Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ήρθε η ώρα του Green Tree. Πάμε για νέο αδιέξοδο;

 
Καμία πρόοδος δεν υπάρχει μέχρι τώρα στις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και είναι να διερωτάται κανείς γιατί πραγματοποιείται η συνάντηση της Νέας Υόρκης και ποιους στόχους έχει. Άλλωστε, ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει στην επιστολή του προς τον Μπαν Κι Μουν ότι, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα και δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα επισημαίνει και τις υπαναχωρήσεις της άλλης πλευράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού συμμερίζεται πλήρως το στόχο του ΓΓ για επιτυχή... συνάντηση στο Green Tree, σημειώνει στην επιστολή του προς τον ΓΓ ότι, η ε/κ πλευρά έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων στα θεμελιώδη θέματα και σημειώνει ότι το περίγραμμα για τα βασικά θέματα της λύσης το οποίο παρουσιάστηκε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ αποτελεί καθαρή ένδειξη των καλών μας προθέσεων.

O Πρόεδρος αφήνει αιχμές προς τον Έρογλου αφού όπως σημειώνει δεν γίνεται αποδεχτή η βάση των συνομιλιών αλλά αγνοεί συστηματικά και την συμβουλή του ΓΓ για διασυνδεδεμένη συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού. Εξάλλου ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι συμμερίζεται την επιθυμία του ΓΓ για ουσιαστικές συνομιλίες στο Green Tree 2 ενώ σε δύο περιπτώσεις τονίζει ότι δεν γίνονται αποδεκτά χρονοδιαγράμματα.

Για τη διεθνή διάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού επισημαίνει ότι αυτή αναμφίβολα είναι σημαντικό κομμάτι της τελευταίας φάσης των συνομιλιών σημειώνει ότι συμμεριζόμαστε την ξεκάθαρη θέση του ΣΑ, ότι δηλαδή θα πρέπει να επιλυθούν πρώτα οι εσωτερικές πτυχές, Μάλιστα σημειώνει και το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση των δύο πλευρών.

Ο ΓΓ στη Νέα Υόρκη θα πιέσει τα πράγματα για λύση μέχρι το καλοκαίρι, βάζοντας χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, κάτι που δεν θέλει η πλευρά μας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο, ούτε διεθνή διάσκεψη και απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα οδεύουμε προς νέο αδιέξοδο το οποίο, μάλλον θα επωμιστούμε εμείς.

Ο Πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι προσεγγίζει τη συνάντηση με καλή διάθεση.
Χθες αναχώρησαν στη Νέα Υόρκη για επαφές τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Νίκος Αιμιλίου και Τουμάζος Τσιελεπής ενώ σήμερα αναχωρεί υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: