Σελίδες

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μακάρι να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών. Κόμμα Αποστρατων Αξιωματικών – Συνέντευξη στο Geopolitics & Daily News


Σεπτεμβρίου 4, 2011 — Λουκάς

Ευχαριστώ πολύ τον κ. Νίκο Αλικάκο που δέχτηκε να απαντήσει (αποκλειστικά) στις ερωτήσεις μου για λογαριασμό του ιστολογίου.
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η «αραβική άνοιξη», την ώρα που μέχρι και στη Τουρκία ο Στρατός «αποκαθηλώνεται», κάποιοι έστω και απόστρατοι αξιωματικοί επιθυμούν να έχουν ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ε.Ε μήπως η απόφασή σας δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα Ευρωπαϊκά ή και γενικότερα Δυτικά δεδομένα;
Η πρωτοβουλία Ελλήνων αποστράτων αξιωματικών για ίδρυση πολιτικού κόμματος είναι μια πολιτική δράση εντός του συνταγματικού και νομίμου πλαισίου της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι απόστρατοι αξιωματικοί είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι μετά την αποστρατεία τους δεν υπόκεινται πλέον στις συνταγματικές δεσμεύσεις και απαγορεύσεις όπως οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους. Είναι κατά συνέπεια ελεύθεροι πολίτες να δράσουν σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους και τις πεποιθήσεις τους. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται περί τριτοκοσμικής παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή της Χώρας.
Επισημαίνεται ότι η Χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι εμπλοκή των αποστράτων αξιωματικών στα κοινά της χώρας δεν συνάδει προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αλλά η τολμηρή αυτή πρωτοβουλία δεικνύει ότι στους κόλπους των αποστράτων αξιωματικών υπάρχουν πατριωτικές και αληθινά προοδευτικές δυνάμεις χαρακτηριζόμενες ασφαλώς όχι με τα στερεότυπα του ξεπερασμένου και αναχρονιστικού πολιτικού φάσματος. Προοδευτικές δυνάμεις που επιθυμούν βαθιά να σπάσουν τα φοβικά συμπλέγματα που κληρονόμησαν άθελά τους από το παρελθόν και να αντιμετωπίσουν  με θάρρος και καθαρή ματιά τις προκλήσεις της εποχής τους. Κίνητρο είναι το περίσσευμα αγάπης προς την Πατρίδα και η διάθεση προσφοράς χωρίς να υπολογίζουν το προσωπικό κόστος και τις συνέπειες. Οι απόστρατοι αξιωματικοί δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να συνεχίσουν το δρόμο της ανοχής. Ασφαλώς δεν διεκδικούν πολιτικές καριέρες, ούτε επιθυμούν να μιμηθούν το προκλητικό lifestyle ύφος των κομματανθρώπων. Υπακούουμε στο κάλεσμα  της Πατρίδος, όπως έχει καθήκον να υπακούσει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα. Δεν ακούτε τις ικεσίες της, τις οιμωγές της να γλυτώσει από τα τρωκτικά που χρόνια ρουφούν το αίμα της; Δεν βλέπετε ότι η Πατρίδα έχει λυγίσει και για να πέσει το σώμα της στις πλάκες της πλατείας με βροντή, κάτω από τα χάσκοντα πλήθη των αγανακτισμένων, είναι θέμα χρόνου; Τι θα κάνει ο απόστρατος αξιωματικός ; Θα παραμείνει άβουλος, δειλός και φοβισμένος, αναλογιζόμενος με τρόμο την ταύτιση με τα φαντάσματα του παρελθόντος; Η κίνησή μας δεν έχει καμία σχέση με τα συστήματα εξουσίας στα κράτη στα οποία αναφέρεσθε και τις ανατολίτικες δεσποτικές νοοτροπίες των κοινωνιών αυτών. Αντιθέτως είναι πρωτοβουλία   με τολμηρό, δημοκρατικό  και ελεύθερο πνεύμα που συνάδει όχι μόνο με τα  Ελληνικά αλλά και με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Γνωρίζουμε ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
υπάρχουν αντίστοιχες προθέσεις αλλά δεν έχουν τολμήσει αποφασιστικά και δυναμικά την πολιτική δραστηριοποίηση. Πιστεύουμε ότι η ρηξικέλευθη αυτή ιδέα θα βρεί μιμητές και σε αυτές τις χώρες. Αλλά πάνω από όλα δείχνει ότι οι  αξιωματικοί απηλλάγησαν από τις στεγανές εσωστρέφειες και με πίστη  στο δημοκρατικό πολίτευμα  θέλουν να δράσουν δυναμικά στην εποχή τους.
Ένας κομματικός σχηματισμός με προοπτικές επιβάλλεται να περιλαμβάνει στις τάξεις του στελέχη που έχουν πρωτίστως διαπρέψει στους τομείς τους. Την ώρα που περίπου όλοι οι διαπρεπείς οικονομολόγοι από τη θέση του υπουργού Οικονομικών οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, πως εσείς ως κόμμα Στρατιωτικών ζητάτε να σας εμπιστευθούμε;
Νομίζω πως στην ερώτησή σας εμπερικλείεται και η απάντησή σας την οποία μπορεί να διακρίνει ο κάθε ακομμάτιστος πολίτης. Η καθολική αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 30 χρόνια, τις συνέπειες της οποίας βιώνει σήμερα με οδυνηρό τρόπο η ελληνική αγορά και η κοινωνία, δεν οφείλεται στην επιστημονική και γνωστική ανεπάρκεια των υπουργών των Οικονομικών και των πρωθυπουργών αλλά στην τραγική ανεπάρκεια πολιτικού θάρρους. Στην έλλειψη πολιτικής βουλήσεως να συγκρουσθούν με τα μεγάλα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, με τα κατεστημένα και  με οπισθοδρομικές συντεχνίες. Επίκεντρο στην άσκηση της πολιτικής τους δεν ήταν το δημόσιο συμφέρον αλλά το περιβόητο « πολιτικό κόστος» χάριν του οποίου γονάτισε ένα ολόκληρο κράτος και ένας λαός.
Οι σπουδαίοι διαπρεπείς οικονομολόγοι ανέλαβαν τις τύχες της Χώρας, κομίζοντες τους βαρύγδουπους τίτλους σπουδών από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού σπουδάσαντες ανέτως με την οικονομική υποστήριξη των ευπόρων, κατά κανόνα, οικογενειών τους. Ο ιδρυτής και αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελλάδος, πανεπιστημιακός καθηγητής οικονομίας, αναλαβών την κυβέρνηση το 1981 ακολούθησε την πλέον ακραία, λαϊκιστική, άφρονα δανειστική πολιτική την οποία δεν θα ακολουθούσε και ο πλέον αδαής περί τα οικονομικά διότι δεν θα του το επέτρεπαν οι εσωτερικοί φραγμοί και οι αντιστάσεις του. Ατυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους «διαπρεπείς»  πολιτικούς.
Αλλά δια ποίο λόγο να εμπιστευθεί ο Λαός τους αξιωματικούς; Οι απόστρατοι αξιωματικοί σήμερα αποτελούν για τη Χώρα μας ένα σημαντικό στελεχειακό δυναμικό. Οι αξιωματικοί διακρίνονται για τη φιλομάθειά τους  και η επαγγελματική τους πορεία συνιστά  την δια βίου εκπαίδευση. Πλείστοι εξ αυτών έχουν αποκτήσει και πρώτα και δεύτερα πανεπιστημιακά πτυχία καθώς και μεταπτυχιακούς - διδακτορικούς τίτλους. Σε ηλικία 45 -50 ετών εξακολουθούν να επιμορφώνονται σε σχολές  και αποκτούν ευρεία αλλά και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση ενώ ουδέποτε εγκαταλείπουν την αναζήτηση των οδών που οδηγούν στη γνώση και στη μόρφωση. Πλέον αυτών χαλκέντεροι, εργατικοί, με ήθος και χαρακτήρα , με οργανωτικές και διοικητικές εμπειρίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στα κοινά  και να αποτελούν πάντοτε μια δεξαμενή στελεχών χρήσιμων στο κράτος και στο λαό. Γιατί όμως έχουν αποκλεισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Σήμερα μπορεί να βρεί κανείς κάθε είδους ανεπαρκείς  προσωπικότητες στη Βουλή  με προφανή ακόμη την αδυναμία ανάγνωσης ενός κειμένου. Δεν θα βρεί όμως έναν απόστρατο αξιωματικό. Δεν υπάρχει ούτε ένα έδρανο να τιμήσει κάποιος που φόρεσε στολή και υπηρέτησε την Πατρίδα του.Ο λόγος είναι απλός. Διότι στερείται ενός σημαντικού « προτερήματος». Δεν επωάσθηκε στα κομματικά εκκολαπτήρια. Δεν εκπαιδεύθηκε να θέτει υπεράνω του συμφέροντος του δημοσίου « το συμφέρον της παράταξης». Δεν έμαθε να υποκύπτει στις παράλογες απαιτήσεις των κομματικών συνδικαλιστών. Για τους λόγους αυτούς είναι ακατάλληλος. Είναι ανεπιθύμητος. Είναι απολύτως βέβαιο πως ένας μορφωμένος και ικανός αξιωματικός θα είχε εκτελέσει πολύ καλύτερα το έργο του στο υπουργείο οικονομικών, από έναν διαπρεπή κομματικό οικονομολόγο, διότι θα είχε κτυπήσει τη φοροδιαφυγή, θα είχε περιορίσει τη σπατάλη και θα είχε νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά.
Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές μέχρι τέλος του έτους. Στη περίπτωση αυτή τι θα κάνετε;
Κατά τη γνώμη μας η Χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές στο τρέχον έτος. Ωστόσο αν αυτό συμβεί η πορεία η δική μας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των δυνάμεών μας εκείνη την στιγμή. Η ανυποχώρητη πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουμε στις εκλογές με εκλογικούς συνδυασμούς σε όλη τη Χώρα. Καθημερινά εγγράφονται νέα μέλη από όλους τους χώρους και η δύναμή μας διευρύνεται σε όλες τις πόλεις.
Το ερώτημά σας θα απαντηθεί στον κρίσιμο χρόνο και μετά από απόφαση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής αφού σταθμίσει και εκτιμήσει τις τρέχουσες συνθήκες.
Υποθετικά πάντα, γίνονται εκλογές και καλείστε να κυβερνήσετε. Στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή ή διαπραγματεύσεις με την Τρόικα;
Το ερώτημα που θέτετε αντανακλά στα εκβιαστικά διλήμματα που εντέχνως τίθενται από το κυβερνών κόμμα  προς το Λαό προκειμένου να αμβλύνει όσο είναι δυνατόν τις αντιδράσεις του. Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση μη έχουσα στην πραγματικότητα τίποτε ουσιώδες να αντιτάξει καταφεύγει στο λαϊκισμό. Συναίνεση ζητά η Κυβέρνηση με υποκρισία. « Όχι στο λάθος» κραυγάζει η αντιπολίτευση. «Ζάππειο 2», « Επαναδιαπραγμάτευση», «Επανεκκίνηση της Οικονομίας». Λέξεις χωρίς κανένα νόημα. Όλες για να ικανοποιηθεί το πάθος του Λαού για άμεσες λύσεις. Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση; Οι μικροβελτιώσεις στις δανειακές συμβάσεις θα ονομασθούν επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση; Και με ποιες δυνάμεις θα υποχρεώσουν τους κολοσσιαίους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να επαναδιαπραγματευθούν; Ο ανεύθυνος λαϊκισμός συνεχίζεται. Γιατι δεν είναι σε θέση να ορθώσουν εθνική πολιτική. Υποκύπτουν αβασάνιστα σε όσα οι άλλοι απεργάζονται σε βάρος μας. Σήμερα η ελληνική οικονομία, η κοινωνία, το κράτος ολόκληρο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δίνης που οδηγεί στην σκοτεινή άβυσσο του αιώνιου οφειλέτη. Δεν υπάρχει καμία «άμεση» λύση στα φοβερά αδιέξοδα που οδήγησαν οι επιπόλαιες λαϊκιστικές πολιτικές. Η λύση περνάει μόνο μέσα από τη σκληρή και επώδυνη δοκιμασία της παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Η οποία δεν θα είναι λύση για την οικονομία αλλά για την ίδια την επιβίωση του Ελληνικού Κράτους για τον αιώνα που ζούμε. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να ζει το Ελληνικό Κράτος με το γιγαντισμό του τριτογενούς τομέα. 6 εκατομμύρια πληθυσμού στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 5 στην υπόλοιπη επικράτεια. Το επείγον σήμερα είναι να εκπονηθεί και εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο( που όφειλαν οι διαπρεπείς να έχουν συλλάβει και εκτελέσει) ορθολογικής γεωγραφικής ανακατανομής του Ελληνικού πληθυσμού. Σχέδιο με το οποίο σε μια 15ετία θα έχει αρχίσει  εκ νέου δυναμικά η παραγωγική διαδικασία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Λεκανοπέδιο αναζητούν το δρόμο και τον τρόπο για την επιστροφή στην επαρχία. Αυτοί αποτελούν ένα καταπληκτικό παραγωγικό δυναμικό το οποίο εγκλωβίζεται στα πεπερασμένα και ασφυκτικά όρια του τερατώδους αθηναϊκού τριτογενούς τομέα. Η αναζωογόνηση της ελληνικής επαρχίας θα δώσει τη λύση. Οι άνθρωποι της επαρχίας, αυτή η πολύτιμη πηγή πνευματικού πλούτου, ηθών και ελληνικού πολιτισμού θα δώσουν και πάλι τη λύση στη σημερινή παραζαλισμένη υπερκαταναλωτική κοινωνία. Μέχρι τότε η χρεοκοπία θα μοιάζει η λιγότερο βάναυση λύση.
Πως γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του κόμματος;
Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη σε μια συγκέντρωση αποστράτων αξιωματικών αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Στη συγκέντρωση αυτή ήταν έκδηλη η επίμονη αναζήτηση λύσεων στα αδιέξοδα και στα προβλήματα. Λύση η οποία δεν άργησε να διαφανεί. Σε όλους είχε σχηματισθεί μια αντίληψη για πολιτική δραστηριοποίηση ως έσχατης κα μη απομενούσης άλλης λύσεως. Ταχέως οργανώθηκε ένας πυρήνας αποστράτων αξιωματικών οι οποίοι προχώρησαν στην πρόσκληση αποστράτων αξιωματικών σε συγκέντρωση στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη την ίδια ημέρα και ώρα στις 15 Αυγούστου 2011. Παρά το γεγονός ότι η ημέρα ήταν η δυσκολότερη του χρόνου υπήρξε δυναμικό παρόν από πλήθος αποστράτων και άλλων πολιτών. Με πίστη στο συμβολισμό της ημέρας. Καθόσον παρέπεμπε στην ιστορική πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Συνδέσμου το Δεκαπενταύγουστο του1909, ο οποίος με τη τολμηρή ενέργεια του έδωσε την ώθηση για τη φοβερή εκείνη δεκαετία του 1910-1920, με την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών και πληθυσμών.
Η ιδέα πιστεύουμε ότι υπάρχει σε όλους τους Έλληνες. Πρέπει να τερματισθεί το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα εξουσίας, βαριά ένοχο και υπεύθυνο και να αναδειχθούν νέες υγιείς, τίμιες και ειλικρινείς προς το Λαό  πολιτικές δυνάμεις. Αμόλυντες από την ανίατη κομματική ασθένεια. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σήμερα στο σώμα του Λαού αφανείς ωστόσο πολύ σύντομα θα εμφανισθούν δυναμικά. Η πλατεία του περασμένου Ιουνίου  έδειξε πως ο Λαός δεν ανέχεται πλέον την κομματοκρατία και τη βουλευτοκρατία. Αλλά η πλατεία δεν μπορεί να αναδείξει τις δυνάμεις αυτές. Γιατί και εκεί επικράτησε η ανευθυνότητα και ο νεοελληνικός χαβαλές που ακύρωσε το γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα. Χρειάζεται μόνες τους οι δυνάμεις αυτές να βγούν μπροστά , να εκτεθούν και να αναλάβουν το βαρύ φορτίο.
Πότε θα δώσετε στη δημοσιότητα το καταστατικό;
Την 21η Νοεμβρίου 2011 το απόγευμα θα παρουσιάσουμε στον Ελληνικό Λαό το όνομα του νέου κόμματος, το έμβλημα, το καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη. Την ημέρα της εορτής των εισοδίων της Παναγίας αλλά και της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων. Με θρησκευτικό  και εορταστικό συμβολισμό θα προχωρήσουμε σ’ αυτήν την πολιτική πράξη που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η ελληνική πολιτική ζωή. Ένα πολιτικό κόμμα με πρωτοβουλία αποστράτων αξιωματικών το οποίο τουλάχιστον να διεκδίκησε τη ψήφο του Λαού.
Για την προώθηση των διεργασιών μας οργανώνουμε συγκέντρωση την 18 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 στο ξενοδοχείο ΟSCAR, στην Αθήνα, στάση ΜΕΤΡΟ « Σταθμός Λαρίσης». Οι ενδείξεις μας είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Καλούμε όλους τους αποστράτους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα το φαύλο πολιτικό σύστημα εξουσίας να τερματίσει το βίο του και τη θέση του να πάρουν οι νέες δυνάμεις που θα ξεκολλήσουν τη Χώρα από το καταπιεστικό αδιέξοδο.
Με πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα δημιουργούμε τη νέα, γνήσια, αυθόρμητη, ειλικρινή , πατριωτική, λαϊκή και δημοκρατική πολιτική φωνή στην Πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: