Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Spiegel: Ποια Κύπρος; Η χώρα του «Καταστρόφια» και του «Πανίκου»

Λίγες ημέρες πριν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης ένα δηλητηριώδες ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel είναι ενδεικτικό του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για τη χώρα.«Καταστρόφιας και Πανίκος» είναι ο κακεντρεχής έως προσβλητικός τίτλος του άρθρου αφού αναφέρεται στον Πρόεδρο της Κύπρου και στον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

«Από την 1η Ιουλίου θα βρίσκεται στην κορυφή της Ενωμένης Ευρώπης μια χώρα που ελέγχει μόλις τα 2/3 των εδαφών της...Η Κύπρος είναι όμως αυτή την εποχή στα πρωτοσέλιδα για άλλους λόγους. Στον κοινό αγώνα κατά της κρίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας -τον οποίο χαρακτηρίζουν σκωπτικά «Καταστρόφια»- και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Δημητριάδης, το μικρό του Πανίκος, προβληματίζουν τον υπόλοιπο κόσμο» γράφει...
το δημοσίευμα.

Το περιοδικό περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τη στασιμότητα στην επίλυση του Κυπριακού. «Ακόμη και το στάτους κβο είναι παράξενο» επισημαίνει και συνεχίζει :

«Για πολύ καιρό και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν είχαν ξεκαθαρίσει στους πολίτες εάν η Κύπρος θα γίνει η πέμπτη χώρα που υπάγεται στους μηχανισμούς στήριξης, εάν θα έρθουν χρήματα από την Κίνα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία ή εάν θα αναλάβει για άλλη μια φορά η Ρωσία» αναφέρει.

Σύμφωνα με το Spiegel «τα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα εκτροχίασαν τους ισολογισμούς των τραπεζών και την οικονομική αρχιτεκτονική όλης της χώρας» παρότι αναγνωρίζει ότι η Κύπρος είχε υγιή ανάπτυξη και σχεδόν πλήρη απασχόληση και συγκαταλεγόταν στις οικονομικά σταθερές χώρες της ΕΕ.

«Στην πραγματικότητα όμως η Κύπρος δεν εκπλήρωσε επαρκώς τις υποχρεώσεις της στο πεδίο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και τώρα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές...Το ότι η χώρα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της δεν το παραδέχονται όλοι. Ούτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: