Σελίδες

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ “ΑΞΟΝΑ” ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ



Posted by anacondagr

Η Αποκάλυψη του Γερμανικού ‘’Άξονα’’ των Βαλκανίων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, πραγματοποίησαν ηγεμονική επίσκεψη στα Βαλκάνια δύο ηγέτες, που για κάποιους λόγους φαίνεται ότι τους έχει εκχωρηθεί η διαχείριση των Βαλκανίων. Δεν ξέρουμε αν έχει γίνει κάποια μυστική διπλωματία για αυτό ή κάποια μυστική συμφωνία κατανομής των Βαλκανίων τύπου Ανατολής – Δύσης μετά τον Β΄ ΠΠ, ούτε εάν η Ελλάδα και άλλα κράτη, που αγωνίστηκαν και υπέστησαν ανθρωποθυσίες προκειμένου ο κόσμος να ζει σήμερα ελεύθερος συμφωνεί με αυτές τις πρωτοβουλίες. Έτσι είδαμε την Αυτοκράτειρα Μέρκελ, αφού πρώτα συμφώνησε με τον Πασά Νταβούτογλου, να επισκέπτεται την Κροατία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ εκχώρησε στο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου την επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και τη Σερβία (για δικά του θέματα) και τη Ρουμανία. Κατά την επίσκεψη της η Μέρκελ επέκρινε ιδιαίτερα τους Σέρβους πολιτικούς, ενώ απέφυγε σκοπίμως να συναντηθεί με αυτούς της Βοσνίας. Ο Νταβούτογλου συνπροσευχήθηκε με τους ομόθρησκους του στο Σεράγεβο και έκανε έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξήρε το σπουδαίο έργο της Κροατίας, η οποία μέχρι το 2013 θα είναι μέλος της ΕΕ και την υπέδειξε ως παράδειγμα για την περιοχή, που προσπαθεί να επιλύει ειρηνικά τις όποιες διαφορές και να εργάζεται για την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Με τον ίδιο τρόπο, έκανε και τη σερβική ηγεσία ‘’χαρούμενη’’ με τη δήλωση, “ εμείς θέλουμε τη Σερβία στην ΕΕ, είμαστε πεπεισμένοι ότι η θέση της είναι εκεί», αλλά τους σόκαρε συνεχίζοντας “εάν η Σερβία επιθυμεί να επιτύχει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, θα πρέπει να επαναλάβει το διάλογο (με το Κοσσυφοπέδιο) και να αποδεχθεί η Eulex να εργαστεί σε όλες τις... περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και να καταργηθούν όλες οι παράλληλες σέρβικες δομές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να μην δημιουργηθούν νέες.“

Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο και λιγότερο απογοητευτικό για τους Σέρβους. Με τις παράλληλες δομές η Μέρκελ αναφέρεται στην τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου οι αρχές της Πρίστινα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση.

Όσον αφορά τη Βοσνία η καγκελάριος εκδήλωσε την απογοήτευση της με την μη επίσκεψή της. Είναι ιδιαίτερα απογοητευμένη διότι ενώ προσκάλεσε τους Βόσνιους πολιτικούς ηγέτες στο Βερολίνο στα τέλη του 2010 και αρχές του 2011, για να προσπαθήσει να τους ενθαρρύνει να συμφωνήσουν σχετικά με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας, δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα και ούτε είναι σε θέση να το κάνουν, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές. Με το να μην επισκέπτεται τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μέρκελ έστειλε το μήνυμα ότι δεν πάει εκεί γιατί δεν υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχήμα με το οποίο να έχει επαφές.

Σε αυτό το σημείο η Γερμανία εμπλέκει τον άλλο βασικό σύμμαχο του νέου άξονα, την Τουρκία, έτσι αποφασίζει να αποστείλει εκεί τον Νταβούτογλου για να αναλάβει μια νέα προσπάθεια.

Αναζητώντας τους άλλους συνεταίρους στο νέο Βαλκανικό άξονα, απλά θα προσεγγίσουμε αντικειμενικά τις εξελίξεις. Βασικοί συνεταίροι όπως ήδη επισημάναμε είναι η Γερμανία και η Τουρκία. Οι βασικοί συνέταιροι έχουν αρκετά κοινά σημεία, έχουν όμως και διαφορές στους στόχους και στους τρόπους προσέγγισης ή δράσης και επίσης μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή με διαφορετικό τρόπο. Ο Νταβούτογλου, ο οποίος ανέλαβε πιο δύσκολο έργο στο Σεράγεβο και στο Βελιγράδι καθόσον εκτός από παραδοσιακούς φίλους του παλιού και νέου άξονα έχει να αντιμετωπίσει και το αγκάθι των Σέρβων, δεν μετέβει στο παραδοσιακό μέλος του παλιού και του νέου άξονα Ζάγκρεμπ, το οποίο ανέλαβε αποκλειστικά η Μέρκελ. Παρατηρούμε επίσης αρμοδιότητες της Τουρκίας και στο ανατολικό τμήμα των Βαλκανίων, σε πολιτική διαμεσολάβηση και ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, ενώ την Γερμανία να έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απόφαση των Βρυξελλών για να δώσει στην Κροατία μια τελική ημερομηνία για την ένταξή της στην ΕΕ, αφήνοντας τη Σερβία και τις άλλες δυτικές βαλκανικές χώρες να περιμένουν τη σειρά τους. Βέβαια για την προτεραιότητα υποστήριξης στις υπόλοιπες ούτε λόγος να γίνεται, αρκεί να θυμηθούμε τον παλιό άξονα, οι χώρες του οποίου έχουν προβάδισμα έναντι των ‘’αγκαθιών’’ της περιοχής. Η Ελλάδα παρότι στην ΕΕ είναι ένα παλιό ματωμένο αγκάθι που πρέπει έστω και τώρα να προσκυνήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Το άλλο αγκάθι ματωμένο πρόσφατα, ακόμη και τώρα εξακολουθεί να κατηγορεί τη Γερμανία ως επί το πλείστον,για τη συμβολή της στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πιέζοντας την Κροατία και τη Σλοβενία ​​να κηρύξουν την ανεξαρτησίας τους πριν από δύο δεκαετίες.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι έχουν μοιραστεί τα συμφέροντα στα βαλκάνια μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, όπου επανέρχονται δυναμικά για μια ακόμη φορά μετά από την εποχή του γερμανικού άξονα και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για τη συνέχεια ο Νταβούτογλου φαίνεται να έχει μια πιο πολύπλοκη εργασία στο Σεράγεβο, το οποίο φαίνεται να εγκαταλείπει προς το παρών η Μέρκελ, αλλά και οι δύο έχουν κοινούς χώρους για συζητήσεις στο Βελιγράδι, η Μέρκελ περισσότερο σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και ο Νταβούτογλου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Μέρκελ βέβαια ήδη τοποθετήθηκε για το Κοσσυφοπέδιο και ο Νταβούτογλου θα κάνει σίγουρα νέες προσπάθειες για να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με την υποστήριξη της Σερβίας στην ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας. Σε ότι αφορά την Κροατία η Μέρκελ έκανε πάλι το θαύμα της, ενισχύοντας έμμεσα την ήδη υπάρχουσα αντιπαλότητα μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας. Επαινώντας την Κροατία ως πρότυπο για την πολιτικά ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων, η Μέρκελ έδωσε ουσιαστικά ώθηση στις φιλοδοξίες του Ζάγκρεμπ για να αναλάβει πρωτοβουλίες στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων. Έτσι στην έκκληση της Μέρκελ προς την Κροατία, για να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση των εν εξελίξει διαφορών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσόβου καθώς και των εθνοτικών εντάσεων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η πρωθυπουργός της Κοσόρ έκανε αμέσως επίσκεψη στην Πρίστινα και δήλωσε στον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, “Μπορείτε να θεωρείτε την Κροατία τον καλύτερο φίλο σας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και μπορείτε πάντα να υπολογίζετε σε εμάς». Επιπλέον η Κοσόρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της Κροατίας υποστηρίζει πλήρως την προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ έναντι της Σερβίας, ότι πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα οι παράλληλες δομές στο Κοσσυφοπέδιο και δεν μπορεί να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, πριν από την επίλυση των προβλημάτων της με το Κοσσυφοπέδιο και συνέχισε με το καλύτερο, “λαμβάνω επίσης την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Κροατία και το Κόσσοβο έχουν ενισχύσει τη φιλία τους, την εποχή του αγώνα τους κατά του τυράννου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της φιλοδοξίας της Μεγάλης Σερβίας”. Έτσι λοιπόν η Κροατία αντιλαμβάνεται ότι θα συμβάλει στο διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, επιβεβαιώνοντας ότι η λογική του παλιού άξονα, του οποίου υπήρξε δυναμικό μέλος, συνεχίζεται με το ίδιο αν όχι μεγαλύτερο πάθος παρά τα θρυλούμενα περί Σερβοκροατικής λήθης.

Σε ότι αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική υπάρχουν αναφορές ότι έχει αναδιαμορφωθεί, για να συμπεριλάβει τους Βόσνιους μουσουλμάνους στο ίδιο μοντέλο όπως η γερμανική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει τους Κροάτες, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη νεο-οθωμανική φύση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: