ΕΝΑ αρκούντως σημαντικό πολιτικό όπλο και εργαλείο έχει στα χέρια της για να διαχειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία: Το ψήφισμα που υιοθέτησε κατά συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο. Τέτοιου περιεχομένου ψήφισμα από διεθνή οργανισμό έχει χρόνια να εξασφαλίσει η Κύπρος και είναι αυτό σημαντικό να αναφερθεί γιατί θεωρούμε πως τέτοιας μορφής επιτυχίες πρέπει να καταγράφονται.
Το ψήφισμα, αναφέρεται σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού και αναδεικνύει το ζήτημα της συνεχιζόμενης κατοχής και την ευθύνη που έχει η Άγκυρα. Πρώτο, ...η ΚΣΣΕ, καλεί, μεταξύ άλλων, όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην αναγνωρίζουν ή στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις de facto αρχές εδαφών, που είναι αποτέλεσμα παράνομης διαίρεσης και ειδικά εκείνων που στηρίζονται πάνω σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις.
Δεύτερο, αναδεικνύει το θέμα των εγγυήσεων, σημειώνοντας πως στην περίπτωση της Κύπρου έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Είναι σαφές δε από το επεξηγηματικό μνημόνιο της έκθεσης του ψηφίσματος, ότι σύμφωνα με ειδικούς εμπειρογνώμονες, δημιουργείται σοβαρή αμφιβολία κατά πόσο η Συνθήκη Εγγυήσεων μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται ως έγκυρη. Λόγω της αρχής που υπαγορεύει πως η εγκυρότητα της μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, όταν οι λόγοι εγκαθίδρυσης μιας Συνθήκης παύουν πλέον να υφίστανται ή επειδή υπήρξε σοβαρή παραβίαση από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη, όπως στην περίπτωση της Κύπρου με τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας.
Είναι σαφέςπως τέτοια αναφορά παραπέμπει και στο θέμα των λεγόμενων κυρίαρχων βρετανικών Βάσεων. Είναι προφανές πως οι ειδικοί που επιστράτευσε το ΚΣΣΕ θέτουν μια σειρά ζητήματα νομικά όσον αφορά στη νομιμότητα των Βάσεων αλλά και πολιτικά σε σχέση με μια πεπαλαιωμένη και εν πολλοίς ξεπερασμένη συμφωνία εγγυήσεων. Κυρίως όταν αφορά μια χώρα που έχει δεχθεί εισβολή, κατέχεται τμήμα της από μια από τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις. Θεωρούμε πως ένα σημαντικό κείμενο, όπως αυτό της ΚΣΣΕ πρέπει να τύχει αξιοποίησης τόσο στη διπλωματική διαχείριση του Κυπριακού όσο και στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το δε μήνυμα για το θέμα της μη αναγνώρισης παρανόμων οντοτήτων, όπως το αποσχιστικό ψευδοκράτος, αφορά πολλούς αποδέκτες, πρωτίστως την Άγκυρα, που κινείται διά μεθοδεύσεων για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου