Σελίδες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ανακηρύσσεται ελεύθερη η Λιβύη. Αλήθεια...;;;;


 22/10/2011 | Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή στην Σημερινή

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου συνταγματάρχη
Ήρθε η λύτρωση με την ταπείνωση του συνταγματάρχη

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο την «απελευθέρωση» της Λιβύης μετά την πτώση της Σύρτης και το θάνατο του συνταγματάρχη, για τον οποίο ζητά τη διεξαγωγή έρευνας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, καθώς και η Ρωσία.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα μετακινηθεί από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη

Η σορός του Λίβυου συνταγματάρχη κείτεται σε ένα στρώμα σε αποθήκη-ψυγείο στην περιοχή της παλιάς αγοράς της Μιζουράτα. Το Εθνικό Συμβούλιο ήλπιζε πως θα μπορούσε να γίνει μυστικά η ταφή του Μουαμάρ Καντάφι για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο χώρος σε τόπο προσκυνήματος. Στους κόλπους της ηγεσίας του Συμβουλίου επικρατεί διχογνωμία για την τοποθεσία ταφής. Βάσει του Ισλάμ ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της
Λιβύης θα έπρεπε να είχε ταφεί άμεσα, ωστόσο το Συμβούλιο φέρεται να μην καταλήγει σε συμφωνία εάν η ταφή πρέπει να γίνει στη Σύρτη, τη Μιζουράτα ή αλλού.
Διοικητής των μαχητών της Μιζουράτα που μετέφεραν τη σορό βεβαιώνει πάντως πως ο Καντάφι θα ταφεί όπως ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. «Το σώμα του θα πλυθεί και θα αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια», δηλώνει εκτιμώντας ότι η ταφή θα γίνει σε μουσουλμανικό νεκροταφείο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Οι συγκεχυμένες συνθήκες γύρω από το θάνατο του Καντάφι, οι διαφωνίες για τον τόπο ταφής, ακόμη και οι έριδες που υπήρξαν για το εάν η επικείμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από τη Λιβύη ή τη Βεγγάζη, δείχνουν να υπονομεύουν την «καθαρή» αρχή που επεδίωκε να κάνει η μεταβατική ηγεσία.
Με ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, η σορός του Καντάφι που αντίκρισε το Reuters στη Μιζουράτα φέρει τα σημάδια ενός βίαιου τέλους -που μεταδίδεται διεθνώς μέσω αιματοβαμμένων βίντεο και εικόνων από την κάμερα κινητού τηλεφώνου, που όλοι επιχειρούν να συνδέσουν για να καταλάβουν πώς ήλθε το τέλος.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης έδωσε την εκδοχή των «διασταυρούμενων πυρών» για να εξηγήσει το θάνατο του Καντάφι, αφότου σύρθηκε -ζωντανός- από τη σήραγγα αποχέτευσης όπου κρυβόταν κάτω από λεωφόρο της Σύρτης -ειρωνεία αφού ήταν εκείνος που αποκαλούσε τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς «ποντικούς».
Ωστόσο, βλέποντας τις εικόνες του Καντάφι να ξυλοκοπείται, ενώ ζητά τα νομικά του δικαιώματα, υπό τον ήχο όπλων, πολλοί υποθέτουν ότι απλώς εκτελέστηκε συνοπτικά.
Έρευνα για το θάνατο Καντάφι
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε, ωστόσο, να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου συνταγματάρχη, λέγοντας ότι οι εικόνες που μεταδόθηκαν είναι πολύ «ανησυχητικές» και εγείρεται ανησυχία ότι εκτελέστηκε. «Εάν συνδυάσεις αυτά τα δύο βίντεο, βλέπεις κάποιον που αιχμαλωτίστηκε ζωντανός και μετά τον βλέπεις νεκρό. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε τι συνέβη σε αυτό το σημείο, αλλά πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό να αποσαφηνιστεί, να υπάρξει σοβαρή έρευνα για το τι συνέβη και τι προκάλεσε το θάνατο», δήλωσε ο Ρούπερ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του αρμόδιου γραφείου του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έπρεπε να είχε αντιμετώπιση κρατούμενου πολέμου βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατό του. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η αυτοκινητοπομπή του Καντάφι «δεν απειλούσε κανέναν» όταν χτυπήθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των οποίων η εντολή ήταν η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Η αποχώρηση του ΝΑΤΟ
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν από το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν πώς και πότε θα λήξει η επτάμηνη στρατιωτική αποστολή. Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχει δηλώσει ότι θα εισηγηθεί τον τερματισμό της αποστολής. «Για το ΝΑΤΟ, το σημαντικό στρατιωτικό γεγονός που ελήφθη υπόψη είναι η πτώση της Σύρτης και όχι ο θάνατος του Καντάφι, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε στόχος της αποστολής», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Οι σημαντικότερες χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, θέλουν να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις και να τερματιστεί η αποστολή την ενδεδειγμένη στιγμή», προσέθεσε.
Ήδη, πάντως έχει διαφανεί διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας με την μεν Γαλλία να δηλώνει ήδη διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ότι «η αποστολή έληξε» και το Λονδίνο να επισημαίνει ότι αυτό θα γίνει «μόνον όταν οι πολίτες είναι ασφαλείς».
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει ένα μέρος των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεών του στα ανοιχτά της Λιβύης για ένα διάστημα 15 ημερών ώστε να είναι σε θέση να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Κατά το ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.
Το Σάββατο η «απελευθέρωση»
Σήμερα Σάββατο αναμένεται να ανακηρυχθεί από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ η απελευθέρωση της χώρας, και να δρομολογηθεί σταδιακά η διαδικασία της μετάβασης. Η ανακοίνωση (που ακολουθεί την πτώση της Σύρτης) θα γίνει από τη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης. Η πόλη από την οποία θα ανακηρυχθεί η απελευθέρωση είχε αποτελέσει πεδίο προστριβής στο Μεταβατικό Συμβούλιο. Η ανακήρυξη θα επισημοποιήσει επίσης, βάσει του σχεδιασμού, τη μετακίνηση της κυβέρνησης από τη Βεγγάζη στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.
Οι μακρόχρονες περιφερειακές αντιπαλότητες εντάσσονται σε ένα πλέγμα φυλετικών και εθνικών διαιρέσεων που εκμεταλλεύτηκε συχνά ο Μουαμάρ Καντάφι για να ελέγξει τη χώρα.

Ο εξευτελισμός του πρώην ηγέτη
Ο Καντάφι πέθανε στην πόλη που γεννήθηκε. Οι αντάρτες δεν έδειξαν κανένα έλεος. Όπως κι εκείνος δεν είχε δείξει τα χρόνια που κυβερνούσε. Από την ημέρα που οι αντάρτες μπήκαν στην Τρίπολη, το πρώτο πράγμα που είπε η ηγεσία τους είναι πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί ή δεν πεθάνει ο Καντάφι. Η οργή των μαχητών του Επαναστατικού Συμβουλίου εκδηλώθηκε. Ο Καντάφι εξευτελίστηκε. Τον βρήκαν να κρύβεται σε μια τρύπα, αφού το κονβόι με το οποίο θα διέφευγε από τη Σύρτη δέχτηκε επίθεση από το ΝΑΤΟ. Τον έπιασαν, αφού τον χτύπησαν. Τον περιέφεραν στους δρόμους της πόλης με τα χέρια δεμένα. Τον χτυπούσαν συνεχώς. Του τραβούσαν τα μαλλιά. «Τι σας έκανα» ρωτούσε τους άνδρες που τον έπιασαν. Οι φωτογραφίες δείχνουν έναν άνδρα φοβισμένο, τρομοκρατημένο. Τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι κι ας φώναζε: «μην πυροβολείτε».
Πάντως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σύμμαχος και φίλος του Καντάφι, αποκάλεσε τον θάνατό του αξιοθρήνητο και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «τον δολοφόνησαν».
Ο μικρός που τον ξετρύπωσε
Ο Μοχάμεντ αλ Μπίμπι πανηγυρίζει τον θάνατο του Καντάφι υψώνοντας το επίχρυσο πιστόλι του Λίβυου συνταγματάρχη, που είχε επάνω του μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο νεαρός ήταν εκείνος που βρήκε τον Καντάφι «να κρύβεται σε μια τρύπα», όπως περιέγραψε την κρυψώνα του σε έναν υπόνομο της Σύρτης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Αλ Μπίμπι, ένας από τους άνδρες που τον μετέφεραν στη Μισράτα, έριξε τη χαριστική βολή στον Μουαμάρ Καντάφι. Δεν αποκλείεται τώρα να διεκδικήσει και τα δύο εκατομμύρια δηνάρια (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) που ήταν το ποσό της επικήρυξης για το κεφάλι του Καντάφι. Το ποσό είχε προσφερθεί για τη σύλληψη του συνταγματάρχη «ζωντανού ή νεκρού» από μια ομάδα Λίβυων επιχειρηματιών.
Νεκρός ο Μοτασίμ, διαφεύγει ο Σαΐφ
Δύο από τους γιους του Καντάφι βρίσκονταν μαζί του στη Σύρτη: ο Μοτασίμ (φωτογραφία) που σκοτώθηκε από τους αντάρτες και ο Σαΐφ αλ Ισλάμ που εξακολουθεί να διαφεύγει των ανταρτών. Ο Μοτασίμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, «σκοτώθηκε από τους μαχητές μας. Προσπαθούσε να αντισταθεί και απάντησε στα πυρά τους».
Από την άλλη ο Σαΐφ προσπαθεί να διαφύγει προς νότο από τη Σύρτη, με κατεύθυνση τα σύνορα της Λιβύης με τον Νίγηρα, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: