Σελίδες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου στισ 4 Δεκ. έχει σχέση με τα εθνικά μας θέματα.


Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Αθήνα το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, στην οποία θα παραμείνει 18 ώρες, όπως έγραψε στο Twitter του ο ανταποκριτής του Mega και του Έθνους στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο κ. Μπάϊντεν θα συναντηθεί με τους Κάρολο Παπούλια, Λουκά Παπαδήμο, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, ενώ δεν υπάρχει επιβεβαίωση για συνάντηση και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Αυτό το οποίο προκαλεί αίσθηση, είναι η παρατήρηση ότι μια μέρα αργότερα θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της ΠΓΔΜ…
Στην εικόνα αυτή θα πρέπει να προστεθεί και το ότι οι δηλώσεις περί ετοιμότητας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες – κυριολεκτικά – από τη γειτονική χώρα… Πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να εκτιμούν ότι «το παιχνίδι είναι στημένο» και ότι στο παρασκήνιο έχουν δρομολογηθεί ήδη λύσεις…
Άλλο ένα θέμα που αποκτά μεγάλη σημασία λόγω της άφιξης Μπάιντεν, αλλά και των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρου Δήμα, είναι αυτό του καθορισμού και της κήρυξης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο υφίσταται πρωτοφανής σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε ισχυρότατους πάσης προέλευσης ενδιαφερόμενους για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Η μόνη που αντιδρά είναι η Τουρκία, προφανώς για λόγους συμφέροντος, την οποία παρότι έχουν προσεταιριστεί λόγω των εξελίξεων στα μέτωπο της Συρία και τις ανοικτές πληγές του Αφγανιστάν και του Ιράκ, άπαντες επιθυμούν να καθορίσουν – προσδιορίσουν κάποια όρια στην αποδεκτή συμπεριφορά της.http://www.defence-point.gr/news/?p=28766. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: