Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗ.ΣΥ.Ο Ιλχάν Αχμέτ πιστεύει ότι στις επόμενες εκλογές η ΔΥ.ΣΗ. θα εισέλθει στην Βουλή και θα είναι το κόμμα της συγκυβέρνησης.


Posted: 10 Mar 2011 02:44 AM PST
Εφ. Γκιουντέμ   4-3-2011
Η Ντόρα Μπακογιάννη αυτήν την φορά ήρθε ως πρόεδρος κόμματος
Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στις 25 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε την περιοχή μας.
… Το πλήθος που μαζεύτηκε στον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λυκείου υποδέχτηκε με λουλούδια την Ντόρα Μπακογιάννη.
… Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εσίν Μεχμέτ στην ομιλία της ανέφερε ότι πρώτη φορά ένας πρόεδρος κόμματος επισκέφτηκε το χωριό τους και ευχαρίστησε την Ντόρα Μπακογιάννη για την επίσκεψή της.
Η Εσίν Μεμχέτ τόνισε ότι η κρίση επηρέασε αρκετά αρνητικά τους ανθρώπους της Μειονότητας. Η Εσίν Μεχμέτ σημείωσε ότι παρόλο που διακόπηκαν οι επιδοτήσεις για τον καπνό δεν έχει γίνει εργασία για εναλλακτικά προϊόντα και ο μειονοτικός αγρότης βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η Ε. Μεχμέτ συνέχισε λέγοντας: «Όπως συμβαίνει με όλες τις γυναίκες του κόσμου, έτσι και οι γυναίκες της Μειονότητας έχουν ειδικά προβλήματα. Εσείς είστε γυναίκα και πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβετε. Πιστεύουμε πως το νεοϊδρυθέν κόμμα έχει φέρει καινούριες ελπίδες στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι δεν θα μας ξεχάσετε ακόμα κι όταν θα γυρίσετε στην Αθήνα».
… ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΦΤΕΙΑΣ
Η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα της μουφτείας, είπε ότι όσο οι μουφτήδες έχουν δικαστικές αρμοδιότητες θα συνεχίζουν να διορίζονται. Η Μπακογιάννη είπε: «Όσο οι μουφτήδες έχουν δικαστικές αρμοδιότητες, είναι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους. Στην Ελλάδα δεν εκλέγεται κανένας δικαστής. Αν οι μουφτήδες δεν έχουν δικαστικές αρμοδιότητες, τότε μπορούν να εκλέγονται». Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η ίδια η μειονότητα πρέπει να συζητήσει τις δικαστικές αρμοδιότητες των μουφτήδων και στο αυτό θέμα δεν έχουν σκοπό να θίξουν την θρησκευτική δομή της μειονότητας.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ
Η πρόεδρος της ΔΥ.ΣΗ. αναφερόμενη στο θέμα των βακουφιών είπε...
ότι δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί δεν επιθυμείται η εφαρμογή του νόμου βακουφίων.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΙΜΑΜΗΔΩΝ
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο θέμα του νόμου των ιμάμηδων και είπε ότι υπάρχει παρεξήγηση στο θέμα αυτό. Η Μπακογιάννη είπε: «Στόχος μας ήταν οι ιμάμηδες να πληρώνονται από το κράτος, να έχουν ασφάλιση και έτσι να διδάσκουν το κοράνι στους μαθητές. Όπως οι υπόλοιποι δάσκαλοι έτσι και οι ιμάμηδες ήταν να επωφεληθούν από τα ίδια δικαιώματα. Διαστρεβλώθηκε αυτός ο νόμος. Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι οι ιμάμηδες θα διορίζονταν από μια επιτροπή αποτελούμενη από Χριστιανούς. Υπήρξαν παρεξηγήσεις σε αυτό το θέμα».
Η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείσα για το θέμα της ΕΠΑΘ και τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, είπε ότι το θέμα της Μειονότητας θα συμπεριληφθεί λεπτομερώς στο γενικό συνέδριο του κόμματος της τον Μάιο και θα προσεγγίσουν όλα τα θέματα.
Ο Ιλχάν Αχμέτ αξιολόγησε την επίσκεψη της Μπακογιάννη
Το ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τέως βουλευτής Ροδόπης, ο Ιλχάν Αχμέτ, αξιολόγησε στην εφημερίδα Γκιουντέμ την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Δυτική Θράκη.
… Ο Ιλχάν Αχμέτ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα συζητήσει και το θέμα της μειονότητας στο γενικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
«ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ»
Ο τέως βουλευτής είπε τα εξής: «… Σαφέστατα θα υπάρξει ένα ειδικό μέρος αφιερωμένο στην μειονότητά μας στο γενικό συνέδριο του κόμματός μας που θα γίνει τον Μάιο. Εμείς αυτό ζητήσαμε. Αυτό είναι πρωτοφανές. Πρώτη φορά ένα πολιτικό κόμμα θα τοποθετήσει το θέμα της Μειονότητας στο πρόγραμμά του. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι το πρώτο κόμμα που θα το κάνει. Οι απόψεις και η πολιτική του κόμματός μας σχετικά με την μειονότητα, θα είναι όπως αυτές υιοθετηθούν σε αυτό το συνέδριο».
ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ο Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουν τις απόψεις των μειονοτικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και είπε: «Θα πάμε στους μειονοτικούς φορείς και θα ζητήσουμε τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους σχετικά με τα θέματα και τα προβλήματα που αφορούν την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Θα τις υποβάλλουμε στα αρμόδια όργανα του κόμματός μας με σκοπό να σχηματίσουμε την μειονοτική πολιτική του κόμματός μας».
«ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ»
Ο Ιλχάν Αχμέτ είπε: «Στην κα Μπακογιάννη έγιναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την Μειονότητα. Τόσες πολλές ερωτήσεις δεν έχουν γίνει σε κανέναν άλλον πολιτικό ηγέτη. Μακάρι και ο Πρωθυπουργός να είχε κάνει μια συνέντευξη Τύπου και να μαθαίναμε τι σκέφτεται για αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, τι σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα των μουφτειών, των βακουφίων; Τι σκέφτονται το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου για τον νόμο των ιμάμηδων; Ή μακάρι να μπορούσαν οι Βουλευτές της Μειονότητας να υποβάλλουν μια ερώτηση στην βουλή, όπως κάνουν για άλλα θέματα, και να ρωτούσαν τι σκέφτεται η κυβέρνηση για αυτά τα θέματα και αν έχει κάποιο σχέδιο. Εμείς ως κόμμα δεν έχουμε καμία επιφύλαξη στο να συζητάμε αυτά τα θέματα. ΄΄Ως κόμμα, θα ορίσουμε την πολιτική μας στα πλαίσια του διαλόγου που θα αναπτύξουμε με την μειονότητα΄΄ είπε η Ντόρα Μπακογιάννη».
… «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ»
Ο Ιλχάν Αχμέτ αναφερόμενος στο έργο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο 16εξάμηνο και στις δηλώσεις του Παπανδρέου στο Δημάριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της. Ο Ιλχάν Αχμέτ συνέχισε ως εξής: «Ερωτώ, σε ποιο θέμα υπήρξε πρόοδος; Δεν υπάρχει εξέλιξη σε κανένα θέμα. Ο Παπανδρέου ήρθε στο Δημάριο αλλά δεν έκανε καμία ουσιαστική δήλωση. Έκανε κάποια ουσιαστική δήλωση στο θέμα των μουφτειών ή στο θέμα των βακουφίων; Απλά είπε πως θα εντάξουν την ΕΠΑΘ στο πανεπιστήμιο. Πως θα γίνει αυτό, ποιοι θα πηγαίνουν σε αυτήν την σχολή, τι θα γίνουν οι δάσκαλοι απόφοιτοι της ΕΠΑΘ; Δεν είναι σαφή όλα αυτά. Ο Παπανδρέου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή μας, από την Κομοτηνή έκανε την επίσημη ομιλία του. Σε εκείνη την ομιλία του δεν υπάρχει το παραμικρό σχετικά με τα μειονοτικά προβλήματα. Πριν από δυο ημέρες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ‘δεν τηρήθηκε καμία υπόσχεση που μας είχε δοθεί’. Πράγματι δεν υλοποιήθηκε τίποτα από αυτά που είχαν υποσχεθεί στην Μειονότητα. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Παπανδρέου σχετικά με τις εξετάσεις διπλώματος οδήγησης στην Τουρκική και την πρόσληψη στα ΚΕΠ ατόμων που γνωρίζουν Τουρκικά, τις εξετάσεις διπλώματος οδήγησης στην Τουρκική τις είχα απαιτήσει εγώ όταν ήμουν βουλευτής. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα μειονοτικά δικαιώματα. Είναι ένα θέμα για το οποίο άργησαν πολύ. Άλλωστε ήδη πραγματοποιούνται εξετάσεις σε άλλες γλώσσες, π.χ. στα αλβανικά. Όσον αφορά τα ΚΕΠ, ήδη εδώ και 10 χρόνια αρκετοί νέοι από την μειονότητα εργάζονται στα ΚΕΠ της περιοχής μας. Αυτά τα άτομα ήδη μιλάνε στα Τουρκικά με τους ανθρώπους της μειονότητας στα ΚΕΠ που δουλεύουν. Το να παρουσιάζεις αυτό ως χάρη στην μειονότητα, είναι σαν να κοροϊδεύεις την μειονότητα. Για όνομα του Θεού, ένα ήδη υπάρχον πράγμα πως γίνεται να το κάνουν να το χάψουμε ως μια καινούρια εξέλιξη; Το να γίνεις δημόσιος υπάλληλος σε αυτήν την χώρα, είναι συνταγματικό δικαίωμα και των ανθρώπων της μειονότητας, όπως όλων των πολιτών της χώρας. Είναι συνταγματικό δικαίωμα το να μιλάμε τα Τουρκικά στον χώρο εργασίας μας. Αυτά δεν είναι επιπρόσθετα δικαιώματα. Υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά την ΕΠΑΘ, το θέμα των βακουφιών και των μουφτειών, το θέμα των νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση στα Τουρκικά και στα Ελληνικά; Τι θα απογίνει η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου σχετικά με τους συλλόγους μας που έχουν την λέξη ΄΄Τουρκικός΄΄ στην ονομασία τους;  Τι σκέφτονται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για το θέμα αυτό; Δεν μπαίνω καν στα οικονομικά και τα αγροτικά θέματα διότι η κατάσταση είναι θλιβερή.  Αρκεί να πάτε σε ένα δυο χωριά και να μιλήσετε με ανθρώπους εκεί για να δείτε την κατάσταση».
Ο Ιλχάν Αχμέτ πιστεύει ότι στις επόμενες εκλογές η ΔΥ.ΣΗ. θα εισέλθει στην Βουλή και θα είναι το κόμμα της συγκυβέρνησης.

tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: