Σελίδες

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Νύφη με προίκα έγινε η Κύπρος

Για ποιο λόγο η Noble Energy επείγεται να βρει επενδυτές προκειμένου να της ανατεθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο

Picture 0 for Νύφη με προίκα έγινε η Κύπρος
Η Noble Energy επείγεται να βρει επενδυτές προκειμένου να της ανατεθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο. Ο λόγος που προτιμά την Κύπρο είναι κυρίως η ασφάλεια που παρέχει σε σύγκριση με το Ισραήλ, όπου μεγάλος είναι ο κίνδυνος τρομοκρατικού κτυπήματος. 
 
Η Noble άλλωστε έχει και την εκμετάλλευση ισραηλινών κοιτασμάτων στην κοιλάδα της Λεβαντίνης και ανακοίνωσε ότι εντόπισε και νέο κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ με την ονομασία Τανίν. Πρόκειται για την έκτη ανακάλυψη της Noble και των συνεταίρων της στην κοιλάδα της Λεβαντίνης, με τα συνολικά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν να πλησιάζουν τα... 35 τρισ. κυβικά πόδια.
 
Υπάρχουν επομένως κοινά συμφέροντα στον τομέα αυτόν, μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ. Και φυσικά, εκτός της Noble, και το Ισραήλ έχει πρόβλημα με τη διοχέτευση του φυσικού του αερίου προς την Ευρώπη. Δεν μπορεί να γίνει μέσω Αιγύπτου, διότι είναι γνωστά τα υπάρχοντα προβλήματα. Με τις πολιτικές αλλαγές στην Αίγυπτο, το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την ενεργειακή εξάρτηση από το Κάιρο, που φτάνει περίπου στο 20% των αναγκών του.
 
Η ίδια κατάσταση, ίσως και χειρότερη, ισχύει και ως προς την Τουρκία. Όπως και η Αίγυπτος, επιχειρεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου. Επιθυμεί φυσικά, και να περιθωριοποιήσει το Ισραήλ. Πρέπει επομένως να αλλάξει σχέδια ο κ. Χριστόφιας, που κατά τους Τούρκους επισήμους συζήτησε την περίπτωση κατασκευής αγωγού Κύπρου-Τουρκίας.
 
Αλλά και η περίπτωση αγωγού Κύπρου-Κρήτης-Πελοποννήσου, προσκρούει στο μεγάλο κόστος. Έτσι, ο τερματικός στην Κύπρο και η υγροποίηση του αερίου μεταφερόμενου με πλοία, είναι η πλέον ελκυστική λύση. Όποιος λοιπόν είναι ιδιοκτήτης του τερματικού σταθμού, θα έχει τον έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων, που θα γίνονται από την ανερχόμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της υφηλίου.
 
Η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» σημειώνει ότι δεν είναι τυχαίο που η Noble, με περιουσιακά στοιχεία $13 δισ., θέλει να έχει τον πρώτο λόγο σε ένα έργο που μπορεί να κοστίσει $15 δισ. Τέτοια επένδυση θα θέσει άμεσα την εταιρεία στον πίνακα με τους σημαντικούς παίκτες στον τομέα ενέργειας, γιατί σήμερα, αν και η εταιρεία στην περιοχή της Μεσογείου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, στην ουσία είναι από τις μικρομεσαίες του τομέα που ονομάζεται «εταιρείες ενέργειας». 
 
Κατά τον δεύτερο κύκλο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ που ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, η Noble δεν έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει, δεδομένου ότι ενδιαφέρονται εταιρίες του μεγέθους και του εκτοπίσματος της Gasprom, για παράδειγμα.
 
Ενδεχομένως, για την εταιρεία η κατασκευή και διαχείριση του τερματικού να είναι σημαντικότερη ακόμα και από τα δικαιώματα και την ανακάλυψη στο οικόπεδο 12.
Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει τους ενδοιασμούς της για διάφορους λόγους. Οικονομικούς και πολιτικούς. Έχει όμως και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να πιέζει για ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα.
 
Για κατακλείδα να σημειώσουμε, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου διέψευσε τη σχετική αναφορά που του αποδίδεται από τον τουρκικό Τύπο, όπου παρουσιάζεται να δηλώνει πως σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο, τότε το φυσικό αέριο, θα μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία. Και αυτό οι Τούρκοι το παρουσιάζουν ως «κλάδο ελαίας στην Άγκυρα» από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
 
Ο κ. Χριστόφιας το διαψεύδει, αλλά αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας δηλώνουν, ωστόσο, ότι «οι Ελληνοκύπριοι για λόγους τεχνικούς, γεωγραφικούς και οικονομικούς δεν μπορούν να πουλήσουν το φυσικό αέριο δίχως την Τουρκία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: