Σελίδες

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τον προειδοποιούσαν αλλά...Ο Δ. Χριστόφιας δεν άκουγε…
Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης η διαπίστωση ότι οι αριστεροί πάντοτε και παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πάσχουν από βαριά «κώφωση». Και όταν η ιστορία αποκαλύπτει τα τραγικά τους λάθη προσπαθούν να την διορθώσουν. Όχι την κώφωση. Την Ιστορία!!! Αυτό κάνει τώρα το αριστερό (καταγγέλλεται για οπορτουνισμό σήμερα) ΑΚΕΛ με την πρόσφατη θέση του περί ΕΕ και το ίδιο κάνει το ΚΚΕ, και γενικότερα η αριστερά στην Ελλάδα, γράφοντας και ξαναγράφοντας την ελληνική Ιστορία και την ιστορία της αριστεράς εν γένει, από την αρχή. Είναι αδιάντροποι, θρασείς και χωρίς αναστολές. «Ήπειρος, η πατρίδα μας»

Το ΑΚΕΛ νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Με απόφαση της Κ.Ε. υποστηρίζει πως, «τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου» και του ευρώ.

Ουδεμία αναφορά στις ασήκωτες και βαρύτατες ευθύνες του τέως Προέδρου Χριστόφια, του ΑΚΕΛ και του Διοικητή της ΚΤΚ. Προφανώς, την προηγούμενη 5ετία, τον τόπο κυβερνούσαν… εξωγήινοι. Προχθές, ο Υπουργός Οικονομικών του Δ. Χριστόφια, Κ. Καζαμίας, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την καταστροφή της οικονομίας, είπε πως ο κίνδυνος στάσης πληρωμών υπήρχε από το 2011.

Επειδή ο Κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στις σχεδόν ανύπαρκτες σχέσεις και επαφές τού τέως Προέδρου με τον τέως Διοικητή της ΚΤΚ, Αθ. Ορφανίδη, αποκαλύπτουμε σήμερα μια επιστολή Ορφανίδη προς Χριστόφια, ημ. 18/5/2010. Γράφει: «Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας γραπτώς αφού, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός σας, δεν κατέστη δυνατόν να διευθετηθεί μεταξύ μας συνάντηση από τον Αύγουστο του 2009». Προσέξτε: Ο Δ. Χριστόφιας δεν μπορούσε να δεχθεί τον Αθ. Ορφανίδη εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός του! Η τελευταία συνάντησή τους έγινε τον Αύγουστο του 2009. Στις 18/5/2010, ο Αθ. Ορφανίδης κρούει ξανά θορυβωδώς τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Χριστόφια. «Η Κύπρος δεν έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο λόγω του μικρού της μεγέθους στις διεθνείς αγορές. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι θέμα χρόνου και η Κύπρος κινδυνεύει...

σοβαρά να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές ως χώρα με ευάλωτη και αδύναμη οικονομία και να υποστεί μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας».

Ποιοι ήταν οι παράγοντες που συνέτειναν στην εδραίωση της πιο πάνω άποψης; Ο Αθ. Ορφανίδης παρατηρεί: α) Τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. β) Τα εύλογα ερωτηματικά για την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των στατιστικών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι επίσημες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς διεθνείς επενδυτές μέσα σε μια βδομάδα, τον Ιανουάριο του 2010, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω χωρίς εξήγηση, καταγράφοντας μάλιστα διπλάσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. γ) Η οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα. δ) Το πολύ μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα, ως ποσοστού του ΑΕΠ στην Κύπρο. Τυχόν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, υπογράμμιζε ο Ορφανίδης, «θα ακολουθηθεί από υποβάθμιση των τραπεζών, τα πολύ ψηλά επιτόκια και στέρεψη των πηγών ξένου δανεισμού».

Ποια ήταν η μόνη προσφερόμενη οδός για αποτροπή αυτού του καταστροφικού σεναρίου; Η λήψη ουσιαστικών δημοσιονομικών μέτρων και η υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έφερναν την Κύπρο σε διατηρήσιμη κατάσταση, θα ενίσχυαν την αξιοπιστία της και θα διασκέδαζαν τις ανησυχίες ότι η χώρα έχει μιαν ευάλωτη οικονομία. «Σας προειδοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια για τον κατηφορικό δρόμο που οδεύει η κυπριακή οικονομία. Τονίζω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν δεν γίνει αλλαγή πορείας με τη λήψη ουσιαστικών δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δημόσιων δαπανών, οι συνέπειες για την κυπριακή οικονομία θα είναι καταστροφικές». Εμφανώς, ο Δ. Χριστόφιας υπέφερε από ανίατη πολιτική κώφωση. Γι' αυτό δεν… άκουσε τις δραματικές προειδοποιήσεις Ορφανίδη. Ούτε και το ΑΚΕΛ θα άκουσε, γι' αυτό με τόσο απύθμενο θράσος και αναίδεια αναπετά το αντιμνημονιακό λάβαρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: