Σελίδες

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ. ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Ελληνικά μέτρα λιτότητας θα μπορούσε να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, του ΟΗΕ, λέει ο εμπειρογνώμονας
Τα Ηνωμένα Έθνη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησαν σήμερα ότι τα μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται για να λύσει την κρίση του χρέους στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της χώρας, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ( OHCHR) που αναφέρθηκαν. «Η εφαρμογή της δεύτερης δέσμης μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο
περιλαμβάνει μια χονδρική ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις για βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και, επομένως, την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες », δήλωσε ο Κηφάς Lumina, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου στην Γενεύη . "Το δικαίωμα στην τροφή, νερό, κατάλληλη στέγαση και την εργασία υπό δίκαιους και αξιοπρεπείς συνθήκες δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας», είπε, προτρέποντας την κυβέρνηση να «επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ λιτότητας και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή του υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατών μελών. "Ο κ. Lumina, επίσης, κάλεσε τις αρχές να διατηρήσουν κάποια φορολογικά περιθώρια για την κάλυψη βασικών ανθρώπινων ανθρώπους της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. "Αυξήσεις φόρων, περικοπές των δημοσίων δαπανών και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσει σε αφόρητη δυστυχία του λαού», είπε. "Τα χρέη μπορούν να πληρωθούν μόνο από το εισόδημα," δήλωσε ο κ. Lumina. «Η συρρίκνωση της οικονομίας δεν μπορεί να παράγει κάποιο εσόδων και συμβάλλει στη μειωμένη ικανότητα να εξοφλήσει την οφειλή.Περισσότερος χρόνος θα έπρεπε να επιτρέπεται για τα μέτρα αναδιάρθρωσης που ήδη εφαρμόζονται στην εργασία. "
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εξακολουθήσουν να έχουν επίγνωση του ανθρώπινου αντίκτυπου των δικαιωμάτων των πολιτικών που σχεδιάζουν στην προσπάθεια για την επίλυση των κρίσεων του χρέους σε Ελλάδα και άλλες χώρες.
"Δεν θα υπάρξει μόνιμη λύση στο κυρίαρχο πρόβλημα του χρέους, αν δεν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού λαμβάνονται υπόψη", δήλωσε ο κ. Lumina, ο οποίος υπηρετεί σε απλήρωτη ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: