Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

«Eγκλήματα κατά του λαού»


Εκλογικοί αντιπρόσωποι, με την ανοχή ή την απροσεξία του δικαστικού αντιπροσώπου, προσθέτουν κατά βούληση σταυρούς σε όποιον προτιμούν ή τους χρηματοδοτεί

Picture 0 for «Eγκλήματα κατά του λαού»
Παρά τις δημόσιες καταγγελίες και τις εισαγγελικές προειδοποιήσεις, ανέντιμοι πολιτικοί εξακολουθούν να ασκούνται στο «άθλημα» της προσθήκης σταυρών στο όνομά τους, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των κομμάτων. Εκλογικοί αντιπρόσωποι, με την ανοχή ή την απροσεξία του δικαστικού αντιπροσώπου, κατά την ώρα που καταμετρούνται οι σταυροί των υποψηφίων, προσθέτουν κατά βούληση σταυρούς σε όποιον προτιμούν ή τους χρηματοδοτεί.
Βοά η αγορά από περιπτώσεις υποψηφίων που με αυτόν τον ανέντιμο τρόπο «εξελέγησαν» χωρίς να το δικαιούνται και μάλιστα κάποιοι υπουργοποιήθηκαν. Οι συνυποψήφιοί τους στον ίδιο συνδυασμό, είναι φυσικό να αδικούνται, και πολλοί δεν εκλέγονται διότι δεν...
μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την αθλιότητα κάποιων «εθνοσωτήρων» μας.
Σε προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση ο τότε προϊστάμενος εισαγγελίας κ. Βασίλης Φλωρίδης, αφού άκουσε τους λόγους ανησυχίας πολιτικού της Θεσσαλονίκης, ότι συνυποψήφιος θα επαναλάβει τα ίδια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, με κάποιες χιλιάδες πρόσθετες ψήφους, απέστειλε στους δικαστικούς αντιπροσώπους οδηγίες για την ορθή άσκηση της λειτουργίας που τους ανατέθηκε. Δεν μπορούσε κάτι άλλο να πράξει εκ των προτέρων. Φυσικά, δεν άλλαξε κάτι.
Τώρα, έντιμοι πολιτικοί, στέλνουν μήνυμα προς όλους τους εκλογικούς αντιπροσώπους, εξηγώντας τους, ότι την Κυριακή των εκλογών όλοι ελπίζουμε να γίνει το πρώτο βήμα για να γεννηθεί κάτι νέο και δημιουργικό στον τόπο μας. Οι εκλογές είναι ενσάρκωση της δημοκρατίας και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται, ως ύψιστη δημοκρατική διαδικασία με σκοπό την αποτύπωση της βούλησης του κυρίαρχου λαού.
Το μοναδικό εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, όπως σωστά επεσήμανε σε μια συζήτηση ένας παλαιός πολιιτκός, είναι οι κομματικοί «αρουραίοι» που ίσως προσπαθήσουν για ακόμη μία φορά, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες στο παρελθόν, να αλλοιώσουν τη λαϊκή βούληση με παράνομη σταυροδοσία μετά το άνοιγμα της κάλπης. Και δυστυχώς οι πρακτικές αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από εκπροσώπους των κομμάτων και των βουλευτών, αλλά ακόμα και από εκπροσώπους της δικαστικής αρχής και μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
Η νομοθεσία είναι σαφής και προβλέπει αυστηρές ποινές για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών. Η βία κατά των εκλογέων, η εξαπάτηση των εκλογέων, η παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, η παρεμπόδιση διεξαγωγής των εκλογών, ακόμα και δωροδοκία κατά τις εκλογές αποτελούν ποινικά αδικήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης. Το άρθρο 164 του Ποινικού Κώδικα για την νόθευση της εκλογής είναι σαφές.
Η ιδιαίτερη απαξία που προσδίδεται σε αυτά τα εγκλήματα φαίνεται και από τη δυνατότητα του δικαστηρίου να επιβάλει πέρα από τη φυλάκιση και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Ποινικός Κώδικας ονομάζει αυτά τα εγκλήματα (άρθρα 161-168) «εγκλήματα κατά τις εκλογές». Η αληθινή έννοια των εγκλημάτων αυτών ωστόσο είναι ότι πρόκειται για εγκλήματα κατά του λαού.
Θα ήταν ευχής έργο να ζούσαμε σε μια κοινωνία που δεν θα χρειαζόταν καν η απειλή της ποινικής καταστολής για να αποφευχθούν αυτές οι ειδεχθείς πρακτικές. Θα ήταν ευχής έργο να ζούσαμε σε μια πολιτεία που και μόνο η σημασία των εκλογών θα ήταν αρκετή για να σεβαστούν όλοι τις διαδικασίες και την βούληση του λαού. Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτή τη μέρα είναι καλό να γνωρίζουν όλοι όσοι σχεδιάζουν να «παίξουν» με την βούληση του λαού ότι θα βρουν απέναντί τους τη σωστή διαδικασία του νόμου.
Πρέπει λοιπόν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μη κάνουν τα «στραβά» μάτια στους «ποντικούς», οι οποίοι θα θελήσουν να προσθέσουν σταυρό αρεσκείας τους σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο. Ας καταλάβουν ότι αρκεί να μονογράφουν τους σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο αμέσως μόλις ανοιχθεί ο φάκελος από την κάλπη και πριν προλάβουν οι παριστάμενοι, -συνήθως «κομματικοί»-, ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής, να αλλοιώσουν τη βούληση του ψηφοφόρου.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: