Σελίδες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια


  • Tο οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητα. Ικανό να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός αποσταθεροποίησης
  • Συνεχείς ενδοεθνικές και διεθνικές εγκληματικές ενέργειες στα Βαλκάνια έχουν ως αποτέλεσμα συντονισμένη περιφερειακή προσέγγιση μεταξύ ανακριτών και αξιωματούχων

Ανάλυση από τη Λίντα Καραντάκου

Το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια αποτελεί σχετικά νέο φαινόμενο, έχοντας εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Χερσόνησο στα τέλη του 20ου αιώνα. Οι οικονομικοί αποκλεισμοί και η ανίσχυρη μεταπολεμική κατάσταση παρείχαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εγκληματικές συμμορίες, σύμφωνα με τη Βοηθό Καθηγήτρια Βέρα Στογιάροβα στο Πανεπιστήμιο Masaryk της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Μπρνο.

"Αν και λιγότερο διαβόητη σε σύγκριση με το Ρωσικό ή Κινεζικό οργανωμένο έγκλημα, η... περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να απεικονιστεί επί του παρόντος ως ένα από τα σημαντικότερα επίκεντρα οργανωμένου εγκλήματος -- διεθνικό και παγκόσμιο φαινόμενο", ανέφερε η Στογιάροβα σε άρθρο εφημερίδας.

Η Στογιάροβα δήλωσε πως το επίπεδο διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια είναι υψηλό.

"Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν κοινό συμφέρον για να αποκομίσουν κέρδη, έτσι το να υπερνικήσουν τις εθνικές διαφορές δεν αποτελεί πρόβλημα γι' αυτούς", ανέφερε. "Η εθνικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτή τη συνεργασία. Οι Σέρβοι μπορούν να συνεργαστούν με Αλβανούς ή Κροάτες, κτλ.".

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Αβενίρ Πέκα συμφωνεί πως το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει εθνικότητα. Ως μια εξελιγμένη μορφή εγκληματικής ενέργειας, έχει αναπτυχθεί και προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες των εγκληματιών ώστε να παρακάμπτει το νόμο.

"Οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία όχι μόνο δεν σταμάτησαν τη συνεργασία και το συντονισμό της εγκληματικής δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα, οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των εθνών έχουν αποτελέσει υποδαυλιστές αυτής της δραστηριότητας", δήλωσε ο Πέκα.

Ο Ίβο Κοτέβσκι, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, επικαλέστηκε περαιτέρω παραδείγματα διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, και των διεθνικών προσπαθειών για να οδηγηθούν οι εγκληματίες στη δικαιοσύνη.

"Τα [τελευταία] χρόνια, προσπαθούμε πολύ καλύτερα να αποτρέψουμε το διεθνικό έγκλημα μέσω καλύτερης συνεργασίας με Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία", ανέφερε ο Κοτέβσκι στους . "Το οργανωμένο έγκλημα αναγνωρίζει μόνο το κέρδος -- όχι σύνορα ή εθνικότητα".

Ο Χαϊζέρ Σαλίχου, διευθυντής του Τμήματος Σύνταξης, Εφαρμογής και Επιθεώρησης Πολιτικών του υπουργείου Εσωτερικών Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε πως οι εγκληματίες που ερευνά το Κοσσυφοπέδιο προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, ακόμα και διαφορετικές χώρες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτών των υποθέσεων έχουν να κάνουν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και διακίνηση λευκής σαρκός, δήλωσε ο Σαλίχου , και οι δράστες είναι Αλβανοί, Σέρβοι, Βόσνιοι, Μαυροβούνιοι, Τούρκοι, Ούγγροι, Αυστριακοί και Ουκρανοί.

Ο Ίβιτσα Τόντσεφ, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ανέφερε πως για να καταπολεμηθεί το έγκλημα αυτό, το κράτος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εθνικών ομάδων.

"Για το κράτος, δεν έχει σημασία εάν η ομάδα αποτελείται από συγκεκριμένη μειονοτική εθνικότητα ή [μόνο] Σέρβους. Ο αγώνας κατά του εγκλήματος είναι ο ίδιος -- για εθνικές και πολυεθνικές ομάδες, δεν υπάρχει διαφορά", δήλωσε ο Τόντσεφ .

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Αβενίρ Πέκα δήλωσε πως εξετάζεται νέα προσέγγιση για να αντιμετωπιστoύν τα φαινόμενα στην περιοχή και σε ολόκληρη την ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή ονοματίζει το στόχο "ομάδες οργανωμένου εγκλήματος από τα Δυτικά Βαλκάνια" και δεν κάνει διαχωρισμούς μεταξύ εθνικής καταγωγής, καθιστώντας πιο εύκολη τη διεθνή συνεργασία.

Όμως η Στογιάροβα είχε μια άλλη πρόταση.

"Ο καλύτερος τρόπος είναι να διαχωριστεί η πολιτική ελίτ και οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και να αναγκαστεί το κράτος να τις καταπολεμήσει -- όχι να συμβιώνει με αυτές", ανέφερε.

Η Ιβάνα Γιοβάνοβιτς στη Σερβία συνέβαλε στο άρθρο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: