Σελίδες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χάθηκαν 176 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια!


Την τελευταία θέση καταλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, από πλευράς απόδοσης, μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών, παγκοσμίως

Picture 0 for Χάθηκαν 176 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια!
Αποτελεί μια αρνητική πρωτιά. Ο λόγος για το Χρηματιστήριο Αθηνών και την κατάταξη του, από πλευράς απόδοσης, μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών, παγκοσμίως.
Καταλαμβάνει την τελευταία θέση, την οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν προλαβαίνει και να χάσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Προκειμένου να υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, αρκεί να σημειωθεί ότι από το υψηλό του 2007 (όταν είχε φτάσει στις 5334 μονάδες) υπολογίζεται ότι έχει σήμερα έχει χάσει περίπου 176 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Βεβαίως, πρόκειται για λογιστικές απώλειες, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, προκαλούν ίλιγγο, γιατί μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεσθεί στο ταμπλό μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.
Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αντιστοιχεί μόλις στο 11% του ούτως ή άλλως συρρικνωμένου ΑΕΠ της χώρας, που δεν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 220 δις ευρώ. Όσες δηλαδή και οι απώλειες, περίπου, της αγοράς από το 2007 έως σήμερα. Το γεγονός από μόνο του προκαλεί θλίψη και καταδεικνύει το μέγεθος της απαξίωσης για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: