Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ανεβάζουν τους τόνους αντιπαράθεσης Γαλλία και Ρωσία στο θέμα της Συρίας


 

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης” γίνεται αναφορά στη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, στην Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και επέμεινε στην υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.
Ο Αλέν Ζιπέ χαρακτήρισε τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας «αδιανόητη» επιτιθέμενος σε όσα μέλη του διαφωνούν, δηλαδή τις Ρωσία και Κίνα, καλώντας τες «να συνειδητοποιήσουν επιτέλους την κατάσταση». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης, υποστηρίζοντας απλώς ότι θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ και να μη γίνουν μονομερείς κινήσεις. Κάλεσε, όμως, προφανώς για τα μάτια του κόσμου, τη συριακή αντιπολίτευση να μην καταφύγει στα όπλα.
Στο πλευρό του Ζιπέ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε, εκ νέου, την ανοιχτή
υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας στο αντικαθεστωτικό «Εθνικό Συμβούλιο», που στήθηκε μετά πολλών κόπων και παρεμβάσεων σε τουρκικό έδαφος και όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Τόνισε ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει το Συμβούλιο «ως πολιτικό κόμμα» και εκτίμησε ότι ο κίνδυνος «εμφυλίου δεν είναι μακριά».
Αντίθετη με τις θέσεις αυτές παραμένει η Μόσχα, όπου χτες βρέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, να ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τασσόμενος ενάντια στην υιοθέτηση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της Συρίας. Το σχόλιο του Πούτιν σχετίζεται με την καταδικαστική απόφαση που κατέθεσαν και πέτυχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, πριν από ένα 24ωρο, με σκοπό να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: