Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τα αίτια της "νέας τρομοκρατίας"



Επικίνδυνη τροπή έχει πάρει η υπόθεση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε μια απέραντη γιάφκα και το φαινόμενο δείχνει να γιγαντώνεται μέσα σε ένα γενικό κλίμα αμφισβήτησης των πάντων. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών και των εφόδων των τελευταίων μηνών,  καθώς και το νεαρό της ηλικίας όλων των κατηγορουμένων των τελευταίων μηνών, δείχνει ότι στον χορό της βίας εισέρχονται συνεχώς νέα μέλη, με κίνδυνο να βρεθούμε σε μια λερναία ύδρα που δύσκολα θα καταπολεμηθεί. 

Η εβδομάδα αρχίζει με μια δίκη και τέσσερις απολογίες, αλλά αυτό που κρύβεται κάτω από την νέα έξαρση του φαινομένου δείχνει να έχει πλέον τις ρίζες της σε μια γενικότερα αρρωστημένη κατάσταση, που προκαλεί αντιδράσεις διαφόρων βαθμίδων. 

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταματήσει να βλέπει το θέμα με την λογική παλαιοτέρων εποχών. Οφείλει να το μελετήσει ως σημείο των καιρών και ως αποτέλεσμα μεγάλης κοινωνικής έντασης, η οποία και προσφέρει τους νέους «δίκαιους στόχους» της «νέας τρομοκρατίας».  Στην ανάλυση του σημερινού φαινομένου πρέπει να μπει και το θέμα της ατιμωρησίας. Δεν θα δικαιολογήσει την βία, αλλά θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται πλέον τόσοι πολλοί πρόθυμοι να στρατολογηθούν. 

Δεν μιλάμε πλέον  για έναν στενό πυρήνα «θεωρητικών» και «εκτελεστικών οργάνων». Μιλάμε για ένα «κίνημα» στις τάξεις του οποίου εντάσσονται συνεχώς όλο και περισσότερα νεαρά άτομα – φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, γόνοι αστικών οικογενειών. 

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που έρχονται είναι συχνά συγκεχυμένες και υποκρύπτουν επιπολαιότητα. Η αστυνομία θεωρεί πως οι τελευταίες συλλήψεις απέτρεψαν σειρά νέων χτυπημάτων εν όψει της σημερινής έναρξης της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 

Προκύπτει από το σχέδιο προκήρυξης που βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασχέθηκε – άλλωστε οι απειλές κατά δικαστών είχαν ήδη εκτοξευθεί με προηγούμενη προκήρυξη, ενώ τα αστυνομικά τμήματα αποτελούν στόχο εδώ και πάνω από δύο χρόνια. 

Την ευθύνη των τρομοκρατικών ενεργειών που απετράπησαν (;) θα αναλάμβανε νέα οργάνωση, γίνεται αναφορά σε διεθνές δίκτυο οργανώσεων βίας, ενώ εμφανίζονται και σημεία διαφωνίας με τον «Επαναστατικό Αγώνα». 

Στο μεταξύ, ενώ η όλη επιχείρηση εμφανίσθηκε ως αποτέλεσμα ενός πολύ καλά μελετημένου σχεδίου, η σύλληψη της 27χρονης Γερμανίδας εξελίσσεται σε απίστευτη γκάφα, που βάζει σε σκέψεις σχετικά και με το ενδεχόμενο να υπήρξαν ή να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επιπολαιότητες. 

Πριν καλά-καλά προλάβει να ανακοινώσει η Αστυνομία, μετά πάσης βεβαιότητας, τα στοιχεία της Μέβερ Φέι Μέγιερ, σύμφωνα με τα οποία η μητέρα της είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην γερμανική τρομοκρατικό οργάνωση «ΡΑΦ – Φράξια Κόκκινος Στρατός», ήλθε η διάψευση: Οι πληροφορίες ήταν… λάθος! 

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η συλληφθείσα δεν είναι κόρη της Μπάρμπαρα Μέγιερ, ενώ εμφανίστηκε και ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε ότι η Μπαρμπαρα Μέγιερ δεν είναι η μητέρα της κόρης του. 

Επρόκειτο, λοιπόν, για συνωνυμία και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας. Όχι επειδή δεν γίνονται λάθη, αλλά λόγω της σπουδής που επιδεικνύεται τελευταία να δίδονται πληροφορίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα. 
ελευθερη ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: