Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ


του Σταύρου Καρκαλέτση* στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α
Και τώρα; Τι θα απογίνουμε χωρίς έναν Παπανδρέου; Είχαμε συνηθίσει, 60 και κάτι χρόνια, το όνομα. Δεν θα μπω στη συζήτηση αν καλώς ή κακώς υποχώρησε ο Σαμαράς, και εάν υπήρξε τελικά υποχώρηση. Σημαντικό είναι πως φεύγει πλέον ο πιό ανεπαρκής, κατά την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών, μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός.

Σημαντικό είναι τώρα πως θα πορευτεί, βραχυπρόθεσμα (συγκυβέρνηση; με ποιόν;) η χώρα, αλλά και μεσοπρόθεσμα: Τι θα πράξει ο νέος πρωθυπουργός του Φεβρουαρίου, που θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Θα ασκηθούν νέες πιέσεις, και κάθε που θα έρχεται η ώρα για την ''επόμενη δόση μας'', θα έρχονται και νέα μέτρα, στη χώρα που πληρώνουν μόνον τα συνήθη κορόιδα. Και τελικά
τα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης, μας θεραπεύουν ή μας σκοτώνουν; Η διάσωσή της Ελλάδος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ακριβή, πάντα ''για το καλό μας''. Βεβαίως...

Προσωπικά αρχίζω και συντάσσομαι με όσους θεωρούν πως τα χαστούκια τα αλλεπάλληλα, σκοπό έχουν όχι να μας σώσουν αλλά να μας πετάξουν, ζαλισμένους, έξω από την ευρωζώνη. Τότε η κάθε Μέρκελ θα δικαιούται να πει προς πάσα κατεύθυνση: ''Κάναμε ότι μπορούσαμε, παραμένουν ανεύθυνοι και αδιόρθωτοι...''

Θα ασκηθεί κάθε πρόσφορο μέσο κατατρομοκράτησης της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και του επόμενου πρωθυπουργού. Ιδίως αν είναι αυτός που προαναγγέλει διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης. Για αυτό οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα την Ελλάδα στην προκρούστεια κλίνη. Ώστε μαζί  με αυτήν να είναι δεμένα και τα χέρια του Σαμαρά, ή όποιου άλλου διαδεχόταν τον Παπανδρέου.

Παραμένουν όμως κοντόφθαλμοι οι γκάουλάιτερ των διεθνών κερδοσκόπων, των μεγαλοτραπεζιτών και των καρχαριοειδών της Wall Street. H επικείμενη διάλυση του ευρώ, θυμηθείτε το, θα φέρει τα πάνω κάτω. Δεν προεξοφλώ αν θα διαλυθεί η ευρωζώνη, αναρωτιέμαι το πότε.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να κυβερνήσει σε μαι περίοδο όχι ''ελληνικής κρίσης'' αλλά γενικευμένου, πανευρωπαικού οικονομικού χάους. Και θα πρέπει όχι να εφαρμόσει σε πιό ''light'' εκδοχή τα λάθη του ύστατου παπανδρεισμού, αλλά να επαναπροσδιορίσει, αδιαφορώντας για τα κοράκια του ΔΝΤ και της ΕΕ, τη στρατηγική της χώρας.

Εφαρμόσιμες ιδέες υπάρχουν και διατυπώνονται (βλ. σχετικά άρθρο Κ. Ροδινού στο ''Antinews'', και ο λόγος σε αυτόν):

-Καταρτίζεται  προϋπολογισμός, μηδενικής βάσεως, και επαναξιολογούνται, όλες οι δαπάνες.  Δημιουργείται Γραφείο Προϋπολογισμού και ο επικεφαλής του  διορίζεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

-Στενός δημόσιος τομέας και ΔΕΚΟ αναδιοργανώνονται εξ υπαρχής με βάση τις σύγχρονες αρχές management. Ό,τι δεν έχει αντικείμενο κλείνει η συγχωνεύεται.
-Συγχωνεύσεις  τραπεζών, με στόχο την δημιουργία  υγιούς τραπεζικού συστήματος.

-Κρατικός Τραπεζικός Πυλώνας στον οποίον και μεταφέρονται  δάνεια των ιδιωτών (στεγαστικά, προσωπικά-καταναλωτικά μέχρι 300 χιλιάδες). Όπου έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, σύν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους, διαγράφεται. Στα υπόλοιπα, επαναπροσδιορίζονται επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής, επί τα  βελτίω.  Ετσι, αφ’ ενός φεύγει η θηλιά από τα νοικοκυριά, άρα μεγαλώνει το διαθέσιμο εισόδημα, αφ’ ετέρου εξυπηρετούνται καλύτερα τα δάνεια, άρα μειώνεται το ρίσκο της τράπεζας.

-Σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων. Το  δημόσιο να εγγυάται την ασφάλεια τους, ακόμα και με εμπράγματες εγγυήσεις.

-Ιδρύεται  εταιρεία, η οποία αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα,  σε τιμές κάτω  της ονομαστικής τους αξίας. Ετσι, μειώνουμε το χρέος.

-Το  Υπουργείο Επενδύσεων, παρά τω Πρωθυπουργώ, θα διεκπεραιώνει κάθε επένδυση που πληροί τις προϋποθέσεις. Ο επενδυτής υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και αν ο φάκελος είναι πλήρης, η επένδυση εγκρίνεται εντός 30 ημερών, χωρίς άλλες διατυπώσεις.

-Ψηφίζεται  νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο μειώνονται δραστικά  οι φορολογικοί συντελεστές.  Όσες επενδύσεις επιλεγούν με τη διαδικασία που προείπαμε, θα τελούν υπό το αυτό φορολογικό καθεστώς για μια δεκαετία. Η διάταξη  θα ενσωματωθεί στο νέο Σύνταγμα.

-Θεσπίζονται δρακόντειες ποινές για τη φοροδιαφυγή. Οι σχετικές υποθέσεις εκδικάζονται εντός τριμήνου και τελεσιδικούν εντός έτους.

-Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των φοροφυγάδων και επιτέλους πάνε φυλακή on line οι πέντε μεγαλύτεροι εξ αυτών.

-Καταργούνται όλες οι ανεξάρτητες αρχές. Οι αρμοδιότητές τους περιέρχονται είτε στα Ανώτατα Δικαστήρια, είτε στη Βουλή. Επανεξετάζονται  όλες οι ΜΚΟ.

-Επεκτείνονται τα σχέδια πόλεως,  για να μεγαλώσει  η αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

-Κατατίθεται πρόταση  Συντακτικής Συνέλευσης για  την εκπόνηση ενός νέου Καταστατικού Χάρτη  που θα αναδιοργανώνει τη χώρα εκ βάθρων.
-Καθιερώνεται υποχρεωτική 18μηνη στρατιωτική θητεία. Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων τοποθετείται για το ήμισυ της θητείας στη Β. Ελλάδα (από Εβρο μέχρι Ηπειρο) και για το υπόλοιπο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Για ευνόητους λόγους.

-Η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανακατασκευής λιμανιών και μαρινών στα νησιά του Αιγαίου. Μέσω ΣΔΙΤ προσκαλεί ιδιώτες επενδυτές, τιτλοποιεί τα έσοδα και τους παραχωρεί την  εκμετάλλευση για μια 20ετία.

-Η Ελλάδα  προχωρά στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, και  κατά τα πρότυπα της Κύπρου παραχωρεί ταχύτατα άδειες για την  εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Με τον εντοπισμό κοιτασμάτων, τιτλοποιεί μέρος των εσόδων.

-Δρομολογείται το πρόγραμμα  αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Όταν η γερμανική εταιρεία εκτιμά μέρος αυτής της περιουσίας, στην παρούσα συγκυρία,  σε 125 δις ευρώ, ποια είναι η πραγματική της αξία;
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν  ισχυρό αέρα δημιουργίας που θα μας παρασύρει όλους προς τα εμπρός. Ένα “σοκ επανεκκίνησης” και αυτό θα είναι, συν τοις άλλοις, το μεγάλο, προσωπικό αλλά και εθνικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά.
 * Πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: