Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τα «κοράκια» επιστρέφουν στην Ελλάδα


Τι συμβαίνει με τους διαχειριστές των μεγάλων ξένων funds, η επιστροφή των οποίων στη χώρα μας, είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός
15 Νοε 2011 - VORIA.gr
Picture 0 for Τα «κοράκια» επιστρέφουν στην Ελλάδα
Η επιστροφή τους είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ο λόγος αφορά στους διαχειριστές των μεγάλων ξένων funds, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την επενδυτική τοποθέτηση σε επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, έναντι, εννοείται, μικρού τιμήματος.
Τι κάνουν δηλαδή: προσεγγίζουν τους βασικούς τους μετόχους και τους προτείνουν να εξαγοράσουν ένα καλό ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, προκειμένου να «βοηθήσουν» στην έξοδο της από την κρίση.
Πώς; Ενισχύοντας κατ' αρχάς τη ρευστότητα της, που δεν υπάρχει, και προσελκύοντας και τρίτους επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Εναλλακτικά, η πρόταση γίνεται στις τράπεζες, όπου η εταιρεία χρωστά μεγάλα ποσά. Ουσιαστικά εξαγοράζουν τα δανεικά, έναντι ενός σχετικά καλού τιμήματος και αναλαμβάνουν δράση.
Ενίοτε κάνουν πρόταση εξαγοράς και ολόκληρων πακέτων δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες, με σκοπό να τα εισπράξουν οι ίδιοι αργότερα προσδοκώντας στο κέρδος που θα προκύψει από τη διαφορά. Όλα τα παραπάνω, εννοείται, σε εξευτελιστικές τιμές.
Γι' αυτό και διεθνώς τα εν λόγω funds είναι γνωστά και ως «κοράκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: