Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τελικά οι λανθασμένοι χειρισμοί του Γιωργάκη με απλά λόγια επέτειναν τα δικά του αδιέξοδα και φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Σαμαρά. Αυτά είναι τα προβλήματα των πολιτικών.


Το «κίνημα Παπαδήμου», το φιάσκο του Γιώργου και τα διλήμματα Σαμαρά

του Μπάμπη Κούτρα

Το «κίνημα Παπαδήμου» εκδηλώθηκε χθες το βράδυ ταυτόχρονα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ως αντίδραση στην επιλογή του κ. Παπανδρέου να τοποθετήσει τον στενό του φίλο κ. Φίλιππο Πετσάλνικο στην θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, και απέκτησε μέσα σε λίγες ώρες υψηλή δυναμική.
Ο κ. Παπανδρέου μετά το φιάσκο που υπέστη αναδιπλώθηκε και οδηγήθηκε άρον –άρον στην υποψηφιότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου για την θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που θα διαχειριστεί την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα πάει την χώρα στις εκλογές. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κυριολεκτικά στο παρά πέντε, τα σχέδια του και αφού είχε ήδη απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μιλώντας για «θεσμική» λύση, δηλαδή τον πρόεδρο της Βουλής.

Είναι προφανές ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός ήθελε με κάθε θυσία να αποφύγει

την λύση Παπαδήμου. Δεν του τηλεφώνησε τέσσερεις ημέρες τώρα (παρά τα δημοσιογραφικά σενάρια που πάντα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά) αν και τον έφερε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ.

Αποδείχθηκε ότι το γαϊτανάκι των διαρροών που το βράδυ έκλειναν με Παπαδήμο και το πρωί ξεκινούσαν με Σκουρή, Διαμαντούρο ή Απόστολο Κακλαμάνη δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα και απλώς για μια ακόμη φορά διέσυραν τη χώρα διεθνώς. Αν χρειάσθηκαν τέσσερεις ημέρες για να φθάσουμε στον κ. Πετσάλνικό ίσως άξιζε να περιμένουμε άλλες δεκαπέντε για να πάμε σε εκλογές και να λύσουμε μια και καλή τον γόρδιο δεσμό της πολιτικής κρίσης.

Μετά τα τραγελαφικά γεγονότα που η κοινή γνώμη παρακολούθησε χθες σε «ζωντανή σύνδεση» και την διακοπή της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιους λόγους ο κ. Παπανδρέου προέκρινε την λύση Πετσάλνικου.

Ηθελε ο διάδοχός του να είναι απόλυτα αφοσιωμένος και ελεγχόμενος από τον ίδιο ώστε να καθορίζει τις αποφάσεις και κυρίως να έχει τον έλεγχο των εξελίξεων στην κυβέρνηση και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επιθυμούσε να διατηρήσει την επαφή του με τον «καρέκλα» παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ότι «δεν είναι κολλημένος και θα παραμείνει αντιεξουσιαστής». Δυστυχώς όμως για τον κ. Παπανδρέου, για δεύτερη φορά σε δεκαπέντε ημέρες, οι χειρισμοί και οι επιλογές του αποδείχθηκαν μπούμερανγκ για τον ίδιο και τραγικοί για την χώρα.

Το φιάσκο του κ. Παπανδρέου προκάλεσε σοβαρό πλήγμα και στον κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν είχε κομματικούς λόγους να απορρίψει τον Πετσάλνικο για πρωθυπουργό. Αντίθετα διευκόλυνε την τακτική του αφού γινόταν σαφές ότι η νέα κυβέρνηση ήταν συνέχεια της προηγούμενης και άρα η ΝΔ είχε περιορισμένες ευθύνες για τους χειρισμούς της. Η υποβαθμισμένη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ΄αυτή (με τεχνοκράτες και όχι πολιτικά στελέχη) και η προκαθορισμένη διάρκεια της υπογράμμιζε τον υπηρεσιακό της χαρακτήρα.

Ο τρόπος όμως που ενεργοποιήθηκε η «νεκρή» υποψηφιότητα Παπαδήμου ανέτρεψε τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά. Με τους όρους που θέτει ο πρώην τραπεζίτης αναγκάζει τον αρχηγό της ΝΔ να παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές (υπογραφή στο κείμενο για την δανειακή σύμβαση, πολιτικά πρόσωπα και επιμήκυνση της θητείας πέραν της 19ης Φεβρουαρίου) που είχε θέσει. Οι διαπραγματεύσεις όλη την νύχτα είχαν δραματικό χαρακτήρα. Το δίλημμα για τον κ. Σαμαρά είναι πολύ σοβαρό,

Ή θα υπαναχωρήσει από τους όρους που συμφωνήθηκαν με το ΠΑΣΟΚ ή θα κατηγορηθεί ότι υπονόμευσε την μόνη αξιόπιστη λύση για κυβέρνηση σωτηρίας.
Τελικά οι λανθασμένοι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου ενίσχυσαν απίστευτα την λύση κ . Παπαδήμου και επιτρέπουν στον πρώην τραπεζίτη να επιβάλει τους όρους του. Με απλά λόγια επέτειναν τα δικά του αδιέξοδα και φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά. Αυτά είναι τα προβλήματα των πολιτικών.

Οι πολίτες έχουν επενδύσει σ΄αυτή την κυβέρνηση που την αντιμετωπίζουν όχι ως αναγκαστικό συμβιβασμό των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά ως εθνική ευκαιρία για να αποφύγουμε την χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή.
Koytras_b@yahoo.gr, Δεξί X-trem

Δεν υπάρχουν σχόλια: