Σελίδες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις γλυκοκοιτάζουν την πΓΔΜ !


Αδιαφορώντας για τo ζήτημα της ονομασίας αλλά και την γενικότερη κρίση που μαστίζει τη χώρα, οι Έλληνες επιχειρηματίες εξακολουθούν να κοιτάζουν πέρα από τα σύνορά τους, προτιμώντας να προσφέρουν εργασία στους σλάβους γείτονες μας, παρά στους συμπατριώτες τους Έλληνες.
Η τάση μάλιστα, όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα των SETimes, έχει αυξηθεί τους τελευταίους δέκα μήνες! Κύμα ελληνικών επιχειρήσεων μεταφέρεται όχι μόνο σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, αλλά και στην πΓΔΜ. Τι κι αν μας έσυραν τα Σκόπια στη Χάγη, τι κι αν έχουν υφαρπάξει και οικειοποιηθεί την ιστορική μας κληρονομιά; Μπροστά στην "μπίζνα" τα παραπάνω είναι ζητήματα δευτερευούσης σημασίας..

Όπως μάλιστα ανέφερε ο Δήμαρχος του Πέτροβετς, Μπόρτσε Μιτέβσκι, "Η οικονομία είναι απεριόριστη. Οι πολιτικές που έχουν δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών και τους ευρύτερους διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούν να οριοθετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο δήμο μας, υπάρχουν ήδη δεκάδες ελληνικές εταιρείες που αγόρασαν ή είναι πρόθυμες να αγοράσουν γη για να κατασκευάσουν εργοστάσια ελαφριάς βιομηχανίας. Έχουμε πολύ... υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης για συνεργασία".

Αλλά και άλλοι δήμαρχοι αναφέρουν πως οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδιώκουν επενδύσεις σε όλους τους τομείς -κατασκευές, βιομηχανία τροφίμων, γεωργία, υφαντουργία, κτηματαγορά. Αντίθετα, σε αυτό που δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της ονομασίας

Η Μπίτολα (Μοναστήρι), για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, έχει αρχίσει να αποτελεί μαγνήτη για την υφαντουργία. Ο Δήμαρχος της πόλης, Βλάντιμιρ Ταλέσκι δήλωσε πως οι Έλληνες κατέχουν περισσότερα εργοστάσια στην περιοχή από οποιονδήποτε άλλο.

Μεγάλοι αριθμοί Ελλήνων επενδύουν σε βιομηχανικές περιοχές φιλικές προς τις επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν φτηνή γη και χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους ή δαπάνες λειτουργίας που εισπράττονται από το δήμο.

Ο Ταλέσκι εξηγεί πως οι Έλληνες "έχουν αγοράσει οικόπεδα στη βιομηχανική περιοχή Ζαμπένι στη Μπίτολα όπου είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αναπτύσσοντας βιομηχανίες δομικής ξυλείας, επεξεργασίας μετάλλων και κατασκευών".

Αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την αρχική τιμή για τις δημοπρασίες γης που προορίζονταν για οικονομικές και βιομηχανικές κατασκευές σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (!) αποδείχθηκε σοφή.

Ένα άλλο εξαιρετικά εμπορικό σημείο είναι η νοτιότερη πόλη Dojran (Δοϊράνη!), η οποία συνορεύει με την Ελλάδα και μοιράζεται τη Λίμνη Δοϊράνη. Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες ξενοδόχους και όσους καταπιάνονται με την ελαφριά βιομηχανία. Τα τελευταία δυο χρόνια, περίπου 20 εταιρείες που ανήκουν σε Έλληνες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι αναμένουν έγκριση της πολεοδομίας.

Ο Δήμαρχος του Dojran, Γκλίγκορ Καμπούλεφ αναφέρει ότι "τα φτηνά εργατικά χέρια και οι καλές φορολογικές συνθήκες αποτελούν καίρια σημεία σε ό,τι αφορά στην ίδρυση μιας επιχείρησης στην πΓΔΜ. Οι φυτείες ελιών, και με αυτές η κατασκευή μεγαλύτερων εργοστασίων για την επεξεργασία και διατήρησή τους, φαίνεται να είναι οι πιο ελκυστικές για τους Έλληνες επιχειρηματίες".

Ανεπίσημα, οι ελληνικές επενδύσεις στην πΓΔΜ ανέρχονται σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Ελλάδα έναν από τους βασικούς ξένους επενδυτές. Το ενδιαφέρον άρχισε να εκτοξεύεται το 2007, περιλαμβάνοντας τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τον τομέα τροφίμων, τις κατασκευές και τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Οι Έλληνες κατέχουν μερικές μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα, όπως η ΟΚΤΑ, το εργοστάσιο τσιμέντων Cementarnica Usje, ένα εργοστάσιο μαρμάρου στην Πρίλεπ και δυο τράπεζες: την Stopanska Banka και την Alfa Bank.

Ένας πρόσφατος προορισμός για επενδυτές είναι η πόλη Στρούμιτσα, όπου τα αρχεία του δήμου δείχνουν πως υπάρχουν περισσότερες από 40 εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες πολίτες.

Οι πιο ελκυστικές επενδύσεις φαίνεται να είναι η επεξεργασία και η παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα έπιπλα, τα χημικά οικιακά προϊόντα και τα υφάσματα. Και με αυτές τις επενδύσεις δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Συνολικά, 16 νέα εργοστάσια βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία θα δημιουργήσουν 1.300 νέες θέσεις εργασίας. Δυο από αυτά τα νέα εργοστάσια έχουν Έλληνες επενδυτές, ανέφερε ο Δήμαρχος Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεφ.

Το εμπορικό επιμελητήριο στη γειτονική Βουλγαρία αναφέρει πως υπάρχουν περίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά περίπου 82.000 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί κυρίως επειδή η Βουλγαρία απολαμβάνει το χαμηλότερο ποσοστό φόρου στην ΕΕ, προσφέρει φτηνά εργατικά χέρια, μακροοικονομική σταθερότητα καλές υπηρεσίες μεταφορών, φτηνά ακίνητα και ενοίκια -τα περισσότερα εκ των οποίων ισχύουν και για την πΓΔΜ.

Έτσι λοιπόν, η πΓΔΜ έχει τα χέρια της ορθάνοιχτα να καλοσωρίσει το ελληνικό χρήμα που φαίνεται πως υπάρχει παντού εκτός από την ίδια την Ελλάδα! Σύμφωνα με τον Καμπούλεφ, "Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται είναι ευπρόσδεκτη για την ανάπτυξη της χώρας μας, βελτιώνοντας συνεπώς το γενικό ποσοστό απασχόλησης στη χώρα, ανεξάρτητα από που κατάγεται ο επενδυτής".

Με τις υγείες μας.

Αριστοτέλης Ιατρόπουλος
MacedoniaHellenicLand.Eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: