Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Στο επίκεντρο πάλι η Ελλάδα και οι εκλογές Μετά την προσωρινή «ισπανική» λύση

Σοφία Βούλτεψη


Οι εξελίξεις στην Ισπανία, που έλαβε τελικά δάνειο από τον ευρωμηχανισμό για να σώσει τις τράπεζές της, αλλά προς το παρόν απέφυγε έξωθεν δημοσιονομικές παρεμβάσεις, επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δανειστών – αν και με το ένα μάτι στη Μαδρίτη.

Επιπλέον, επαναβεβαιώνεται το γεγονός ότι τέτοιου είδους «διασώσεις» αποσκοπούν στην διαφύλαξη και προστασία της αξιοπιστίας, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης του ευρώ, θέτοντας και πάλι το αμείλικτο δίλημμα περί παραμονής της χώρας μας στο ευρώ ή εξόδου από την ευρωζώνη. 

Η παρέμβαση στην Ισπανία αποδεικνύει δηλαδή πως οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε τέτοιου τύπου αποφάσεις επειδή επιθυμούν την επιβίωση του ευρώ και όχι επειδή θεωρούν πως οφείλουν να διασώσουν μια χώρα – την Ελλάδα ή την Ισπανία εν προκειμένω.

Άλλωστε, σχετικά μηνύματα διατυπώθηκαν και τις τελευταίες ημέρες, με την...

κ. Λαγκάρντ, υιοθετώντας σαφώς διαφοροποιημένο ύφος, να δηλώνει πως αρχή του ΔΝΤ είναι να μην εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ωστόσο πως «η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να έχει ένα καλύτερο μέλλον, εφόσον όλες οι εμπλεκόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό που υπονομεύει ως τώρα όλες τις προσπάθειες για την διατήρηση του ευρώ», εκτιμά μεταξύ άλλων, «είναι η ανασφάλεια και οι αμφιβολίες για το μακροπρόθεσμο όραμα των πολιτικών και τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης». 

«Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό», ήλθε και πάλι το μήνυμα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse.

Επαναλαμβάνει πως η χώρα μας ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης ότι «δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική για να αποκτήσει το βιοτικό επίπεδο το οποίο οι Έλληνες δικαίως περιμένουν», ενώ εκφράζει την ελπίδα «το αποτέλεσμα των νέων εκλογών να είναι μια γρήγορα λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για την εξυγίανση της χώρας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι «το συμφωνηθέν πρόγραμμα προσαρμογών είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιλυθούν τα επόμενα δέκα χρόνια τα προβλήματα της Ελλάδας - εντός της Ευρωζώνης», διευκρινίζει ωστόσο ότι «τα μέτρα προσαρμογής είναι αναπόφευκτα, τελείως ανεξάρτητα από το ποιον δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα» και εξηγεί ότι «λόγω των ασαφών πολιτικών συνθηκών δεν υλοποιείται το πρόγραμμα επαρκώς, γεγονός που επιμηκύνει και κάνει πιο επώδυνη την κρίση». 

Την ελπίδα της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας όμως για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

«Έχουμε πει σε όλα τα ελληνικά κόμματα πως αυτό είναι απαραίτητο. Το μνημόνιο αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τη βάση της επιτυχημένης ανάπτυξης», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι.

Από την πλευρά του, ο οίκος Μoody's ανέφερε πως αν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενταθεί, αυτό θα επηρεάσει τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ θα θέσει υπό επανεξέταση όλες τις αξιολογήσεις του για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και αυτών με AAA, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Ανάλογη και η προειδοποίηση του οίκου Fitch: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε την αυτόματη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε χωρών της περιφέρειας ενώ θα έθετε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Εντ Πάρκερ σε συνέδριο που διοργανώνει η Fitch στη Νέα Υόρκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: