Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι «μητέρες του Σαββάτου» στην Τουρκία. Μητέρες ανθρώπων που «εξαφανίζει» το τουρκικό κράτος.


Posted: 02 Oct 2011 08:09 AM PDT
Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 1-10-2011

Οι μητέρες του Σαββάτου αυτή τη φορά άνοιξαν την υπόθεση του Ισμαήλ
Για 340η φορά συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πλατεία Γαλατάσεράι συγγενείς αυτών που συνελήφθησαν και αγνοούνται, αναζητώντας τους αγνοούμενους και ζητώντας να δικαστούνε οι υπεύθυνοι. Αυτή την εβδομάδα στην καθιστική διαμαρτυρία άνοιξαν τον φάκελο του Ισμαήλ Τούντς ζητώντας την εκδίκαση των υπευθύνων.


Αυτή την εβδομάδα οι συγγενείς των αγνοουμένων έχοντας ανάμεσα τους τους καλλιτέχνες Σουαβί, Μεχμέτ Ατάκ, Ζεϊνέπ Τανμπάϊ και τους αρθρογράφους Χασάν Οζάν, Μουκαντές Ερντογντού Τσελίκ και Ασλί Ερντογάν, άνοιξαν τον φάκελο του Ισμαήλ Τουντς που συνελήφθη μαζί με την γυναίκα του το 1994 και αργότερα εξαφανίστηκε.
Αναφέρεται ότι η Ραμπιά Τουντς δεν μπόρεσε να μετάσχει στην ανακοίνωση λόγω τραυμάτων από τα βασανιστήρια και προβλημάτων υγείας.
Η Μασιντέ Οτζάκ Κισλακτσί μιλώντας εξ ονόματος της Επιτροπής Συλληφθέντων Αγνοούμενων της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τμήμα Κωνσταντινούπολης, έδωσε τις εξής πληροφορίες : Το σπίτι της οικογένειας Τουντς περικυκλώθηκε από στρατιώτες που υπάγονταν στις Ειδικές Δυνάμεις της Μπίσμιλ. Στα κεφάλια της Ραμπιά και του Ισμαήλ έβαλαν σακούλες. Μπροστά στα μάτια των παιδιών τους τους έδειραν του θανατά. Τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στο Στρατόπεδο των Ειδικών Δυνάμεων του Μπίσμιλ.
Τους κατέβασαν στο υπόγειο, τον Ισμαήλ τον πήραν στον θάλαμο και την Ραμπιά την έβαλαν να περιμένει. Λίγο αργότερα άρχισαν τα βασανιστήρια, οι κραυγές του Ισμαήλ για ώρες ακουγόταν σε όλο το υπόγειο. Αργότερα ξαφνικά κόπηκαν οι φωνές. Κάποιος από τους στρατιώτες είπε πως ¨Ο Ισμαήλ Τούντς πέθανε¨. Όταν μετά από αυτό η Ραμπιά θρηνούσε, την ξεγύμνωσαν, της έβαλαν σακούλα στο κεφάλι και την έδερναν για ώρες. Αφού την άφησαν 9 μέρες χωρίς νερό και φαί, την έβγαλαν από τον θάλαμο για να δώσει κατάθεση. Ρώτησε αυτούς που την πήγαιναν για κατάθεση σχετικά με τον σύζυγο της. Της είπαν ¨Μη ξαναρωτήσεις. Βρήκε αυτό που έψαχνε¨. Μετά με απειλές και σε μισολιπόθυμη κατάσταση την πέταξαν κοντά στο σπίτι της¨
Η Οτζάκ ανέφερε πως οι προσφυγές της οικογένειας στα αρμόδια όργανα δεν λήφθηκαν υπόψιν και ότι θα έπρεπε και εκείνοι να δικαστούνε μαζί με τους υπεύθυνους.
Η Οτζάκ ανέφερε πως δημιουργοί αυτού του κλίματος κατά το οποίο άνθρωποι συλλαμβάνονταν και μετά αγνοούνταν, ήταν οι τότε ευρισκόμενοι στα ανώτατα αξιώματα όπως ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ, ο αντιπρόεδρος Μουράτ Καραγιαλτσίν και ο υπουργός Εσωτερικών Ναχίτ Μεντεσέ, οι οποίοι πως είπε πρέπει να δικαστούνε.
ΠΗΓΗ: tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: