Σελίδες

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η δημοκρατία θα… επιζήσει και χωρίς την ΕΡΤ!!!

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Μου έστειλαν μήνυμα για να υπογράψω αίτημα (petition) ως αντίδραση στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ποιο ακριβώς είναι το αίτημα;
  • Να συνεχίσει να υφίσταται το ελεεινό καθεστώς που είχε αλώσει εδώ και δεκαετίες την ΕΡΤ;
  • Να συνεχίσουν να «σιτίζονται» υπεράριθμοι υπάλληλοι, αργόσχολοι συνδικαλιστάδες και λοιποί παρατρεχάμενοι;
  • Να συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ανοχή μας και να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι με υπέρογκες αμοιβές;
  • Μήπως ότι θα χάσουμε την ενημέρωση; Τι στερηθήκαμε όταν το προσωπικό της ΕΡΤ είχε απεργίες; Νοιώσαμε κάποια έλλειψη; Ή μήπως το γεγονός ότι «καταλάμβαναν» αυθαιρέτως την οθόνη της ΕΡΤ-1, της ΝΕΤ και της ΕΡΤ-3 με τις απεργιακές ανακοινώσεις τους σαν να ήταν κτήμα τους, ενώ τα άλλα κανάλια όταν είχαν απεργία πρόβαλλαν άλλες, μη ενημερωτικές, εκπομπές ή ντοκιμαντέρ. Εκτός από το παράνομο του πράγματος, στερούσαν από την ΕΡΤ πόρους.
  • Μήπως το ότι μονίμως πρόβαλαν την «ορθή» άποψη για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, προσκαλώντας πάντοτε πρόσωπα που ανήκαν στη «ορθή» κατεύθυνση σκέψης, ανεξαρτήτως της ποιότητάς τους και των (συχνά ανθελληνικών) ιδεών που εξέφραζαν, απoκλείοντας συνήθως αντίθετες απόψεις;.
  • Μήπως το ότι θα στερηθούμε το μαρξιστικό (ή φασιστικό – διαλέξτε)κατεστημένο που εδώ και δεκαετίες είχε χωθεί βαθιά στην ΕΡΤ, και το οποίο αγνοούσε – όταν δεν πρόσβαλε- τις εθνικές μας εορτές και την ιστορία μας;
Ίσως προβάλλουν κάποιοι το επιχείρημα – που ήδη χρησιμοποιούν οι «θιγόμενοι» – ότι…κτυπιέται η ελεύθερη ενημέρωση και η δημοκρατία!!! Με περισσή υποκρισία δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολλοί άλλοι… λάτρεις της δημοκρατίας, μιλούν για «βαρύτατο πλήγμα στη δημοκρατία μας». Σοβαρά;… μην τρελαθούμε!!! Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Τι να πει κανείς για δημοσιογράφους σαν τον Παντελή Σαββίδη της ΕΡΤ-3 και κάποιους ακόμα, που πρόσφεραν σημαντικό έργο, με ευπρέπεια και αποτελεσματικότητα; Θα ήταν ευτύχημα να τους δούμε και στη νέα ΕΡΤ.
Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Μα είναι φυσικό. Στο χώρο του ανήκουν οι χρυσοκάνθαροι… όχι μόνο της ΕΡΤ. Στον χώρο του κατέφυγαν και τα μέχρι χθες κρατικοδίαιτα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ. Φωνάζουν και οι βολεμένοι κάθε χρώματος και παρατάξεως. Όλοι οι… «θιγόμενοι» δημοκράτες! Γνωρίζουμε όμως, δεκαετίες τώρα, τι σημαίνει ΕΡΤ… Θυμηθήκαμε τον Μάνο Χατζηδάκη που ως Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ συνάντησε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών στο έργο του, και έλεγε το 1984 στη Μαρία Ρεζάν: «Θα εισηγούμην και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πια, χωρίς την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι πολύτιμη, διότι δίδει στον Ελληνικό λαό, την ευκαιρία να διαμαρτύρεται και να λέει “τι αίσχος που είναι η ΕΡΤ”.»
Η άποψη ότι η δημοκρατία απειλείται στην Ελλάδα εξαιτίας της κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι μάλλον φαιδρή. Από την αρχή της χρονιάς, η ΕΡΤ βρισκόταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τμηματικά για διάρκεια 11 εβδομάδων. Και… δεν πάθαμε τίποτε! Το δείχνουν και οι αριθμοί: κατά μέσο όρο, η ΕΡΤ, είχε το 4% της τηλεθέασης ανά σταθμό, δηλ. το 12% συνολικά για τους τρεις σταθμούς. Αυτή είναι η ΕΡΤ, την οποία η σοσιαλιστική Liberation χαρακτηρίζει ως τον «πιο  διεφθαρμένο και πιο δυσλειτουργικό οργανισμό στην Ελλάδα».
Βεβαίως η Κυβέρνηση έκανε κάποια λάθη τακτικής στο χειρισμό του θέματος. Άλλωστε η Δεξιά ποτέ δεν «έμαθε» τα… κόλπα. Ούτε διδάχτηκε «χειρισμό κρίσεων» τόσα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ  και τις… άλλες δημοκρατικές δυνάμεις! Αλλά έστω και έτσι, ας καθαρίσουν επιτέλους ένα-ένα τα «οχυρά» της διαπλοκής, της δικτατορίας της σκέψης και της προσβολής της νοημοσύνης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: