Με τον Σάββα Ιακωβίδη στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΓΙΑΤΙ η Τουρκία, από το 1956 και εντεύθεν, επιδιώκει την καθυπόταξη της Κύπρου και την υπαγωγή της στην τουρκική επικυριαρχία; Επειδή τη θεωρεί κρίσιμης σημασίας για τα εθνικά συμφέροντά της. Οι γνωστές εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 1956 προς τον μετέπειτα απαγχονισθέντα Ατνάν Μεντερές) κωδικοποίησαν την τουρκική διαχρονική πολιτική στο Κυπριακό.
Μετά την κολοβή ανεξαρτησία, η Τουρκία έχει δύο αταλάντευτους στόχους: Την κατάλυση-εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εν παντί έλεγχο της νήσου. Μετά το τ/κ πραξικόπημα του 1963, το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε το 1964 το ψήφισμα 186, διά του οποίου διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενου του Διεθνούς Δικαίου. Η προσπάθεια τ/κ απόσχισης, δηλαδή η εσωτερική ανωμαλία, που οι Τ/κ επιχείρησαν να δημιουργήσουν, δεν μπορούσε να αποτελεί λόγο διακοπής της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1983, ο Ντενκτάς, κατά διαταγήν της Τουρκίας, ανακήρυξε το κατοχικό...
ψευδοκράτος. Η παρανομία εκείνη επίσης καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.Κανένα κράτος, πλην της κατοχικής Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, επειδή ακριβώς είναι αποτέλεσμα και προϊόν παρανομίας. Διά της ανακήρυξης, ο Ντενκτάς και η Τουρκία ποδοπάτησαν και πέταξαν τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, που ο κατοχικός ηγέτης υπέγραψε με τον Μακάριο και τον Κυπριανού. Δεν θα συζητήσουμε εδώ την ατολμία του μ. Κυπριανού να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του πρόσφερε η τουρκική πλευρά. Η τότε αδράνεια οδήγησε τη μετέπειτα πολιτική ηγεσία να θεωρεί ως παντιέρα εκείνες τις Συμφωνίες, που αναφέρονται σε δικοινοτική ομοσπονδία. Ίσως άλλη να ήταν η σημερινή πολιτική συγκυρία, αν διαφορετική ήταν η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Η πιο σημαντική χρονολογία στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η 16η Απριλίου 2003, όταν ο μ. Τάσσος υπέγραψε, στη Στοά του Αττάλου, στην Αθήνα, τη Συνθήκη Προσχώρησης ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
Η Κύπρος εντάχθηκε και επίσημα στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, με όλη την επικράτειά της, ανεξάρτητα αν το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας. Σε αυτά υπάρχει μια υποτελής στην Τουρκία τ/κ διοίκηση, όπως επιβεβαιώνεται από επανειλημμένες αποφάσεις και του ΕΔΑΔ. Η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παράνομο κατασκεύασμα, που δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα εδάφη μας για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Με απλά λόγια, οι εκάστοτε Τ/κ ηγέτες αυτού του μορφώματος πρακτορεύουν και προωθούν την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρέλκει να επισημάνουμε ότι ο εκάστοτε διεθνώς αναγνωρισμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έπρεπε επ’ ουδενί να μετατρέπεται σε… μουχτάρη για να συναντά τον τ/κ ομόλογό του, για να συνομιλήσουν για λύση του Κυπριακού.
Η Τουρκία, με αφορμή την εξόρυξη για φυσικό αέριο, που αποτελεί κυρίαρχο και αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε σε ακόμα μια διεθνή παρανομία. Υπέγραψε μια ούτω λεγόμενη συμφωνία με το κατοχικό ψευδοκράτος για την οριοθέτηση -άκουσον! άκουσον!- της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ μεταξύ τους. Η ΑΟΖ ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει. Όπως ορθά επισημάνθηκε από τον Τ. Τσελεπή, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, η «συμφωνία» αυτή δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο έχει γραφτεί. Αποτελεί, όμως, ένα ισχυρό χαρτί για μας, ώστε η Τουρκία να καταγγελθεί στον ΟΗΕ και στην ΕΕ ως πειρατής και διεθνής εγκληματίας. Καταγγέλθηκε;
ΠΗΓΗ: Sigma Live
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου