Σελίδες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο Δρ. Ιχσάν Μπαλ (USAK) αναλύει τι πρέπει η Τουρκία να κάνει μετά τη τελευταία επίθεση του PKK


 


Ο επικεφαλής του International Strategic Research Organisation (τουρκικά USAK), Δρ. Ιχσάν Μπαλ, σε συνέντευξή του αναφέρεται στην πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση των Κούρδων ανταρτών στην επαρχία Χακάρι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας με απολογισμό 24 νεκρούς και 18 τραυματίες τούρκους στρατιώτες και προτείνει τι πρέπει να υιοθετήσει η χώρα του (Τουρκία) από εδώ και πέρα.
“Αν εξετάσουμε προσεκτικά τις επιθέσεις του PKK το τελευταίο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουμε μία αλλαγή φιλοσοφίας. Ουσιαστικά είμαστε αντιμέτωποι με μια “τυφλή τρομοκρατία” που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη της τρομοκρατίας υπό την ευρύτερη έννοια του όρου που όλοι γνωρίζουμε. Η “τυφλή τρομοκρατία” έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ότι δεν αντιμετωπίζεται εύκολα ενώ είναι και δύσκολο, έως απίθανο
το γεγονός να σταματήσει μετά από διαπραγματεύσεις ή πολιτική βούληση”.
“Όλα τα είδη των προσπαθειών για την επίλυση αυτού του είδους της τρομοκρατίας (τυφλής), όπως π.χ, να δοθούν περισσότερες ελευθερίες περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη και τη θέσπιση αλλαγής συντάγματος βασισμένη σε δημοκρατικότερες διαδικασίες, είναι απλώς λανθασμένες κινήσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με νόσο και όχι με συμπτώματα ασθενούς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματικό πρόβλημα και οι λύσεις θα πρέπει να είναι βασισμένες ακόμη και στη δημόσια ασφάλεια”.
“Η τρομοκρατία του PKK έχει μετεξελιχθεί και συνεπώς έχει αλλάξει σε σχέση με τη δεκαετία του ’80 ή του ’90. Επιμένω πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε πια μία νοσηρή κατάσταση. Εδώ οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν θέση. Από εδώ και στο εξής η χώρα (Τουρκία) χρειάζεται θωράκιση, εξοπλισμό, μονάδες ασφαλείας, εκπαιδευμένους άνδρες. Από εδώ και στο εξής χρειαζόμαστε ένα άκρως επαγγελματικό στράτευμα, γιατί μόνο αυτό μπορεί να απαντήσει όπως πρέπει στους Κούρδους αντάρτες (τρομοκράτες τους ονομάζει). Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ένα πρώτο βήμα έτσι ώστε οι ασφαλείς πληροφορίες να φτάνουν στους αποδέκτες γρηγορότερα. Ο αυστηρός επαγγελματισμός θα επιφέρει άμεσα αποτελέσματα αλλά και μακροπρόθεσμα όπως είναι η υποδομή, η συνοχή και ο συντονισμός”. 
“Είναι πια ξεκάθαρο πως οι Κούρδοι του PKK το μόνο που επιθυμούν είναι να ”ρίξουν” ολόκληρη την περιοχή σε ένα γενικότερο χάος. Οι κινήσεις πρέπει να είναι συντονισμένες και αποτελεσματικές. Δεν βλέπω κοινωνικό διχασμό. Δεν πρέπει στη Τουρκία να ταυτίσουμε όλους τους Κούρδους πολίτες με το PKK ή με τις συγκεκριμένες επιθέσεις. Σαφέστατα υπάρχουν Κούρδοι στη Τουρκία που δεν αισθάνονται και πολύ υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις του PKK. Είμαι πεπεισμένος πως τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα θα αντιστρέψουν το κλίμα στις περιοχές που ζούνε οι Κούρδοι. Οι επιθέσεις του PKK μπορεί να γυρίσουν ως μπούμπεραγκ. Στην Αλεξανδρέττα και στο Χακάρι ήδη κάποιες οικογένειες Κούρδων έστειλαν τα συλληπητήριά τους (δεν αναφέρει ονόματα) σχετικά με την τελευταία επίθεση”.
“Η Τουρκία είναι η πιο δημοκρατική χώρα στην περιοχή της. Οι Κούρδοι που βρίσκονται στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία δεν έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται καν Κούρδοι. Στην Τουρκία υπάρχει αυτό. Οι τελευταίες επιθέσεις δεν συνδέονται με το Κουρδικό θέμα θα τονίσω για πολλοστή φορά. Άλλο το Κουρδικό θέμα και άλλο το PKK. Δεν πρέπει να συσχετίσουμε τον Κουρδικό λαό με τις επιχειρήσεις του PKK που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα”.
Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια του Δρ. Ιχσάν Μπαλ, να διαχωρίσει το ζητούμενο εδώ και δεκαετίες Κουρδικό θέμα από τις επιχειρήσεις των ανταρτών του PKK, μιας και έτσι θα ενταχθούν (PKK) και τυπικά μέσω της Διεθνούς Κοινότητας στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα ίσως η Τουρκία προσπαθήσει να αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως και διεθνές. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι εθελοτυφλούν και με απορία δηλώνουν πως είναι δυνατόν οι Κούρδοι να ξεσηκώνονται στην Τουρκία στο βαθμό που δεν κάνουν στο Ιράν, το Ιράκ ή τη Συρία. Την απάντηση στον Δρ. Ιχσάν Μπαλ την έδωσε πριν από χρόνια ο ίδιος ο Κενάν Εβρέν που σε χάρτη που παρουσίασε παραδέχτηκε πως αν ανεξαρτητοποιηθούν οι Κούρδοι το πρόβλημα θα παραμείνει και άλυτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: