Σελίδες

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο καταστροφικός σεισμός δείχνει ότι η πυρηνική [βιομηχανία] είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια", λέει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Get out of Nuclear,


Ραδιενεργός τρόμος σ΄ όλο το πλανήτη.

Και δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απωλέσει το σύστημα ψύξης, ανακοίνωσε απόψε η υπηρεσίας ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

   

Το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα, δήλωσε ένα στέλεχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

   

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 της ίδιας μονάδας και σήμανε συναγερμός για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαίωσε ότι από την έκρηξη δεν επηρεάστηκε ο πυρήνας και μόνο μικρό ποσοστό ραδιενέργειας εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

   

Ο αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια τουλάχιστον εννέα άτομα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις τοπικές αρχές και από άλλες πηγές.
Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

  

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες "με κάθε δυνατό τρόπο". Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιαπωνία.
   

Τρόμος παντού για νέο Τσέρνομπιλ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προσπάθησε απόψε να καθησυχάσει τους Γερμανούς εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετά το ατύχημα που συνέβη στην Ιαπωνία, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

  

"Είναι αδιανόητο να πληγεί η Γερμανία από τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος", είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για να συζητήσουν το θέμα. "Είμαστε πολύ μακριά από την Ιαπωνία", τόνισε. 

   

Ωστόσο, η καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος στα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια λέγοντας ότι "αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία είναι σημείο καμπής για όλο τον κόσμο". 

  

Η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2010 να παρατείνει τη χρήση των 17 πυρηνικών εργοστασίων της, εγκαταλείποντας το σχέδιο σταδιακής αποδέσμευσης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια που είχε προωθήσει ο προκάτοχος της Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Με βάση τη συμφωνία αυτή το παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο θα λειτουργήσει για άλλα οκτώ χρόνια μετά το 2021 ενώ όσα είναι νεότερης κατασκευής θα παρατείνουν τη λειτουργία τους για άλλα 14 χρόνια.

  

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι που διαφωνούν με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 45 χιλιομέτρων στη νότια Γερμανία, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νετσκαρβεστχάιμ, ζητώντας το άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων της χώρας.

 Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν υπεραμύνθηκε το Σάββατο της ασφάλειας των Γαλλικών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων όταν του τέθηκε το θέμα υπό το φως του μετασεισμικού πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία.

  

"Όλα τα Γαλλικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια σχεδιάστηκαν λαμβανομένων υπόψη του σεισμικού κινδύνου και του κινδύνου πλημμύρων", δήλωσε μετά από μια εσπευσμένη συνάντηση με στελέχη της εγχώριας πυρηνικής βιομηχανίας μετά το ατύχημα στο Ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα.

   

Η υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιουκό-Μοριζέ παρέστη επίσης στη συνάντηση με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών του τομέα.

  

Ο Μπεσόν δήλωσε ότι η έκρηξη στο εργοστάσιο Φουκουσίμα "αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, ένα σοβαρό ατύχημα αλλά όχι μια πυρηνική καταστροφή".

   

Στη Γαλλία σήμερα λειτουργούν 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι καλύπτουν το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

   

"Αυτός ο καταστροφικός σεισμός δείχνει ότι η πυρηνική [βιομηχανία] είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια", αντέτεινε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Get out of Nuclear, η οποία τόνισε ότι δεν έχουν κατασκευαστεί όλα τα Γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια ώστε να είναι σε θέση να αντέχουν σε ισχυρούς σεισμούς.

   

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε χθες ότι η Γαλλία προσέφερε στην Ιαπωνία βοήθεια στην πυρηνική ασφάλεια και στον καθαρισμό των συντριμμιών, μεταξύ άλλων πεδίων, μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Δύο αποσπάσματα της Γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αναμενόταν να αναχωρήσουν χθες βράδυ για την Ιαπωνία.

 

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: