Τα δύο Αλβανικά «Τσάμικα» κόμματα ενώνονται σε ένα.
Στην εκδήλωση των 20 χρόνων της οργάνωσης«Cameria», οι πρόεδροι των κομμάτων PDU και PDIShpetim Idrizi και Tahir Muhedini αντίστοιχα, δήλωσαν πως σύντομα θα ανακοινώσουν τη διάλυση των δύο κομμάτων και τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπεί τους Τσάμιδες της Αλβανίας ώστε να αγωνιστούν ποιο αποτελεσματικά για την σύντομη επίλυση του «ζητήματος» τους. Στην ίδια εκδήλωση βραβέυτηκαν με τον τίτλο «Τιμή της Τσαμουριάς», οι ιστορικοί Beqir Meta, Pëllumb Xhufi και Kaliopi Naska, για τη συμβολή τους στην επίλυση του ζητήματος!
Θυμίζουμε πως αρχικά είχε ιδρυθεί το PDI (Κόμμα για Δικαιοσύνη και Ένταξη), πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2005, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει κάποιον βουλευτή. Το 2009, το PDI, συνεργαζόμενο με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξέλεξε ένα βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας. Αμέσως μετά την εκλογή του ο βουλευτής Dashamir Tahiri, ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο του, με τις φήμες να κάνουν λόγο για παζάρεμα της ψήφου του με τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα. Η οριακή πλειοψηφία στη βουλή και το αμαρτωλό παρελθών του Tahiri, καθώς προέρχεται από τη γνωστή συμμορία της Αυλώνας, με έντονη εγκληματική δράση το 1997 – 98, ενίσχυαν ακόμα περισσότερο αυτές τις φήμες. Στη συνέχεια ο Tahiri μαζί με το βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την ίδια περιφέρεια Shpetim Idrizi - ίσως ο ποιο γνωστός πολιτικός στην Αλβανία υπέρμαχος του «Τσάμικου Ζητήματος» - δημιούργησαν νέο πολιτικό κόμμα, το PDU (Κόμμα για Δικαιοσύνη και Ενότητα).
Παρόλο που είχαν δύο πολύτιμους ψήφους για την κυβέρνηση, ο Μπερίσα είχε συνεργασία μαζί τους αλλά μάλλον για να μη δημιουργήσει θέμα με την Ελλάδα δεν τους ένταξε ποτέ στο κυβερνητικό σχήμα κρατώντας τους ως εφεδρείες με αποτέλεσμα να τους προκαλεί κάποιες φορές εκνευρισμό καθώς το άλλο συνεργαζόμενο κόμμα του Ilir Meta με τέσσερεις βουλευτές, έχει τρία υπουργεία, τον αντιπρόεδρο της βουλής και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Οι Τσάμιδες που ήρθαν από τη Θεσπρωτία στην Αλβανία το 1945, υπολογίζονται στις 15 – 20 χιλιάδες, ενώ άλλοι τόσοι εκτιμάται ότι ζούσαν εντός των συνόρων. Οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι σήμερα ο αριθμός τους στην Αλβανία ανέρχεται στις 200 χιλιάδες. Είναι η ποιο ανθελληνική κοινότητα στην Αλβανία, θεωρούνται αδίστακτοι και μπαμπέσηδες από τους υπόλοιπους αλβανούς που δεν τους έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Συμπαραστάτες στον «αγώνα» τους βρίσκουν ποιο πολύ εκτός Αλβανίας (Κόσσοβο, Αλβανοί Σκοπίων) ενώ η πλειοψηφία των ντόπιων Αλβανών είναι αδιάφοροι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η στις περιοχές όπου ζουν ντόπιοι τσάμιδες (Κονίσπολη - Μαρκάτι), τα ποσοστά του κόμματος τους στις τελευταίες εκλογές ήταν κάτω του 5%.
Οι Τσάμιδες της Αλβανίας, παρόλο που ζουν σε ένα ομοεθνές με αυτούς κράτος και δεν απειλούνται, καταφέρουν να παραμερίζουν τις διαφωνίες και να ενώνονται στους στόχους τους, ενώ οι απειλούμενοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου συνεχίζουν να διχάζονται ακόμα περισσότερο!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου