Σελίδες

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Απλόχερη στήριξη στην Άγκυρα εκ μέρους της ΕΕ

ΣΤΙΣ εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, αναδεικνύονται πολλά και διαφορετικά στοιχεία, ωστόσο, είναι σαφές πως εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η γενική προσέγγιση που διέπει το κείμενο αυτό. Επιχειρείται από τους αρμόδιους της Κομισιόν, να κρατηθεί μια ισορροπία μεταξύ του κράτους-μέλους, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και της υποψήφιας για ένταξη, που είναι η Τουρκία. Εκείνο, ωστόσο, που προκύπτει είναι πως προσφέρονται πλάτες και απενοχοποιείται η κατοχική δύναμη. Μέσα στο κλίμα των απειλών, των αποστολών πολεμικών σκαφών, ερευνητικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών από την Τουρκία στην περιοχή της Κύπρου, η Κομισιόν ξεπέρασε τον εαυτό της. Ανακάλυψε και κατέγραψε τη «δημόσια στήριξη» που εκφράζει στις συνομιλίες για λύση του προβλήματος αλλά και της «αναγνώρισης» της οποίας τυγχάνει η στήριξη αυτή, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (παραπέμπει στη
ν τελευταία έκθεση του Γ.Γ.). 
Αλλά και στο θέμα των απειλών, πώς προσέγγισε η Κομισιόν το ζήτημα; Απειλών κατά ενός κράτους-μέλους από έναν υποψήφιο για ένταξη. Σημειώνει απλά ότι το Συμβούλιο την έχει καλέσει «να απόσχει από οποιουδήποτε είδους απειλές»… Δεν είναι σαφής η αναφορά στο ζήτημα τούτο και εκ των πραγμάτων δεν καταγράφεται καμία προειδοποίηση προς την Άγκυρα, η οποία να συνδυάζεται και με επιπτώσεις που θα έχει εάν συνεχίσει στην ίδια λογική. 
Όσο δε αφορά τα αυτονόητα, δεν θεωρούμε πως θα πρέπει να πανηγυρίζουμε. Να μη φτάσουμε στο σημείο να χαιρετίζουμε αναφορές που θεωρούνται δεδομένες για όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς («τονίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας»). 
Στην έκθεση καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει «επειγόντως» την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και να άρει τα εμπόδια «στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών», να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Θετικές αναφορές, όπως και υπόδειξη για άρση των βέτο που ασκεί η Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ και των Διευθετήσεων Wassenaar. Αναφορές αρκούντως ικανοποιητικές, ωστόσο, οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στην Άγκυρα, είναι θεωρούμε, απλόχερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: