Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

«Η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.Χ.»

Η τραγικά αληθινή διαπίστωση ανήκει στον κορυφαίο διανοητή Κορνήλιο Καστοριάδη. Ποτέ δεν χάιδεψε αυτιά, ποτέ δεν κολάκευσε.
Το... προνόμιο αυτό το άφησε για το «πολιτικό προσωπικό» της χώρας. Η δική του «δουλειά» έγκειτο στο να αφυπνίζει συνειδήσεις. Ο φίλαυτος νεοέλληνας, που κορδακίζεται και περιαυτολογεί, επικαλούμενος κατορθώματα προγόνων 2.500 χρόνια πριν, δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος έχει την τύχη στα χέρια του. Αλλά δεν την πήρε ποτέ.
Από την πτώση της αθηναϊκής δημοκρατίας και εντεύθεν στοιχίζονταν πίσω από κάθε λογής προστάτες. Άλλοτε παρά τη θέληση του, άλλοτε εθελοντικά. Γύρευε πάντα τον «μεγάλο πατερούλη», είτε στο πρόσωπο ενός κατακτητή, είτε ενός «χαρισματικού ηγέτη», είτε μιας ξένης δύναμης. Μια ψύχραιμη ιστορική αναδρομή, το αποδεικνύει. Υπήρξαν εξαιρέσεις; Ασφαλώς. Αλλά επιβεβαίωναν τον κανόνα. Και κυρίως, εξουδετερώθηκαν από νέες περιπέτειες και νταβατζιλίκια.
Ο λαός, αυτός ο μόνος υπεύθυνος για τη μοίρα του, παρέμεινε φοβισμένος, δουλικός, ευάλωτος σε κολακείες, έμεινε υποχείριο, εύκολος στο μανιπουλάρισμα και στην όποιας μορφής «δωροδοκία» – είτε...
υπόσχεσης διορισμού, είτε αρπαχτής, είτε λαοπλάνων υποσχέσεων.
Δυστυχώς η οδυνηρή πραγματικότητα είναι – όπως λέι ο Καστοριάδης – ότι «ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε έως τώρα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία. Μια πολιτική κοινωνία, στην οποία, ως ένα μίνιμουμ, να θεσμισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων».
Δεν έκανε την δική του Επανάσταση. Γιατί ακόμη και την 3η Σεπτέμβρη ζητούσε Σύνταγμα, αλλά από έναν Βασιλιά. Διερωτάται ο Καστοριάδης: «Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν;».
Και συμπεραίνει αβίαστα: «Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα».
Και παραμένει - δυστυχώς - σύγχρονο – το ερώτημα: Μπορεί ο ελληνικός λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του; Σε λίγες εβδομάδες, όπως όλα δείχνουν, οι ψηφοφόροι θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να το αποδείξουν. Αλλιώς η Ιστορία θα πάρει (και πάλι) την εκδίκηση της..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΗ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.
ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ-ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ 340 π.χ.
ΟΠΟΥ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ,ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,
ΤΗΝ ΑΜΕΣΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΟ
ΛΙΘΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ.
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ(ΚΑΙ Ο ΦΙΛΛΙΠΟΣ ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ ΜΕΓΑΣ ΚΕΡΑΤΑΣ ΑΦΟΥ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΗΤΡΟΜΑΝΗΣ ΜΑΙΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΩΝΕ ΑΒΕΡΤΑ) ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΑΙΩΝΩΝ,ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΦΙΚΤΥΩΝΙΕΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΙΑΙΟ
ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ. ΕΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΥ,ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΣΕΑ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ,ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΜΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ,ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΑΦΟΥ Η ΡΩΜΗ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΣΔΟΝΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ/ΝΤΑΗΛΙΚΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.ΟΜΩΣ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟ ΕΦΕΡΕ
ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΧΑΣΑΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ,ΚΑΙ Ο ΟΚΤΑΒΙΑΝΟΣ,ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΙΝΔΑΛΜΑ ΤΟΥ,ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗ,ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΞΕΣ ΕΠΙ ΚΑΙΣΑΡΟΠΑΠΠΙΣΜΟΥ,ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ,ΝΑΖΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΞΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΜΟ.

ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΚΑΕΙ,ΟΙ ΟΡΤΟΝΤΟΞ ΤΟΥΡΚΟΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΜΠΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟ ΓΥΙΟ ΤΟΥ ΜΕΘΥΣΤΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΜΑΝΟΥΣ,ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΜΠΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΑΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ,ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΒΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ.
ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν χάιδεψε αυτιά, ποτέ δεν κολάκευσε και ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι έχαψε ένα μέρος της σιωνιστικής προπαγάνδας που υπερθεμάτιζε τον "ελληνισμό" (δηλ. την αρχαιότητα) μέχρι να υποτάξει πλήρως το χριστιανισμό (δηλ τον ρωμαϊκό της Κων/πολης αρχικά και στη συνέχεια της δύσης).
Δηλαδή, μια άποψη "διαφωτισμού" περί του ελληνικού πολιτισμού