Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΕΡΙΞΑΝ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕ...

της Αντρούλλας Ταραμουντά*

Οι Τούρκοι είναι τακτικιστές και το ξέρουμε. Το ζήτημα που εγείρεται είναι ότι ρίχνουν μια πέτρα στο πηγάδι και τρέχουμε να τη βγάλουμε. Μας τεστάρουν αλλά δεν μαθαίνουμε. Και το χειρότερο, δεν προετοιμαζόμαστε. Το πάθημα του Απριλίου του 2003 δεν μας έγινε μάθημα. Το άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης φάντασμα, της Αμμοχώστου, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από την Άγκυρα επικοινωνιακά για δημιουργία εντυπώσεων, αλλά και πιέσεων μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Το δημοσίευμα της «Μιλλιέτ» για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής προκάλεσε την ίδια αναταραχή όπως και ανάλογες εξαγγελίες στο παρελθόν. Και την ίδια ανασφάλεια θα έλεγα καθώς ο κάθε πολιτικός σχηματισμός είδε το τουρκικό δημοσίευμα μέσα από τη δική του οπτική γωνία. Η τουρκική πλευρά έχει πλέον καταγεγραμμένες τις...
αντιδράσεις όλων των πλευρών και γνωρίζει επακριβώς τι θα μπορεί να επισυμβεί στην περίπτωση που γίνει έστω και ένα βήμα για το θέμα της Αμμοχώστου.
Το ίδιο δεν έγινε και με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων; Ένα πρωί το κατοχικό καθεστώς υπό τον Ραούφ Ντενκτάς επέτρεψε την είσοδο στις υπό κατοχή περιοχές προσφύγων και μη πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωπές είναι ακόμη και οι εικόνες με τις ουρές στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να περάσουν τις διατυπώσεις για ένα πρώτο και ίσως τελευταίο προσκύνημα στην πατρώα γη. Νωπή είναι η απουσία της συντεταγμένης Πολιτείας μπροστά σε ένα γεγονός που έμελλε να διαμορφώσει συνθήκες άλλες για το Κυπριακό. Και δη το περιουσιακό. Υπουργοί απειλούσαν ακόμη και με φυλάκιση όσους διάβαιναν τη γραμμή αντιπαράταξης.
Ο νόστος όμως βάρεσε περισσότερο από την προειδοποίηση. Και όλοι ξέρουμε τι επακολούθησε. Πώς η Πολιτεία υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν και να μπει σε διαδικασία διευκόλυνσης όσων επιθυμούσαν να επισκεφθούν την κατεχόμενη γη τους όπως και στη δημιουργία νέων οδοφραγμάτων.
Ευτυχώς για την Κυπριακή Δημοκρατία ο κόσμος συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεν έσπασε ούτε μια μύτη. Τα αποτελέσματα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων δεν αξιοποιήθηκαν πολιτικά.
Η Άγκυρα είναι φανερό ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου. Αυτό που προέχει είναι η Πολιτεία και η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμες να χειριστούν την όποια εξέλιξη, για να μη βρεθούμε ενώπιον τετελεσμένων. Και με τις έως τώρα αντιδράσεις τους, δεν μας έπεισαν ότι έχουν σοβαρευτεί και μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.
πηγή''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: