Σελίδες

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Για την Τουρκία η εφαρμογή του αυτονόητου συνιστά «επιτυχία»



Η ΑΓΚΥΡΑ είτε ευθέως είτε δια των εγκάθετών της στα κατεχόμενα, συνηθίζει τις κινήσεις εντυπωσιασμού. Τα ανοίγματα, δια των οποίων πιστώνεται από τους συνήθεις ύποπτους ως «κινήσεις καλής θέλησης» και για «εποικοδομητική στάση». Ποια ήταν η τελευταία κίνηση της τουρκικής πλευράς, η οποία εντάσσεται σε αυτή τη λογική; Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε προσφάτως ότι αλλάζει τη διαδικασία «που αφορά την ελευθερία της λατρείας και την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών» οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα. Εφεξής δεν θα χρειάζεται να ζητούν άδεια για να ασκούν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.
Στην περίπτωσητης Τουρκίας όταν εφαρμόζεται το αυτονόητο, αυτό που ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, σε χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι «μεγάλη επιτυχία». Συνιστά «σημαντικό βήμα» προς τα εμπρός. Όσο καιρό επιβάλλονταν απαγορεύσεις, υιοθετούνταν πιεστικά μέτρα (ακόμη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά δεν θα συνεχίσουν να ισχύουν), δεν έχουμε αντιληφθεί καμία παρέμβαση τρίτων προς την Τουρκία. Δεν έχουμε αντιληφθεί καμία καταγγελία ξένου κράτους κατά της Άγκυρας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ούτε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που κάθε χρόνο συντάσσει εκθέσεις για να αξιολογήσει το βαθμό σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις άλλες χώρες (με ποιο δικαίωμα άραγε;), έχει καυτηριάσει με έντονο τρόπο την κατάσταση αυτή.
Μπορείνα ερμηνεύσει κάποιος τους λόγους πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται άκρως αρνητική στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων (απορρίπτει τη βάση των διαπραγματεύσεων), αναζήτησε μια διέξοδο για να παρουσιασθεί «εποικοδομητική». Επέλεξε μια οδό που δεν έχει κόστος η ίδια η Άγκυρα.
Η τουρκικήπλευρά έσπευσε να κάνει και υποδείξεις προς την Κυπριακή Κυβέρνηση «να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε τόσο οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ζουν στη νότια Κύπρο όσο και οι “πολίτες” της “ΤΔΒΚ” να εκδηλώνουν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις στη νότια Κύπρο». Αυτό συνιστά θρασύτητα. Η Άγκυρα με τη γνωστή αλαζονική της συμπεριφορά, την οποία ενισχύουν οι σύμμαχοί της με την ανοχή που επιδεικνύουν έναντί της, επιχειρεί να απροσανατολίσει. Τη στιγμή που οδηγεί τη διαδικασία των συνομιλιών σε νέο αδιέξοδο, θυμήθηκε ότι οι Ε/κ και οι Μαρωνίτες δεν θα πρέπει «να ζητούν άδεια» για να εκκλησιαστούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: