέλοντας να τα κοιμίσει; Με ποιους μύθους τα μεγάλωσε; Με τους Ελληνικούς ή με τους μύθους των πιστολέρο της Αμερικής; Προσπάθησε να τα κάνει υπερήφανους Έλληνες ή υπερήφανους Αμερικανούς; Απαντώ μόνος μου. Υπερήφανους αμερικανούς που "μας κάνουν την χάρη να πλουτίζουν εις βάρος μας", ασχολούμενοι μαζί μας. Υπάρχει περίπτωση η Μαργαρίτα να διατάξει τα παιδιά της "ταν ή επί τας"; Οπωσδήποτε ΟΧΙ.
Και έρχομαι στον, εκ καταγωγής Μάλτας, Λουκά  με το πρόβλημα της υγείας, που θα φύγει γρήγορα από κοντά μας και το ξέρει, αλλά υπερήφανος που θα αφήσει πίσω του  δύο ¨Ελληνες, τα παιδιά του, για να  υπερθεματίσω στο "μυστήριο της Ελληνίδας μάνας". 
Η Ελληνίδα μάνα γεννά και μεγαλώνει Έλληνες υπερήφανους για την καταγωγή τους,  στέλνοντάς τους η ίδια στον θάνατο για το καλό της πατρίδας. Ο πατέρας οφείλει απλά να είναι το υπόδειγμα το οποίο θα χρησιμοποιήσει η μάνα για το μεγάλωμα των παιδιών της κι εσύ Λουκά θα είσαι υπόδειγμα όχι μόνο για την μητέρα των παιδιών σου. Προσωπικά σε ευχαριστώ.
 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: